KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Saturday, March 28, 2015

Salam Terakhir Dari Si Boboy Buat Semua

Posted by Papa Hero | Saturday, March 28, 2015 | Category: , , , | 0 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Assalamualaikum dan Salam Pencinta Haiwan buat semua...

Terlebih dahulu PH ingin memohon ampun dan maaf kerana lambat menyiarkan update terkini susulan kes Si Boboy yang PH jumpa di depan Bank Islam Pelangi Semenyih ( belakang Tesco Semenyih ) yang hangat diperkatakan di Fanpage Kakimotong Fan Club minggu lepas...Bukannya apa, kisah Boboy ni dapat liputan yang sangat meluas...Jadi rasanya eloklah PH update kisahnya dalam bentuk yang lebih terperinci...Jadi, PH memilih untuk menyiarkannya melalui penulisan di blog...Kalau update di Fanpage semata-mata akan menyebabkan kisahnya akan dilupakan dengan begitu sahaja...Biarlah kisah pilu Boboy diabadikan di dalam blog ini, dengan harapan agar ianya akan dikenang sampai bila-bila...Generasi yang akan datang juga boleh membaca kisahnya dari mula hingga akhir akan keperitan hidupnya kerana setiap kisah yang dicoretkan di dalam blog ini akan tersenarai di dalam carian SEO Google...Kalau carian Facebook memang susah nak jumpa...


Sebagai imbasan kembali, kisahnya bermula pada 13 March 2015 di mana pada pagi itu PH pergi ke Bank Islam Pelangi Semenyih kerana ada sedikit urusan...Setelah urusan dengan bank selesai, PH ternampak seekor kucing jantan yang besar saiznya jalan terhencot-hencot dan jelas kelihatan ia lemah...Mungkin akibat tidak cukup makan atau sebagainya selain dari menahan kesakitan...Dia meluru berlari ke arah PH walaupun dalam keadaan terhencot-hencot dengan suara yang sangat manja...Rasanya dari gambar pun boleh bayangkan bagaimana suaranya jika dapat kalian dengar...


Dengan penuh berhati-hati PH angkat badannya perlahan-lahan...Takut pulak nanti tersalah pegang di bahagian tulang yang patah...PH letakkannya di dalam kereta di seat belakang...Si kembar terpaksa beralih tempat ke penjuru sikit...



Sekejap sahaja bau daging busuk menyelinap ke seluruh pelusuk dalaman kereta PH...Tapi takperlah...PH ok jer...Nanti boleh cuci...Worst to worst pun tukar seat terus bila ada rezeki...huhuhu...

Muka Si Boboy nampak pucat...Dia jelas tidak gembira dengan apa yang berlaku terhadap dirinya...Dia sedang menahan kesakitan...PH terus memandu ke klinik haiwan yang berdekatan di rumah PH...Segala urusan kerja terpaksa PH tangguhkan dahulu...PH bagitau orang-orang di site PH datang lewat sikit kerana ada urusan kecemasan...



Beginilah keadaan kakinya yang tercedera...Mujur tiada ulat berengga, tetapi dagingnya sudah membusuk...Juga jelas kelihatan tulang kakinya....



Berikut adalah video bagaimana keadaan Si Boboy setelah diletakkan ke dalam kereta..








Susulan kes Si Boboy...Begini kisahnya sebelum bawa dia ke vet...Terpaksa tangguhkan beberapa perkara penting kerana bagi PH nyawa lagi penting walaupun nyawa kucing....Dia dalam darurat...Nota PH : Masih mengamalkan prinsip yang sama ketika menyelamatkan Hero dulu...Alhamdulillah...Semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah SWT...Jemput singgah Instagram PH @haireypapaheroBlog : http://kakimotong.blogspot.com
Posted by ‎ك KAKIMOTONG ك FAN CLUB‎ on Thursday, March 12, 2015

Lebih kurang 10 minit PH pun sampai ke klinik haiwan...



Perkara pertama yang dilakukan oleh doktor ialah menyuapkannya makanan lembut ( AD Diet )...AD Diet ni memang makanan untuk kucing sakit...Boboy juga demam dengan suhu setinggi 40 darjah celcius...Kesian...



Tapi Si Boboy tidak boleh mengunyah makanan...Mulutnya tidak boleh dikatup...Kemungkinan besar rahangnya ada masalah allignment...Terdapat objek telah tersangkut di tekaknya...Objek tersebut ialah segumpal hairball...Berikut adalah video yang dirakam ketika Si Boboy dibawa ke klinik haiwan...


Susulan kes Si Boboy...1st sekali doktor suapkan makan dulu...Kesian dia tak boleh mengunyah kerana rahangnya ada masalah...Ada sesuatu tersangkut di tekaknya...Jom tengok video ni...Jemput singgah Instagram PH @haireypapaheroBlog : http://kakimotong.blogspot.com
Posted by ‎ك KAKIMOTONG ك FAN CLUB‎ on Friday, March 13, 2015

Kemudian Si Boboy dimasukkan ke wad untuk dimasukkan air ( drip )...Pada keesokan harinya ( 14 March 2015 ) PH ambil Boboy...Seperti yang dijangka, kakinya tidak dapat diselamatkan lagi...Terpaksa diamputasi ( amputate )...Dia kelihatan sangat lemah dan sugul....Badannya sejuk...



Boboy seperti nampak keliru dengan apa yang berlaku terhadap dirinya...Kecederaan yang dialaminya mungkin disebabkan Traumatic Injury ( dilanggar kenderaan dan sebagainya )...


Beginilah keadaan Boboy setelah diamputasi

Setibanya di rumah, Si Boboy kelihatan pasif...Tidak banyak pergerakan yang dilakukannya...Dia banyak tidur sehinggakan ketika minum pun dia boleh tertidur...Dia boleh minum sendiri, jadi PH tidak lakukan force drink...PH pun tak berapa suka buat force drink kerana jika tersilap langkah kucing boleh tersedak dan dikhuatiri air boleh masuk ke paru-paru mereka...Nanti lain pulak jadinya...

Ini adalah rakaman video masa Si Boboy baru sampai rumah PH...Masa ni dia tidur dalam kereta...


Budak MoodyDari vet sampai ke rumah dibantainya tido, dah sampai umah PH kejut pun tak bgn2, ingat pengsan tapi bila tarik napas dengar macam bunyi kerbau .. :)Nota PH : doakan dia baik2 saja
Posted by ‎ك KAKIMOTONG ك FAN CLUB‎ on Saturday, March 14, 2015


PH minta tolong si kembar kemaskan khemah tempat mereka bermain untuk meletakkan Si Boboy di dalamnya...Tak sampai hati nak letak kat dalam sangkar...Hmmm...Dalam khemah tu siap ada Olaf dengan Pony lagi...Boboy kelihatan tidak selesa ( bukan kerana khemah )...Ia mungkin disebabkan perubahan drastik yang telah berlaku ke atas dirinya...Dia beralih tempat tidur setiap 5 minit...






PH dan MH ( sedang hamil ) cuba memantau tahap kesihatannya sebaik yang mungkin...Pada waktu malamnya, PH terus memeriksa keadaan Si Boboy sekembalinya dari CV...PH dapati badannya sejuk...Ini menunjukkan suhu badannya telah turun...Maka PH terpaksa menghantar Si Boboy ke klinik semula pada keesokan hari...Lebih baik PH serahkan saja pada yang pakar...



Namun doktor haiwan mengesahkan bahawa Si Boboy tidak bernyawa lagi pada keesokan harinya...Kematiannya mungkin ada berkait rapat dengan deadly virus yang sedia ada di dalam tubuh badannya....Apa nak dikata lagi...?? Sedih tu memang sedih tapi nak buat macamana...kan..?? PH ambil jasad Si Boboy dari klinik dan kebumikan di CV pada malam harinya...


Beberapa hari selepas kematian Boboy, ada seekor lagi kucing jalanan yang PH jumpa...Memang teruk keadaannya...Kucing ini kemungkinan besar menghidap FIP...Tidak banyak yang PH boleh lakukan selain dari membersihkan tubuh badannya dan menyuapkan sedikit makanan basah ( wet food ) sebelum ajalnya tiba...Wajahnya pun turut PH bersihkan...PH lakukan semua ini kerana itu adalah 'haknya'...PH tidak akan sekali-kali PTS kucing ( Put To Sleep ) kerana mengambil nyawa hatta nyawa haiwan sekalipun bukanlah hak PH...Itu adalah hak mutlak Allah SWT...Tiada mati yang tidak sakit, jadi janganlah kita pandai-pandai nak kata kucing tak sakit masa diPTS...Nak kata kucing tak sakit masa kena PTS tu boleh, tapi biarlah yang berkata tu pernah merasai mati dulu lepas tu baru cerita kat orang...Saintis yang kata tak sakit kena PTS tu bukannya Tuhan...Mereka juga sama seperti kita melainkan ilmu sahaja...



Nota PH :

Itulah kisah Si Boboy yang tergendala untuk disiarkan hampir dua minggu lamanya...Perkara berlaku di dalam keadaan PH tidak bersedia...Itulah namanya KEHIDUPAN...Banyak ketidaktentuan berlaku di dalam kehidupan seharian kita...Peganglah prinsip 'berani ambil tanggungjawab' dan sematkan 3S di dada iaitu SANGGUP, SABAR DAN SACRIFICE ( berkorban apa sahaja )...

PH berharap tragisnya kisah Si Boboy ini akan membuatkan PH menjadi seorang manusia yang lebih baik dari semalam...

Terima kasih kerana sudi membaca....

Sunday, March 1, 2015

Seekor anjing terbiar berjaya memperoleh keluarga angkat

Posted by Papa Hero | Sunday, March 1, 2015 | Category: , , | 0 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Petang Khamis yang lepas tatkala PH sedang sibuk buat site inspection henpon PH tak berhenti dari bunyi deringan aplikasi Messenger...Tapi memang selalu pun berbunyi sebab ramai orang pm PH berkenaan adopsi dan bantuan derma kilat untuk kucing jalanan yang diselamatkan...Kadang-kadang time site meeting pun henpon ni berbunyi tak berhenti...Terpaksa la PH open silent mode...Biasanya PH akan selesaikan dulu tugas hakiki sebelum membuka atau menjawab pm2 yang muncul...




Selesai sahaja buat site inspection, PH berteduh sebentar di bawah pokok dengan mata yang menyerongen ( bahasa orang Perak ) sebab cuaca masih panas walaupun dah pukul lima petang...Kemudian PH membaca pm2 yang 'tertunggak'...Nama Facebook yang pertama PH buka ialah datang dari saudari Zulaika Zulkifli...Berikut adalah mesejnya kepada PH dengan disertai beberapa foto anjing yang dimaksudkan :



"Salam PH...nk bgtau..ade seekor anjing ni, umonye lbih kurg puppy kot, mcm betina ade kt kwsn tmpt kmi kje ni...die sgt manja..slalu ikut kitorg p kje, blik kje..kdg2 takut sbb x leh dkat..rsenye bertuan sbb ade collar..x tau npe die ade kt sni...sama ada dibuang @ terlepas...die mnunggu je dpn pintu farmasi ni...customer pun takut nk msuk...die sgt manja dgn org...td trlps msuk farmasi..mujur die ikut kmi kluar...kmi tgu ownernya...tp x de sape2 pun yg cri...kmi syak die dibuang kt sni...sbb tu die setia mnunggu kt sni..mngkin fkir tuannye akn dtg ambik...dh post kt fb dn kwn2..tp x dpt tlg sbb dh ade anjing...dh inform kt majlis perbandaran...diorg ckp dlm mse sminggu akn dtg...tp kmi ksian kt die...takut diorg akn wt bkn2 kt die...die lapar..kmi cume mampu bg mkn dn mnum skit...org sekeliling sni pun hlau die sbb die msuk kdai org...die sgt2 manja...x gigit org pun...tp smlm die kne gigit dgn anjing liar..anjing liar kcau die...pgil die BOBO...nk mtk tlg PH iklankn@cri sape2 yg blh ambil dn jge die sblm org perbandaran dtg...kmi kt Q HEALTH SHOPPE, NO 1, JALAN MELATI SQUARE 1, MELATI SQUARE, PUTRA NILAI, 71800, NILAI, N.SEMBILAN..kt sni ade sertakn beberapa pic yg kmi snap...mtk tlg ye PH...terima kasih..."




Kemudian pada petang yang sama PH pun menyiarkan iklan mengenai anjing comel yang bernama Si Bobo ini di Fanpage Kakimotong Fan Club...


Selepas iklan disiarkan, PH menyambung semula menelaah pm2 yang lain pula...Ada dua tiga mesej untuk pengiklanan adopsi sudah PH 'shortlisted' kan untuk disiarkan...Kemudian jam 6.30 petang PH pun beransur pulang dari Shah Alam ke Semenyih..Sampai sahaja di rumah waktu bersama keluarga pula...Kemudian bergegas pula ke CV untuk menjenguk budak-budak bulus di sana sehinggalah ke lewat malam... Begitulah rutin PH setiap hari...

Sekali sekala ada juga PH membaca komen-komen berkenaan dengan Si Bobo ni manalah tahu kot2 ada ostad google dan ostazah yahoo masuk nak cari publisiti...Maklumlah, isu anjing ni kan sensitif bagi sesetengah orang dan 'makhluk'....Setakat tengahari semalam ( Jumaat ) semuanya berjalan lancar ( Alhamdulillah ) tetapi masih belum ada orang yang nak adopt Si Bobo ni...

Akhirnya pada jam 5.11 petang Jumaat itu, saudari Zulaika Zulkifli telah memuatnaik komentar di dalam iklan yang PH siarkan yang mana beliau mengisytiharkan bahawa Si Bobo sudah ada keluarga angkat yang sudi mengambilnya...Biarlah gambar yang berbicara yer...Tapi sayang sekali PH tiada maklumat mengenai latar belakang insan mulia yang sudi mengadopsikan Si Bobo ni...






PH tumpang hepi untuk Si Bobo dan syabas buat saudari Zulaika dan insan mulia yang mengadopsi Si Bobo...

Nota PH :

Di sudut yang lain pula, PH perlu meneruskan kehidupan seperti biasa...Kerja hakiki tidak boleh ditinggalkan...Lepas selesai tugas, tengok pm lepas tu iklankan bagi membantu kawan-kawan pencinta haiwan yang prihatin terhadap haiwan jalanan...


Sampai sahaja di rumah, urusan rumahtangga pula perlu diselesaikan...Sekarang ni masa PH 'tight' sikit sebab MH tengah 'bawak budak'... Jadi segala urusan rumahtangga perlu dijaga sebaik mungkin termasuklah menguruskan poo pee Abam Nemo dan Abam Hector and the gang...PH sedar bahawa PH tidak boleh lari dari mengambil tanggungjawab ini demi adik si kembar yang bakal dilahirkan nanti ( dengan izin Allah SWT )....


Semaian kasih sayang dan pengisian rohani kepada si kembar juga perlu diambilkira...Ia tidak boleh sekali-kali diabaikan...


Dan akhir sekali, tanggungjawab terhadap apa yang diperjuangkan juga perlu dilaksanakan...Tiada masa rehat untuk PH sejak beberapa tahun ini...Hanya rakan yang terdekat sahaja yang mengetahuinya...Alhamdulillah PH jarang sakit dan masih mempunyai kekuatan fizikal dan mental untuk menghadapi sebarang dugaan yang mendatang...Bertembung dengan babi hutan, ular dan makhluk halus adalah di antara ujian berat yang terpaksa PH tempuh demi mereka...Makhluk halus ini menjelma pelbagai rupa dan cara...


Esok lepas bangun tidur seperti biasa belek pm2 yang tertunggak lagi...huhuhu...

Moral of the story dari Nota PH di atas :

Kalau boleh janganlah ugut2 PH kalau PH tak reply pm yer...Janganlah dijadikan alasan untuk membuang kucing ke pasar atau nak PTS kucing ( suntik mati ) hanya kerana PH tidak dapat reply pm...PH ni cuma manusia biasa jer, dan PH mempunyai banyak komitmen yang perlu dilaksanakan setiap hari...Jadi rasanya macam tidak adil apabila hati PH cuba disakiti dengan cara kebudak-budakkan sebegini...

Janganlah PTS kucing...Mereka bertarung nyawa untuk cuba survive tapi kita pula yang ambil nyawa mereka...Doktor haiwan cuma berikan option, tetapi kitalah yang membuat keputusan hidup dan mati mereka...Bergantung haraplah kepada Yang Maha Esa...Tiada mati yang tidak sakit...Kita jer yang pandai2 ingat mereka mati dengan tenang apabila diPTS ( pernah rasa mati ke..?? ) sedangkan mereka nampak 'tenang' mungkin kerana sudah tidak tertahan akan kesakitan yang dialami akibat disuntik ( jantung berhenti tiba-tiba, salur darah tertutup dan otak jammed ) jauh berbeza dengan keadaan masa ketika mereka sedang sakit dulu...Beri mereka sedikit ruang untuk meneruskan survival, at least harapan mereka untuk terus hidup tidak musnah secara tiba-tiba...Mereka ingat niat kita bawa mereka ke klinik untuk rawatan, tetapi sebaliknya untuk diambil nyawa...Kalaulah si kucing itu  tahu niat tuannya nak membunuhnya ( mercy killing ), PH rasa mereka lebih rela mati dilanggar kereta daripada merasa sedih yang teramat sangat akibat tuan yang disayangi selama ini tidak menghargai kepayahan mereka untuk meneruskan survival...Kalau kita jaga mereka, at least mereka masih boleh juga makan sedap walaupun sakit...Yang tak nak makan tu boleh jer setel kalau kita lakukan 'force feed'...Kalau tak boleh setel jugak ( nazak ) biarlah mereka pergi dengan sendiri sebagaimana Mama Rossy, Si Shania dan Abam Iyo pergi...

Namun, tepuk dada tanya iman..Nak jaga seribu daya, kalau tak nak jaga...?? Esok jawablah sendiri di akhirat kelak...Kita yang pandai pungut mereka, kitalah yang perlu jaga mereka sampai akhir hayat kerana itu adalah HAK mereka dan kehadiran mereka telah DIAMANAHKAN oleh Allah SWT kepada kita....

Apabila kesakitan tatkala racun mengalir di dalam badan, nak menjerit pun tak larat dah...Begitu juga dengan manusia...Kita yang hidup ni pula menyangka mereka 'mati dengan tenang'....Ini adalah ayat yang PH kongsikan dari satu ceramah agama mengenai soal sakaratul maut...Tiada mati yang tidak sakit...

Bagi PH, pencinta kucing sejati akan menjaga kebajikan kucing mereka sampai kucing mereka mati sendiri...Ini adalah pada hemah PH...Terpulanglah kepada persepsi masing-masing...

Contohilah saudari Zulaika Zulkifli..Berkat doa, usaha dan ikhtiar akhirnya selesai satu masalah...Anjing ini terselamat dari ditangkap oleh PBT...

Terima kasih kerana sudi membaca...Moga bermanfaat...

Tuesday, February 24, 2015

Bantuan diperlukan - Anak kucing diikat dengan getah

Posted by Papa Hero | Tuesday, February 24, 2015 | Category: | 0 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Budak-budak nakal ni pun kadang-kadang jadi satu hal juga...Nak dimarah, nanti kita pula yang dimarah balik sebab dikatakan tidak cerdik kerana menarahi budak yang belum cukup akal...Persoalannya, di mana didikan ibubapa budak-budak nakal ni...?? Bukankah ibubapa juga dipertanggungjawabkan untuk menyemai sikap sayangkan haiwan terhadap anak-anak...?? Kadang-kadang sakit juga mata PH ni bila melihat anak kecil menarik ekor kucing di restoran dan menunggang mereka seperti kuda sedangkan mak dan ayah tengok ajer sambil gelak-gelak...Hmmm...Kita kena selalu ingat bahawa kesedaran sivik itu bermula dari rumah...Esok dalam kubur ibubapa juga yang akan disoal nanti...

Susah nak cakap hal ni sebab bukan semua ibubapa boleh terima, tambahan lagi ibubapa yang bencikan haiwan...Jadi,sebagai rakyat marhaen kitalah yang perlu meneruskan tanggungjawab di dalam mendidik generasi muda termasuklah anak jiran kita...Asalkan ia dilakukan secara berhemah, In shaa Allah segalanya pasti akan dipermudahkan oleh Allah SWT...


Alkisahnya bermula apabila PH menerima mesej dari Kak Shiema Ian di Fanpage Kakimotong Fan Club...


Berikut adalah gambar yang disertakan oleh Kak Shiema Ian...


Mungkin kucing ini telah selamat di bawah jagaan saudari Najwa Zulkifli...Nasib baiklah ada insan yang prihatin...

Nota PH : 
Sesiapa yang berhajat untuk membantu, bolehlah hubungi nombor telefon yang tertera di Screenshot di atas...

Kucing kesayangan mati dalam kejadian rumah terbakar


Kehidupan kita sememangnya dipenuhi dengan ketidaktentuan...Ada sahaja perkara yang tidak diingini sama ada berat atau tidak akan menyinggah ke dalam kehidupan yang kita lalui seharian...Ini tidak terkecuali berlaku di dalam kehidupan seseekor haiwan juga..Namun segala yang berlaku pasti ada hikmahnya yang tersendiri...Kita sebagai manusia biasa tidak mampu menghalang suratan takdir yang menimpa...Kehidupan perlu diteruskan...


Baru- baru ini PH terkejut dengan kejadian yang menimpa seorang rakan pencinta kucing...PH menerima mesej dari FB saudara A-peace Villed Kaouru...Dari nada penulisannya tampak jelas dia sangat bersedih dengan kejadian yang menimpa adiknya serta kucing kesayangan milik adiknya...Berdasarkan maklumat ringkas dari status ini, kejadian berlaku di Kg Melayu, Panchor...


PH ada cuba singgah ke laman FB saudara A-peace untuk mendapatkan maklumat lanjut tetapi laman FBnya tidak dibuka secara umum...

Nota PH :
Kepada saudara A-peace dan adiknya, PH ucapkan takziah dan berharap semoga kalian sekeluarga diberikan ketabahan di dalam menempuh ujian berat ini..Dahlah rumah terbakar, si comel pula telah pergi buat selama2nya...

Kehidupan mesti diteruskan....


Tuesday, February 17, 2015

Salam terakhir dari Si Wiwin - Ikuti kisah di belakang tabir dan luahan sedih dari pemiliknya

Posted by Papa Hero | Tuesday, February 17, 2015 | Category: , , , | 0 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..

Buat pencinta kucing tegar, pemergian kucing kesayangan memang menjadi sesuatu yang amat menyedihkan apatah lagi apabila mereka telah dianggap sebahagian dari ahli keluarga...Dipelihara sejak kecil sehinggalah dewasa, kebajikan mereka sememangnya telah menjadi satu kewajipan...PH sendiri telah mengalami beberapa siri pemergian kucing tersayang...Kemuncaknya ialah kematian Abam Iyo...Ia menjadi satu tamparan yang hebat, lebih-lebih lagi Abam pergi sebulan selepas kematian ibu PH...Allahuakbar...Namun PH akur dengan kehendakNya dan menyedari bahawa hidup menuju ke alam barzakh perlu diteruskan...

Kisah yang PH nak kongsikan di sini ialah mengenai tragedi pilu yang menimpa Si Wiwin, kucing kesayangan milik rakan Facebook PH iaitu Farhani Ani...Si Wiwin cedera teruk kerana dilanggar kenderaan....


Berikut pula adalah status FB Farhani Ani susulan kematian Si Wiwin...


Luahan sedih dari Farhani Ani turut dirasai oleh rakan pencinta kucing yang lain...Mereka juga menumpang simpati di atas kesedihan pemilik kucing yang comel ini...



Doktor haiwan yang bertanggungjawab merawat Si Wiwin kelihatan sedang berusaha keras melakukan yang terbaik bagi memastikan Si Wiwin berada di tahap yang terbaik...Tetapi sayang PH tiada maklumat di klinik mana Si Wiwin dirawat...



Beginilah keadaan Si Wiwin ketika berada di klinik haiwan...Berat mata PH memandangnya, apatah lagi si empunya badan yang menanggung...Para pencinta kucing mesti faham tentang perasaan yang PH maksudkan imi...




Lihat video Si Wiwin ketika ada hayatnya...Video ini disiarkan di laman Instagram PH...





ShareThis

Related Posts with Thumbnails