KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Saturday, April 12, 2014

49 Ekor Kucing Berjaya Diselamatkan dan Kisah Si Belang, Kucing DBKL Yang Terpaksa Dikerat kakinya

Posted by Papa Hero | Saturday, April 12, 2014 | Category: , , | 3 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Assalamualaikum dan Salam Pencinta Haiwan Buat Para Pembaca Yang Budiman...

Alhamdulillah rezeki masa yang ada pada hari ini dapat juga PH update blog ni...Pada tanggal 30 March 2014 yang lepas, PH dan Uncle Angah telah berjaya mengeluarkan sebanyak 49 ekor kucing dari Pusat Kurungan Haiwan DBKL...Satu angka yang sangat banyak pada kali ini...Entah bila agaknya nak surut...Ini adalah pengambilan kucing Batch yang ke-70 ( tanpa gagal )...Pihak DBKL pun dah pening kepala sebab terlalu banyak aduan dari orang awam mengenai kehadiran mereka di premis-premis dan tempat tinggal...Masih ramai di kalangan masyarakat yang masih tidak mahu mengambil tanggungjawab terhadap haiwan peliharaan masing-masing...PH seringkali melihat komen-komen yang mendakwa kucing-kucing jalanan itu tidak bertuan, sebab tu dia bergelandangan di jalanan...PH nak tanya satu jer, kucing-kucing di jalanan ni turun dari langit ke...?? Atau keluar dari perut muka bumi...?? Kalau boleh jawab, PH akan belanja Meat Ball Spaghetti Secret Recipy...

Moral of the story, jangan biasakan diri memikirkan sesuatu yang tersurat sahaja...Fikir sekali perkara asas yang boleh menyokong kenyataan kita...Kalau tak nanti buat malu diri sendiri jer...yer dop..?? Jangan mara aa...Nanti kena jual kat pasar malam nak...??



Pada pagi itu kami berdua bekerja keras mengeluarkan kesemua kucing yang ada..Tapi malangnya pada ketika itu sangkar yang kami bawa tidak mencukupi..Terpaksa pula kami pinjam sangkar milik DBKL...Alhamdulillah mereka pun beri kerjasama yang baik...Dua sangkar kami terima tapi kena pulang balik tau kata salah seorang staf di situ...Dun wuri, nanti kami akan pulangkan...


Kesemua kandang yang penuh sesak dengan kucing yang ditangkap telah berjaya dipunggah dengan penuh susah payah ke dalam sangkar yang kami bawa...


Ada tiga kandang kesemuanya ( dulu ada empat kandang )...Lega rasanya hati apabila melihat kandang kucing telah berjaya DIKOSONGKAN...


Masih ada lagi kucing serahan yang telah diserahkan oleh pemilik yang tidak menyayangi mereka lagi ke pusat kurungan haiwan ini untuk dilupuskan...Kesian ( kat pemilik kucing tu... ) Dia dah hilang fokus dan sel-sel otak di lutut telah mula berhubung dengan tapak kaki...Tu yang buat keputusan tak senonoh tu...Kalau kita nak pelihara kucing, jagalah baik-baik...Laburkan sedikit wang untuk kembirikan mereka, itu lebih baik dari menanggung dosa kering macam ni...Kucing yang masuk ke dalam kandang ini berisiko besar dijangkiti penyakit berbahaya dan sukar untuk diubati...Pihak DBKL pun ada buat program kembiri...Alahai murah jer pon...Adehhh...


Kereta PH dan kereta Uncle Angah dah sendat macam tin sardin...Tapi kami okay jer...Dah biasa dah...Tatkala PH sedang sibuk memunggah kucing ke dalam kereta, PH menerima satu mesej melalui Facebook dari seseorang yang meminta PH ambil kesemua 11 ekor kucingnya kerana dah tak larat nak jaga...Ini adalah di antara ribuan Personal Message yang PH terima di dalam Facebook...

Oh yer...Dah alang-alang PH update entri kali ini, PH nak sentuh satu isu...PH terasa sedikit terkilan kerana PH mendapati seolah-olah trend 'membuang kucing peliharaan' yang sudah tidak diperlukan lagi melalui Facebook sudah kian berleluasa...PH rasa, kalian pasti akan menghentak-hentakkan kepala kat meja atau dinding kalau membaca sepuluh dari ribuan Personal Message yang PH terima...Makin kita educate untuk mengambil tanggungjawab, makin lain pula jadinya...Mungkin ianya dilihat lebih 'beretika' kot...Serba salah PH dan Uncle Angah dibuatnya...Tapi kalau ada kes-kes seumpamanya tetapi jenis yang kritikal barangkali boleh juga dibantu...Tapi kalau nak let go sampai berbelas atau berpuluh ekor kucing sendiri dalam masa yang singkat dengan alasan yang tidak munasabah, PH rasa mereka-mereka ini ada masalah kepimpinan di dalam diri...Tapi kalau kucing-kucing Parsi takde pula orang yang nak iklankan untuk let go...Apa cerita ni...?? Adehhh....

PH lebih galakkan kalau ada orang yang mengiklankan kucing-kucing yang diselamatkan di tepian jalan...Itukan lebih baik...Nanti kalau asyik publish iklan kucing yang orang tak nak, iklan untuk kucing terbiar pula yang terbantut...Okay lah...Bab tu nanti PH akan rungkaikan di dalam entri yang lain yer...Malas PH nak bercerita panjang lebar pasal hal ni sebab macam mencurah air ke daun keladi...Syabas kepada mereka yang sudah pun mula berubah...Terbabas buat mereka yang berfikiran masih di takuk lama...

Jangan risau...Kereta PH ni ada Air-Cond

Di satu sudut yang lain pula, dalam banyak-banyak kucing DBKL yang kami selamatkan hari tu ada seekor kucing yang dijumpai oleh Uncle Angah ( semasa memunggah kucing dalam kandang DBKL ) mengalami kecederaan kaki yang sangat serius...PH pun menggeleng kepala melihatkan keadaannya...Sebaik sahaja kesemua kucing telah berjaya 'Check In' ke Cat Village, kucing jantan yang cedera teruk itu PH bawa pulang ke rumah...

Selang beberapa hari kemudian, PH membawanya dengan Dr. Zul bagi mendapatkan rawatan...


Inilah kecederaan kaki kucing yang PH maksudkan tadi...Menurut Dr. Zul, kaki kucing ini mungkin telah cacat sejak kecil lagi ataupun pernah ditimpa kemalangan...Ini yang menyebabkan struktur tulang kakinya tidak normal...


Akan tetapi, bengkak dan kesan luka ini adalah sesuatu yang baru...Kemungkinan besar kakinya tercedera semasa berada di dalam kandang DBKL...Kesan melecet kelihatan sangat jelas sehingga menampakkan tulang...Bau daging busuk menyumpit-nyumpit lubang hidung...Kakinya terkena jangkitan kuman yang sangat teruk sehingga menyebabkan keputusan untuk memotong kakinya terpaksa diambil...Jika tidak, nyawanya boleh terancam...Bahagian yang cedera ni kalau dinisbahkan kepada tangan kita, kesan luka teruk ini adalah di bahagian belakang tapak tangan kita...Sakit, kan...???


Suhu badannya diambil..Alhamdulillah kucing ini tidak demam...Kucing ini dinamakan Si Belang dan dia terpaksa dimasukkan ke wad bagi menstabilkan dulu keadaan dirinya sebelum dibedah...Dalam hati PH, siapa punya kucing la agaknya ni...Kesian dia...


Alhamdulillah, selang beberapa hari kemudian pembedahan mengamputasi kakinya telah berjaya dilaksanakan oleh Dr. Zul dan pasukan perubatannya...Berat badannya juga bertambah sebanyak 300gram...


Sehingga entri ini ditaip, Si Belang masih berada di rumah PH...Keadaan kesihatannya sangat memuaskan...Walaupun jadual PH & MH sangat padat setiap hari, namun segala-galanya dapat diatasi dengan berkat sabar dan istiqamah...Pahitnya memang terasa, tetapi kalau kita sabar ianya akan menjadi perkara yang paling manis di belakang hari...Masalahnya, tak ramai orang kita yang nak sabar...Tu yang melambak kucing kat kandang DBKL tu...Lepas tu nak marah DBKL pulak sebab asyik tangkap kucing jer...Tak bolehlah macam tu yer...Fokus pada si pembuang kucing, jangan fokus pada si penangkap kucing...DBKL pun sudah mula menghentikan aktiviti pelupusan kucing sejak sekian lama ( selepas bekerjasama dengan Team HERO )...Orang yang buang kucing ni pun rata-ratanya adalah orang yang bela kucing juga...Tak suka kucing bukan salah sesiapa kerana itu adalah hak peribadi, tetapi bab meracun kucing adalah Mental Disorder iaitu sel-sel otak di lutut sudah mula berhubung dengan tapak kaki....






Kalau tak boleh tengok video ni, KLIK SINI ( Link )

 Nota PH :

Doa-doakan semoga Si Belang ni tabah menghadapi ujian ini...Dia pun macam kita juga, menghirup udara free dan mempunyai hak untuk hidup...Begitu juga dengan haiwan-haiwan yang lain...Belalah kucing dengan ikhlas dan sabar...Jangan asyik fikir benda-benda negatif jer sebab setiap perbuatan yang kita lakukan di atas dunia ini sudah pasti akan ada balasan yang setimpal...

Sejak dari tahun 2009 lagi PH dah tunjukkan banyak testimoni untuk dicontohi...Kalau PH boleh buat, PH rasa kalian pun mesti boleh buat lebih hebat dari PH...Tak bolehlah asyik nak harapkan PH ajer yer sebab kalau tak nanti dapur tak berasap pulak...Anak-anak  kembar PH pun nak sekolah...hehehehe....

Rahsianya ialah 3S :

1 ) Sabar
2 ) Sanggup
3 ) Sacrifise ( pengorbanan )

Nombor satu dan dua mungkin ramai yang boleh buat, tetapi tak ramai yang boleh buat nombor tiga...Apa kata kita sama-sama 'pecah tradisi'...Berkorban apa sahaja walaupun mengenai isu kebajikan terhadap haiwan...Just lakukan sahaja tanpa ada diskriminasi...Jangan mengharapkan balasan...Jangan fikirkan penilaian manusia-manusia lain terhadap perbuatan baik kita, tetapi fikirkanlah penilaian Allah SWT terhadap diri kita...Jaga silaturrahim sesama kita, In Shaa Allah pasti akan jadi...

Kalau tak boleh lakukan secara sendirian, lakukan secara berkumpulan dengan syarat menghormati kumpulan-kumpulan yang lain juga...

|
|
|
|
V

SIFAR TANGKAPAN KUCING OLEH MANA-MANA PIHAK BERKUASA

Terima kasih kerana sudi membaca sampai habis...

Steady Semua...

Monday, March 31, 2014

20 Ekor Kucing Malang Diracun Di Segamat, Johor


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Buat Para Pembaca Yang Budiman...

Hari ni PH sangat sibuk dengan tugas...Ada Pre CPC Inspection untuk rumah contoh yang baru siap ni...Tapitangan PH tiba-tiba jadi tak sabar nak menaip entri ni lepas mendapat satu khabar berita yang tak sepatutnya PH dengar hari ni...

Khabar tersebut memberitahu bahawa ada seorang cikgu di Johor dikatakan telah meracuni sebanyak 20 ekor kucing berhampiran dengan kediamannya...Kejadian berlaku di Taman Sri Waja, Segamat, Johor dan cikgu yang dikatakan membunuh kucing-kucing tersebut bertugas Di Sekolah Dato' Bentara Dalam...

Khabar ini cukup membuatkan fikiran PH sangat terganggu hari ini...

Oleh kerana hilangnya kewarasan berfikir secara berhemah, cikgu ini gagal membuat keputusan yang baik...Dia memilih untuk meracuni kucing-kucing yang datang 'menziarah' kediamannya...Dikatakan juga ada saksi telah melihat cikgu ini menggaul ikan bersama dengan racun dan meletakkannya di kediaman agar dimakan oleh kucing-kucing tersebut...Akibatnya, ada satu keluarga mengakui kesemua kucing-kucing yang mati itu adalah milik mereka...


PH dimaklumkan juga bahawa cikgu yang melakukan perbuatan terkutuk tersebut tidak takut dikenakan sebarang tindakan undang-undang....Bagi PH, samada benar atau tidak beliau yang melakukannya, jangan takbur dan riak...Hukuman besar bakal menanti di akhirat kelak...

Nota PH :

Dengar khabar pemilik kucing-kucing ini telah pun membuat laporan polis...Sekiranya benar bagai yang dikhabar, tak gunalah menjadi seorang pendidik jika diri sendiri gagal mendidik akal dengan baik...Bak kata pepatah Melayu, kerana seekor kerbau membawa lumpur, habis semua terpalit...Tak pasal-pasal nama cikgu juga yang menjadi buruk...

Tapi, perkara dah pun berlaku...Bagi kalian yang memelihara kucing yang banyak, kalau boleh jangan dibiarkan mereka merayau di sana sini lebih-lebih lagi di kawasan kejiranan...Bukannya apa, mencegah lebih baik dari merawat...Ambil iktibar bagi setiap tragedi yang berlaku kepada orang lain agar ia tidak berlaku kepada kita....PH sendiri ada memelihara lebih dari 20 ekor kucing dan PH tidak sekali-kali membiarkan mereka keluar dari kawasan rumah...Awasi mereka dengan sebaik yang mungkin...

Sekiranya kalian terlihat sebarang kekejaman terhadap haiwan, apakah yang perlu anda buat...?? Ini PH ada share sikit maklumat tapi ianya takkan berguna kalau tak disimpan angka-angka ini ke dalam telefon bimbit...

1 ) Dapatkan evidence seperti gambar atau video...

2 ) Catit tarikh, masa dan lokasi kejadian dengan tepat...

3 ) Laporkan kepada Jabatan Veterinar menerusi pro@dvs.gov.my ataupun buat laporan polis di bawah Seksyen 429 Kanun Keseksaan ( Mendatangkan Khianat Terhadap Haiwan )

4 ) Kalau tak sempat sangat, hantarkan SMS :


DVS HQAduan ( Aduan Anda ) ke 15888


Sehubungan dengan perkara ini, kepada yang lain-lain tu PH juga sarankan agar sama-samalah kita belajar untuk mengambil tanggungjawab...Kalian juga boleh membuat laporan ( Counter Report ) berdasarkan maklumat yang diperolehi ( jenis kekejaman, tarikh, lokasi, masa dan gambar )...Ini lebih baik dari asyik mengarah orang buat itu dan buat ini...

"PH....!!! Tolong setelkan hal ni cepat...Dah melampau...!!!"

"Apa kata PH pergi ke Segamat ni jumpa cikgu tu...Kasi gaduh sama dia..."

"PH tolong setelkan hal ni cepat....!!!!"

PH mendapat ratusan mesej seperti ini di dalam Personal Message di dalam Facebook...Terfikir pula di benak fikiran PH sampai bila kita nak jadi orang yang berani mengambil tanggungjawab kalau asyik mengarah orang jer...yer dop...?? Kalau nak tunjukkan keprihatinan kita sekalipun, bukan begini caranya...Fikirlah sensitiviti perasaan orang lain yer...

Tapi dalam banyak-banyak mesej, PH tertarik dengan mesej dari seseorang ni...

"PH, PH tahu tak pasal kucing yang kena racun kat Johor tu...? Saya tinggal di Kluang tapi boleh ke saya nak buat laporan polis juga...???

Tapi sayangnya, mesej sebegini hanya SATU sahaja yang PH dapat...PH dah reply semula mesej ni...

Di saat PH update entri ini, Si Iris montel ni ada kat atas meja opis PH...PH bawa dia ke site sebab balik nanti nak bawa dia jumpa Dr. Zul untuk pemeriksaan kesihatan selepas proses kuarantin selama dua minggu selesai...


Ramai betul Keyboard Warrior memaki hamun orang yang meracun kucing-kucing tu...Dah SAVE alamat emel dan SMS Jabatan Veterinar ke belum...???

Sunday, March 16, 2014

Lagi Anak Kucing Berjaya Diselamatkan Dari Dalam Longkang

Posted by Papa Hero | Sunday, March 16, 2014 | Category: , , | 3 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Assalamualaikum dan Salam Pencinta Haiwan Buat Para Pembaca Yang Budiman...

Alhamdulillah, di hari minggu ni baru senang sikit masa PH...Siang tadi PH ada menelefon staf DBKL yang menjaga pusat kurungan haiwan...Cadangnya hari ni PH nak ambil kucing dengan Uncle Angah, tapi PH terpaksa membatalkannya...Tau tak sebab apa...?? Ni dialog perbualan PH dengan staf tersebut...

PH : Assalamualaikum...Bang...Hari ni ada berapa ekor kucing...Saya nak datang ambik ni...

Staf DBKL : Waalaikumsalam..Owh..Hari ni tak payah datang...

PH : Eh..!! Apsal pulak...??? Ada masalah ke..??

( Risau juga PH ni... )

Staf : Takde lah...Mana ada hal pun...Hari ni tak payah datang sebab minggu ni takde kucing...Kandang semua kosong...

Apa yang PH fikir ialah mungkin tiada operasi penangkapan kucing sebab tiada aduan kot...Tapi, PH biarkan ajer perkara tu berlalu...

PH : Owh..!!! Baguslah kalau macam tu...So, nanti kalau ada maklumkan pada saya yer...

Staf : Mestilah..Dun wuri...Apa-apa hal nanti kita kasi tahu...

Wah...!! Hati PH berasa begitu lapang sekali...Bukan sebab tak perlu bersusah payah untuk ke sana, tapi kerana sebab tiada kucing yang ditangkap dan kandang yang menempatkan kucing yang ditangkap masih kosong...Diharapkan minggu seterusnya pun tiada kucing yang akan ditangkap...Jom la singgah ke FB Team HERO iaitu Pertubuhan Aktivis Haiwan ( LINK )


Maklumlah, mereka yang ditempatkan ke dalam kandang rata-ratanya mengalami trauma yang teruk sehingga menyebabkan ada di antara mereka yang sakit...Apakah mungkin sudah ada kesedaran dari masyarakat..?? Harap-harap begitulah hendaknya...

Baiklah...Untuk dijadikan cerita pada entri kali ini, PH nak bercerita tentang kisah seekor anak kucing yang PH jumpa di dalam 'drain sump' ataupun senang cerita kita panggil LONGKANG ajer...

Alkisahnya bermula begini...Pada tanggal 9 Mac 2014 yang lepas, PH memandu kereta di hadapan Pasaraya The Store Semenyih...Alih-alih, PH ternampak seekor kucing bertompok jenis Calico ( gabungan warna hitam, putih dan kuning ) sedang duduk betul-betul di tengah-tengah jalanraya...Melihatkan keadaan yang menggusarkan itu, PH segera berpatah balik dan meminta MH tolong alihkan kucing tersebut dikhuatiri dilanggar kereta pula...PH sempat berpesan pada MH kalau dapat ambil kucing tu bawak balik ajer... 

Masa MH nak ambil kucing tu, dia lari pula ke dalam perimeter TNB Substation ( di sebelah The Store )...Perimeter tu pula dipenuhi dengan dawai kawad berduri yang besar-besar serta pagar dawai yang tinggi...PH tengok ajer gelagat MH dari dalam kereta..Tiba-tiba mata MH berkerut seperti terdengar sesuatu...Dengan tergesa-gesa, MH meluru ke arah kereta...Masa tu kat dalam kereta si kembar pula sedang asyik menyayi lagu 'Let It Go' ( filem animasi Frozen )...

MH : Bang...Ada dengar suara anak kucing mengiaulah...Jom carik...

Tanpa membuang masa, PH pun mematikan enjin kereta dan memulakan SAR ( Search And Rescue )...Enjin kereta perlu dimatikan demi keselamatan si kembar yang berada di dalam kereta..Kang lain pula yang jadi...Tak pasal-pasal jer...Yer dop...??

Memang jelas ada kedengaran suara anak kucing yang mengiau dengan sebegitu kuat...Oleh kerana waktu malam tu agak sunyi ( lebih kurang jam 10 malam ), maka usaha pencarian agak mudah...Akhirnya PH menemui seekor anak kucing telah terperangkap di dalam sebuah 'drain sump'...

Keadaan agak gelap dan suram lalu PH berpatah semula ke kereta untuk mengambil lampu suluh...Longkang dalamnya lebih kurang 2 meter..Kalau PH angkat tangan ke atas, itulah permukaan longkang tu...

Alhamdulillah segalanya dipermudahkan oleh Allah SWT...Penutup besi longkang tu besar dan berat tapi dapat juga PH angkat...Saksikan videonya di bawah ni...Kalau smart phone tak boleh play, sila klik sini ( link )



Puas PH cari takut-takut ada lagi adik-beradiknya kat dalam longkang tu tapi tak juga ketemu...Ibunya pun tak ada...Tapi PH malaslah nak pikir panjang-panjang...PH angkut ajer...Nasib baik cuaca tak hujan dan longkang tu kering...Tapi ada sedikit kotoran di tubuh badannya yang gendut tu...Comel budak ni kan...??



MH yang bersihkan badannya dengan menggunakan 'wet tissue'...Nasib baik kat rumah ada stok lagi...Beginilah mukanya bila dah kena lap...Wangi dan harum macam bunga taik ayam...Eh silapppp...!!! Bau bunga ros...hehehehe



Gambar budak ni cukup mencuit hati sesiapa sahaja yang melihatnya...PH pun hairan juga...Pandai betul budak ni bergambar...MH pulak rajin melayan keletahnya...Berikut adalah gambar-gambar 'posing maut' yang MH rakamkan...








 Nota PH :

Kucing sememangnya adalah sahabat manusia...Kehadiran mereka di dalam hidup seseorang itu bakal menjanjikan sebuah kebahagiaan...Akan tetapi, kebahagiaan tersebut hanya akan dapat dikecapi sekiranya seseorang itu menerima kekurangan kucing itu seadanya...Bab kebajikan mereka perlu dijaga, jangan dibiarkan mereka bebas ke sana ke sini kalau hidup berjiran...Kucing kita adalah tanggungjawab kita, bukannya orang lain...

In Shaa Allah nanti PH atau MH akan siarkan banyak lagi gambar-gambar si tecit ni kat wall FB Kakimotong Fan Club...

Owh yer PH hampir terlupa...Anak kucing ini jantinanya jantan dan MH memberikannya nama Si Iris...Si Iris ni pun ada 'Tagline'...'Tagline'nya ialah....

"Kerana diriku begitu berharga..."

Amacam...??? Ok Tak...??

Samada Si Iris ni terperangkap sendiri ataupun disebabkan oleh tangan-tangan yang tidak prihatin PH tak pasti dan malas nak fikir...Yang PH tahu kucing ni perlu diselamatkan...

Terima kasih kerana sudi membaca...

Steady Semua...!!!

Saturday, March 15, 2014

Di Antara Musibah dan Nikmat Di Kemudian Hari...

Posted by Papa Hero | Saturday, March 15, 2014 | Category: , , | 1 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Buat Para Pembaca Yang Budiman...

Allahuakbar...Itulah perkataan pertama yang mampu PH taipkan buat entri ini...Apa tidaknya, usia 2014 baru sahaja mencecah bulan ketiga tetapi telah berlaku bermacam-macam musibah di negara kita ini...Sungguhpun begitu, PH hampir pasti ianya adalah di luar kemampuan kita semua untuk mengawalnya...Segala-galanya telah ditakdirkan oleh Allah SWT bagi menguji keimanan hamba-hambaNya yang rapat mahupun yang jauh denganNya...Inilah arena ujian yang paling tidak disukai oleh sekalian manusia yang tidak khusyuk dengan rahmat di sebalik kejadian...Bagi PH, musibah yang berlaku baru-baru ini ( kehilangan pesawat MH 370 ) mempunyai suatu rahmat yang sangat besar di sebalik kejadian...Kita juga perlu 'bersyukur' kerana musibah yang melanda negara kita ini adalah yang pertama di dunia, yakni ianya tidak pernah dialami oleh mana-mana negara lain di dunia...Kenapa PH kata begitu..?? Dari titik tolak inilah ianya akan menguji sejauh mana ingatan hamba-hambaNya di Malaysia untuk kembali kepadanya setelah jauh taksub dengan sains dan teknologi...Dari sini juga, kita dapat melihat perangai sebenar 'sahabat-sahabat' kita yang masih mampu membuat jenaka bodoh dan mempersendakan musibah yang Allah telah turunkan yang sebelum ini mereka dilihat sangat bijak dan berkarisma...Namun mereka tewas dengan gelodak nafsu untuk menunjukkan kepandaian sedangkan di situlah terletaknya kebodohan mereka...Tetapi, kalau nak tegur 'sahabat-sahabat' kita ni kalau boleh janganlah sampai mengguriskan hati mereka ya...Tak elok tu...

Di dalam kehidupan seharian kita juga kadangkala ada dilanda musibah-musibah kecil yang mungkin tidak kita sedari...Dari sini ianya menguji sejauh mana kesabaran kita dan sejauh mana bijaknya kita menangani masalah tersebut...Tidak semua orang tahu cara menyelesaikan masalah, tetapi pada mereka yang KEMBALI KEPADA YANG MAHA ESA, PH rasa masalah tersebut akan hanyut seperti derasnya air di kali...Rezeki semua Allah juga yang memberi, itupun kadangkala kita kedekut untuk melaksanakan sedekah jariah sebab takut jatuh miskin...



Kadangkala dek kerana kerakusan manusia, dunia ini seolah-olah tiada udara lagi...Nak bernafas pun kena ada protokol...Mata mulai pedih, dada mulai sesak...Di akhir zaman ini memang banyak perkara pelik yang berlaku...Tetapi, kita kena terus menerus bersangka baik dengan Maha Pencipta kerana apa yang berlaku di dunia adalah kerana kezaliman dari tangan manusia itu sendiri...Allah tidak pernah sekali-kali berlaku zalim terhadap hamba-hambaNya...


Bagi PH, tempat kerja adalah tempat untuk menyelesaikan masalah orang lain...Orang lain punya hal, kadangkala kita yang perlu selesaikan...Tetapi sekiranya itu adalah amanah yang dipertanggungjawabkan kepada kita ( ada upah dan gaji ), WAJIBLAH kita menunaikannya dengan tekun dan istiqamah...Masalah yang perlu diselesaikan untuk si polan ni kadangkala adalah untuk kebaikan si polan yang lain juga...


Sekiranya kita dapat melakukannya dengan penuh bijaksana, orang lain akan melihat kita dengan dedikasi yang tinggi...Nilai kemanusiaan kita juga akan meningkat dan semakin dihargai dek kerana kebolehan menyelesaikan masalah besar ataupun kecil...Masalah akan lebih mudah diselesaikan sekiranya dada kita dipenuhi dengan ilmu dan keberanian...



Musibah bukan hanya berlaku kepada kita, bahkan kepada haiwan juga...Dari sinilah terletaknya nilai-nilai insani kita samada untuk melaksanakan tanggungjawab atau tidak...Untuk menjadi seorang khalifah yang cemerlang, tiada alasan untuk kita tidak membantu mereka yang amat memerlukan melainkan kita sendiri berada di dalam keadaan seperti mereka...



Adakalanya diiringi dengan tangisan air mata...Adakalanya diiringi dengan penyesalan dan adakalanya diiringi dengan kegembiraan...Di situlah terletaknya 'result' kita sebagai seorang hamba Allah yang telah diamanahkan untuk menjaga harta benda sekalian alam...Dari sinilah kita semua akan mempelajari apa erti keikhlasan sedikit demi sedikit...Ada benda yang kita perlu beritahu kepada orang lain sebagai iktibar dan adakalanya tidak perlu langsung...Segalanya bergantung kepada niat hati kita mengapa kita ingin membantu mereka yang sedang dilanda musibah...



Ada yang sanggup, ada yang tidak sanggup...Ada yang tidak sanggup tetapi memberikan amanah kepada mereka yang sanggup...Ada yang menerima kesanggupan dengan rela hati dan ada juga mereka yang menerima kesanggupan dengan mengungkit di belakang hari...Akhirnya, manusia bergaduh sesama sendiri dek kerana gagal memahami maksud keikhlasan untuk membantu makhluk yang dilanda musibah...



Kadangkala, ada masalah dan musibah yang kita tidak pernah alami dan ketika itu pula tiada orang yang menghulurkan bantuan..Apakah yang harus kita lakukan di dalam situasi sebegini...?? Bagi PH, jawapannya mudah sahaja iaitu minta pertolongan kepada Allah SWT agar diberikan ketabahan dan keberanian...Mohon juga diperluaskan idea-idea yang boleh membantu...Seterusnya, cubalah lakukan sendiri...Do It Yourself...Sekiranya gagal, itu tidak bermakna ianya berpunca dari kita sendiri...Yang penting, kita telah cuba sedaya upaya untuk menyelesaikan masalah tersebut...'Result'nya serahkan semuanya kepada Allah SWT...

Ulat berengga ( maggot ) masuk ke dalam badan melalui kaki kucing yang cedera parah


Ramai di antara kita yang tidak sudah-sudah mengeluh kesah kerana kesempitan rezeki sedangkan rezeki yang datang dari Allah itu menjelma di dalam pelbagai jenis bentuk rupa...Mungkin kadangkala rezeki itu datang di dalam rupa seekor kucing jalanan...

Kucing ni PH jumpa kat Tesco Semenyih masa tengah punggah barang dapur masuk ke dalam kereta
Ada yang masih mengeluh memikirkan tambahan beban sekiranya kita mengutip kucing jalanan yang tidak bernasib baik...Setiap makhluk tu ada rezeki yang Allah beri...Maka, rezeki kucing itu juga tidak mustahil terkena tempiasnya kepada kita...Yang menariknya, situasi ini selalu berlaku di kala kita sedang berada serba kekurangan...



Kalau kita berjaya menjaga amanah ini dengan baik, In Shaa Allah segalanya akan dipermudahkan oleh Allah SWT...Bahagianya seseekor haiwan itu, maka berbahagialah hidup kita...Kalau kita masih rasa tidak bahagia, ia bukan salah haiwan tersebut, tetapi mungkin ada dosa kita yang masih tidak diampun oleh Allah SWT iaitu dosa sesama manusia itu sendiri...Itulah yang PH dengar ketika kuliah Subuh suatu ketika dahulu...


Tidak mungkin kita boleh hidup secara seorangan di dalam dunia ini...Tidak mungkin kita boleh hidup tanpa mengikut peraturan, samada protokol manusia ataupun undang-undang syariat...Setinggi mana pangkat kita, kita tetap akan ada 'Boss'...Patuh pada arahan adalah sikap yang sangat terpuji dan disukai oleh Rasulullah SAW...Dek kerana ini, anjing dicipta oleh Allah SWT sebagai simbol kesetiaan dan kepatuhan...Anjing juga mempunyai sifat-sifat terpuji yang hanya boleh dilihat oleh mereka yang mempunyai 'mata hati'... 


Sangat molek sekiranya kita selalu berkongsi rezeki dengan makhluk-makhluk Allah...Tidak terhad kepada manusia, kepada haiwan pun okay juga...Janganlah kita berat sebelah iaitu terlalu melebihkan haiwan daripada manusia pula yer...Dahulukan mana yang patut didahulukan...



Apabila kita bercerita tentang haiwan, kita sebenarnya bercerita tentang kasih sayang, air mata dan juga silaturrahim sesama kita...Petanda Allah redha dengan perbuatan kita ialah ianya diredhai oleh manusia-manusia yang lain...Soal cemburu dari orang lain di atas perbuatan baik kita, itu soal lain...Yang penting, kita dah buat 'part' kita...Lebihkan penilaian dari Allah dari penilaian manusia yang asyik mencari salah...



Nikmat di kemudian hari belum kita tahu lagi bila ianya akan hadir...Bagi PH sendiri, samada cepat atau lambat, nikmat itu tetap akan datang juga...Bersabarlah dan jangan terlalu memikirkan ganjaran atau balasan di atas setiap perbuatan baik yang telah kita laksanakan...


Apabila nikmat itu telah sampai kepada kita, kongsikanlah juga bersama-sama dengan orang yang paling dekat dengan kita dulu...Dahulukan perkara yang patut didahulukan...Barulah hidup kita akan diberkati dan dikasihi oleh orang lain...Barulah hidup kita lebih bermakna setelah dilanda bermacam-macam masalah dan ujian...


Nota PH :

Musibah datang tidak mengira tempat..Musibah juga datang tidak mengira pangkat...Walau apa pun yang terjadi, peranan kita sebagai seorang insani wajib dilaksanakan...

Susulan berita kehilangan pesawat MAS MH 370, ianya benar-benar menyentap jiwa PH...PH sangat berdukacita tentang apa yang berlaku..Sehingga entri ini ditaip, usaha pencarian pesawat tersebut sudah masuk hari yang ketujuh...


 Kepada waris-waris penumpang pesawat tersebut, PH ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan takziah di atas musibah yang berlaku, doa banyak-banyak dan jangan putus harapan...PH ingin berpesan untuk diri sendiri dan juga para pembaca agar jangan terpengaruh dengan berita-berita yang belum sahih kebenarannya...Dunia sedang melihat kita...Sekiranya boleh menangis, pesawat MAS MH 370 pasti akan menangis apabila melihat sesama kita saling menuding jari dan mengambil kesempatan untuk mencetuskan sengketa...

Sorilah entri ni panjang sangat....Terima kasih kerana sudi membaca sampai habis...Semoga kalian memperolehi manfaat darinya...In Shaa Allah...

Steady Semua...!!!

Wednesday, February 26, 2014

Kisah Si Bobop - Anjing Ketot Yang Terperangkap Di Dalam Longkang Selama Dua Hari

Posted by Papa Hero | Wednesday, February 26, 2014 | Category: , , , | 5 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Assalamualaikum dan Salam Pencinta Haiwan Buat Para Pembaca Yang Budiman

Alhamdulillah dapat juga PH meluangkan masa untuk update blog ni..Seingat PH, masa mula-mula menulis blog dulu PH update entri paling sikit pun 3 entri dalam satu hari...Paling banyak PH update sembilan entri dalam satu hari...Tapi sekarang ni agak susah sikit...Semakin meningkat usia, semakin banyak komitmen yang perlu digalas...Masa pula terasa semakin pantas berlalu...

Oklah, kali ni PH nak cerita tentang seekor anjing ketot yang PH selamatkan dari sebatang longkang yang dalam...Pada hari itu, PH singgah sebentar di Pasaraya Mini Speedmart 99 berdekatan dengan tempat tinggal PH di Semenyih...Masa tu MH yang masuk ke dalam kedai untuk membeli barang sementara PH pula menunggu di dalam kereta...Kemudian MH datang semula ke kereta dan memberitahu :

"Bang...Budak Speedmart tu bagitau ada anjing terperangkap dalam longkang..Dah dua hari dah..."

Mendengar sahaja khabar itu, PH terus mematikan enjin kereta dan meluru ke arah longkang yang dikatakan...

Memang benar seperti yang diberitahu...Kelihatan ada seekor anjing mundar mandir di dalam longkang tersebut...Ketot jer kaki dia..Comel betul...Dia melolong-lolong meminta bantuan...PH anggarkan kedalaman longkang itu ialah 2 meter, iaitu hampir dua kali ganda ketinggian PH sendiri...


Lantas PH berpatah semula ke kereta untuk mengambil sarung tangan plastik yang sememangnya sudah sedia ada PH simpan di dalam kereta...Terus PH masuk ke dalam longkang tersebut...Masa ni PH tak sedar gambar PH telah dirakam oleh MH...huhuhuhu



Anjing ini ketakutan...PH terpaksa mengambil masa dalam 5 minit untuk memujuknya...Tapi bila dia dah 'percaya' kat PH, boleh pulak dia ajak PH main kejar-kejar kat dalam longkang tu...Adehhh...Lawak pun ada...Habis baju bau longkang...Tapi takde hal punya...Kalau time tu pakai Tuxedo sekalipun PH redah ajer...


Ini video bagaimana PH berjaya mengeluarkan anjing ini...Bila PH tengok balik video ni, nak tergelak pun ada...adehhh...PH upload video ni ke Facebook Kakimotong Fan Club ( link )




Sebaik sahaja dia keluar dari longkang tu, terus dia ikut MH nak masuk ke kedai Speedmart tu...Masa tu MH nak belikan dia wetfood...Lapar betul si ketot ni...PH berikan namanya Si Bobop sebab bila tepuk muntut dia ada bunyik bop bop...hehehehe...


Si Bobop ni nampak gayanya kebulur sangat kot...Apa tidaknya, tak sampai 10 saat habis wetfood satu tin 'disedutnya'...Dah macam vakum karpet pulak...Ni video masa dia tengah 'vakum' wetfood...Kalau tak boleh tengok kat sini, sila klik sini ( link )



Lepas tu PH dibantu oleh salah seorang pekerja Speedmart untuk menyiapkan kotak untuk masukkan Si Bobop ni....PH cadang nak bagi dia kerja kat Cat Village tolong Abam Jojo Kepsi...Lagipun menurut pekerja Speedmart ni, dah banyak kali mereka melihat Si Bobop ni bergelandangan ke sana sini...Daripada terbiar macam tu, PH ambil keputusan untuk membawanya untuk pergi interview dengan Abam Jojo...Sekurang-kurangnya, ini akan mengurangkan risiko nyawanya apabila hidup di tepian jalan...


Alhamdulillah, segalanya dipermudahkan oleh Allah SWT...Akhirnya sampai juga Si Bobop ke Cat Village...Tiada sebarang masalah...Si Bobop cepat menyesuaikan dirinya dengan kucing-kucing DBKL...Gaduh pun tidak, cuma budak-budak DBKL takut tengok dia sebab rupanya yang ketot...hehehehe


Buat permulaan, PH bagi dia makan kibbles dulu...Mak aiihh...Macam vakum dia makan...Sekali sedut jer habis kering kibble tu..Lepas tu dia minum dengan gelojoh...Nampak sangat yang Si Bobop ni lapar dan dahaga...Siap baring dalam tray makanan budak-budak DBKL lagi...Ada aku kesah katanya...


Pada waktu malamnya, seperti selalu PH akan menggalas tugas untuk membuat apa yang perlu di Cat Village...Tiba-tiba, ada satu momen manis yang sempat PH rakam antara Si Bobop dengan kucing DBKL...Sweet gambar ni, kan...??


Setiap hari, PH berikan ayam golek pada 'Guard Dogs' di Cat Village ni...Ini termasuklah untuk Abam Jojo Kepsi, Si Boboi dan Si Bobop...


Keletah budak-budak ni memang tak kering gusi kita dibuatnya..Ada jer perangai dan tingkahlaku lucu yang mereka buat...Tengoklah macamana Si Bobop ni 'protect' ayam dia dari dirampas oleh kucing-kucing DBKL...Tapi kucing DBKL peduli ape, dia pun makan sekali jugak...Si Bobop belum pandai 'protect' harta bendanya secara total, tak macam Abam Jojo...Dia sangat tegas dan sesiapa yang kacau harta benda dia ( termasuk ayam golek ) dia akan mendengus garang...Itulah sifat istimewa anjing...Dia akan 'protect' harta bendanya bermati-matian walaupun demi seekor ayam...


Si Bobop ni budak lagi...Dia masih perlukan ibunya, tapi apakan daya ibunya pun entah ke mana...PH pun kenalah bagi sedikit kasih sayang padanya...Kalau nak jaga mereka, kena ikut caranya...Apabila kita menyentuh anjing kebun yang kering terutamanya di tempat-tempat kegemarannya, mereka akan berasa diri dihargai dan ketika itulah mereka akan berkhidmat untuk kita seadanya...Mereka juga memerlukan penghargaan, sama seperti kita...PH berurusan dengan mereka pun apabila perlu sahaja...


Bila PH belek-belek tubuh badannya, baru PH perasan kaki depan sebelah kanannya ada bengkak sikit...Jalan pun terhencot-hencot...Mungkin terseliuh akibat terjatuh di dalam longkang...Tapi sekarang ni dah OK dah...Siap boleh main kejar-kejar lagi dengan Abam Jojo...


Sebelum PH pulang ke rumah, PH sempat melihat Si Bobop ni...Nampak gayanya dia dah kenyang dan menunggu masa untuk tidur di bawah sepohon pokok yang rendang...Gembira apabila melihat dia dapat menyesuaikan keadaan di kebun...


PH belikan mereka loceng sebagai hadiah di atas tanggungjawab yang telah mereka laksanakan untuk PH...Bobop, Boboi dan Jojo masing-masing dapat 2 loceng...Dari sudut yang tersurat, mereka telah menjalankan tanggungjawab mereka menjaga kebun, tetapi di satu sudut yang tersirat PH tidak tahu apa doa-doa mereka kepada Sang Pencipta...Yang PH tahu, rezeki PH tidak pernah putus walaupun banyak kekangan berat telah PH alami...
Semakin hari Abam Jojo Kepsi semakin meningkat usianya...Masa inilah PH akan menggunakan waktu yang ada dengan sebaik-baiknya...Salah satu dari kami pasti akan 'pergi' dulu...PH mengambil iktibar dari kisah pemergian Mama Rossy dan kehilangan Kiki Lala...Mereka ini adalah di antara 'bala tentera' Allah SWT yang dikirimkan kepada PH untuk menilai tindak tanduk PH terhadap mereka...Dengan hanya berbekalkan rasa ehsan dan tanggungjawab, PH dan MH cuba untuk memberikan yang terbaik untuk mereka...


Ok, dah alang-alang PH bercerita pasal kebun Cat Village ni, biarlah PH ceritakan sedikit perihal apa yang berlaku di sana yer...Dah lama juga PH tak cerita pasal penghuni-penghuni kat sini...

Di satu sudut yang lain, ramai yang menyangka kucing-kucing DBKL yang PH dan Uncle Angah selamatkan adalah sama seperti kucing jalanan yang lain...Sebenarnya TIDAK SAMA SEKALI...Mereka ini amat istimewa...Agak sukar untuk PH luahkan dengan kata-kata mahupun penulisan...Penjagaan mereka sangat memerlukan pengorbanan dari segi harta, tenaga dan wang ringgit...Kalau dari segi mata kasar, menjaga mereka ni tidak membawa apa-apa untung pun...


Dari segi zahir, mereka tampak sama sahaja seperti kucing jalanan yang lain...Pada hakikatnya, biarlah PH sahaja yang tahu sebab susah nak terangkan takut-takut nanti ada yang tersalah tafsir...Yang penting, bersangka baik terhadap mereka...Apabila kita bersangka buruk terhadap kucing-kucing kita sendiri, itu menunjukkan yang kita ni tak redha selama kucing kita tinggal di rumah kita...Ada yang mengambil keputusan untuk mencampakkan mereka di pasar dan di tepian jalanan...


Banyak benda perlu kita buat bagi memastikan kebajikan mereka terpelihara...Dari segi tersurat, kita takkan dapat apa-apa kalau bagi mereka makan...Lainlah kalau haiwan ternakan seperti kambing atau lembu, boleh juga dijual dan dapat untung, kan...??


Tapi segala yang kita lakukan untuk kucing jalanan ni lebih kepada amal kebajikan...Bak kata orang tua-tua, pahala untuk saham akhirat...Gaya hidup PH mungkin tidak sama seperti orang lain...Kalau ada orang yang mengikut setiap pergerakan PH, pasti mereka akan menggelengkan kepala...

Banyak benda yang PH telah pelajari dari kucing-kucing DBKL terutamanya dari segi bab jatidiri...Kerana mereka, PH sudah lali berjumpa dengan makhluk halus yang selalu menjengah...Ada yang lalu di depan ada yang lalu di belakang...Ada yang berwarna putih dan ada yang berwarna hitam...Ada yang nampak 'rambut' dan ada yang nampak 'mata' sahaja...Ada ketikanya ia hanya mengeluarkan suaranya berdehem sayup-sayup beberapa kali...Ada juga yang memberi salam dan PH menjawab Waalaikumsalam dan kemudian memberi amaran agar jangan mengganggu PH...PH sudah tidak takut meredah belukar dalam kegelapan malam lagi...PH sedar ada satu semangat yang baru datang ke dalam diri...Kini 'mereka' sudah jarang 'menjenguk' PH lagi, mungkin berkat tawakal kepada Allah SWT...

Baru-baru ini PH dapat menangkap gambar bayang-bayang putih yang selalu ikut PH di kebun...Kalau nak tahu cerita penuhnya boleh dibaca di sini ( link )...PH bukan nak suruh percaya gambar ni betul atau tidak, tapi inilah imej yang PH dapat rakam pada malam tu ( tanpa edit melainkan watermark sahaja )...Gambar dahan pokok di belakang boleh dilihat menembusi bayang putih ini...Tiada dinding batu di belakangnya, hanya pokok semata-mata...Bayang putih ini bercahaya macam lampu...Berdasarkan komen-komen di Facebook, ramai yang berpendapat bayang ini menyerupai seekor kucing...Wallahualam...


Kemudian, kucing yang sakit PH akan bawa balik ke rumah untuk dirawat...Kebanyakan kucing-kucing sakit setelah mereka ditempatkan di dalam kandang pusat kurungan haiwan...Bermacam-macam penyakit yang pelik-pelik yang mereka hidapi...Tapi tak mengapa, selagi ada daya dan sedikit ilmu pengetahuan, PH lakukan sahaja...Setiap hari paling awal PH tidur ialah jam 3 pagi... 

Cerita penuh kucing ini KLIK SINI

Pada keesokan harinya, PH menjalankan tugas di tempat kerja seperti biasa...PH perlu mencari nafkah untuk menanggung anak-anak sekolah...Adakalanya rasa macam dah tak larat, tapi apabila PH ingat kembali bab tanggungjawab, PH kembali fokus...PH sedar hidup ini terlalu singkat dan PH tidak mahu membazir masa dengan melakukan perkara yang tidak berfaedah lebih-lebih lagi soal mencari salah orang lain...Ada masa PH akan pergi ke gymnasium untuk bersenam...Di dalam perihal kerja-kerja di kebun, tiada orang lain yang membantu selain dari PH dan MH sahaja yang melakukannya...Kadangkala ada juga PH meminta bantuan dari Adi Kambing dari kebun sebelah...

Apa yang PH cuba tonjolkan di sini tidak lain tidak bukan ialah soal kemahuan dan alasan...Apa lagi alasan yang boleh kita berikan sekiranya kita benar-benar mahu membantu haiwan yang 'bisu' ini...??? Petuanya mudah sahaja..Percayalah kepada Rukun Iman yang keenam, iaitu percaya kepada Qada dan Qadar...Bantulah mereka-mereka ini tanpa mengharapkan sebarang balasan...Inilah masanya untuk kita menguji samada diri kita ini cekal atau tidak...Kita patut risau penilaian dari Allah SWT berbanding dengan penilaian manusia itu sendiri...Apa jua perkara yang kita lakukan, pastikan matlamatnya kembali kepada agama...In Shaa Allah kita akan dibantu olehNya...


Nota PH : 

Kalau kita nak bantu haiwan, lakukanlah dengan penuh keikhlasan...Bagi PH secara peribadi, bantu haiwan dengan bantu manusia lain yang ada pelihara haiwan berlainan maksud dan impaknya...

Impak apabila kita membantu haiwan ialah kita tidak akan menerima sebarang ucapan TERIMA KASIH atau penghargaan secara lisan dari haiwan yang kita bantu, tetapi apabila kita membantu manusia miskin yang mempunyai banyak haiwan peliharaan, kita akan menerima 1000 PUJIAN dari manusia tersebut dan juga dari manusia yang lain juga...

Di sinilah Allah akan menduga sejauh mana keikhlasan kita tatkala MEMBANTU HAIWAN yang memerlukan bantuan di depan mata kita dan apakah momentum keikhlasan kita akan kekal setelah menerima pujian dari ramai manusia...?? Dalam bab ini, usahlah kita terlalu menaruh syak wasangka terhadap keikhlasan orang lain kerana keikhlasan itu semuanya adalah milik Allah SWT...Yang penting, kita lakukan sahaja asalkan ianya mendatangkan manfaat dan kebaikan...

Usah gentar dengan manusia-manusia yang tidak sudah-sudah mencari salah orang lain...PH amat kasihan melihat mereka yang mudah terpengaruh dengan berita-berita yang belum tahu kebenaran hujung pangkalnya...Mereka ini seolah-olah tiada maruah diri kerana prinsip hidupnya sangat lemah dan mudah berubah arah dengan hanya memetik jari sahaja...Apabila perbuatan kita ( setelah menyelamatkan kucing atau anjing ) dikritik dengan unsur-unsur sentimen peribadi, kadangkala, kita perlu 'back up' diri kita sekiranya menjatuhkan maruah... Di dalam situasi ini, cara yang PH selalu gunakan ialah berdiam diri ( usah membalas ) tetapi membalasnya dengan perbuatan baik yang kita lakukan secara istiqamah...

Kebenaran tidak akan datang hari ini, esok atau lusa...Sungguhpun begitu, lambat laun ianya tetap akan datang juga...

Cabaran yang paling berat oleh seorang aktivis haiwan ialah berpunca dari manusia itu sendiri...Lain orang, lain caranya asalkan ianya tidak melanggar batas kemanusiaan dan syariat...

Dan satu lagi, PH terkilan kerana tatkala PH sedang giat berusaha untuk sama-sama menyemai sikap mengambil tanggungjawab, semakin ramai pula individu yang nak buang kucing...hmmm



Sorilah entri kali ini panjang sangat...Harap kalian semua hepi selalu bersama dengan si comel tersayang...Biar kita yang control kucing, jangan kucing yang control kita...Kalau kucing yang control kita, itu petanda ada sesuatu yang tak kena dengan jatidiri kita...

Terima kasih kerana sudi membaca...

ShareThis

Related Posts with Thumbnails