KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Welcome To The World, Puppies......!!!!

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Monday, February 28, 2011

Welcome To The World, Puppies......!!!!

Posted by Papa Hero | Monday, February 28, 2011 | Category: , , , , , , |

Pada hari Ahad yang indah semalam....sedang bersantai-santai di halaman rumah, Susie datang secara tiba-tiba menjengah ke pintu pagar rumah PH...Terkejut juga rasanya sebab dah lama tak nampak kelibatnya, tiba-tiba muncul plak...perangai dia agak pelik...dia menyalak kat PH lepas tu lari...Kemudian dia datang semula, menyalak lepas tu lari balik...PH dapat rasa ada sesuatu yang dia nak bagitau PH...Lalu PH pun ikut jer muntut dia...MH pun ikut sekali...


Susie membawa kami ke lorong belakang rumah...Masyaallah...rupa-rupanya Susie dah jadi Mama...ha ha ha ha ...terkejut PH...apa taknya...tengokla rupa puppy ni...alahai...pertama kali PH dapat tengok bayi anjing secara dekat...Subhanallah...memang comel sungguh....rasa macam nak gigit-gigit jer...Sebab rupa dia dah macam Prosperity Burger...ha ha ha ...Sama besar saiznya dengan tapak tangan PH....


Buat pertama kali, PH memegang bayi anjing...permukaan kering dengan kering boleh disentuh...PH pun yakin masa tu...jadi tak ada masalah pun nak pegang...Lagipun, lepas tu PH samak tangan sabun taharah...harap-harap perkara sebegini tak jadi isu....small matter jer..yang mana rasa-rasa tak selesa dengan apa yang PH buat, hmmm...PH no komen...No Negative here hokayy...!!!

Nak dengar suara baby anjing tak....? Ha ha ha ha ...kelakar beb....Commmeeeyyyy....!!!!


Kesemuanya ada 8 ekor...perghh...banyak betul...bergelimpangan sana sini tidur bawah van...Sebenarnya, Si Susie ada ni tuan...Rumahnya di belakang rumah PH jer....Van tersebut memang diletakkan di belakang lorong untuk Mama Susie dan babynya berteduh...ada sangkar kat situ tapi nampak macam tak sesuai dengan Mama Susie...badan dia panjang dan saiznya besar...


Yang ni tidur jer memanjang...badan pun panjang macam mama dia...



Yang ni pun nak mengigau jua...adehhhh..!!!


Yang ni PH dah cop....he he he ...mengigau la tu...


Entah apa yang dia mengigaukan tu agaknya yer.....
Welcome To The World, Puppies......!!!!


Mama Susie betul-betul sayangkan anak-anak dia....Dia akan jilat anaknya 10 minit sekali....Subhanallah, anjing pun sayangkan anak...Kita yang berakal ni wajib memikirkan perkara yang tersirat disebalik fenomena ni....


Ini buktinya....!!! Kepada anda yang pernah membuang bayi dan terbaca entri ini, hmmm...bertaubatlah segera yer....Kali pertama dipanggil kesilapan...Kali kedua dipanggil apa yer....? Siapa yang tahu jawapannya sila komen di bawah....


Yang hitam 2 ekor ni terbaring kekenyangan...sejuk hati bila tengok keadaan puppy ni...Jangan risau, van tu tak bergerak pun..memang tuan dia letak kat situ untuk mereka berteduh....


Tengok sekali imbas macam berada di kawasan Zon bencana Alam...heheh....


Apa yang merisaukan PH ialah PH takut nasib mereka menjadi seperti Max and Brothers..diangkut oleh majlis perbandaran...hmmmm....Nanti PH bincang dengan tuan anjing ni...MDDB ( Malaysian Dog Deserve Better ) dah terbayang kat kepala ni....


P/S :
PH akan pantau mereka ( Insyaallah )....PH akan cuba buat yang terbaik untuk tidak memisahkan Mama Susie dengan anak-anaknya melainkan apabila anak-anak mereka sudah boleh berdikari sendiri....

Yang mana tak suka dengan entri ni, PH mohon maaf kalau anda tersinggung ...tapi fikirlah, apa guna kita menjadi manusia kalau kita tidak berbakti kepada haiwan....Anjing memang najis tetapi boleh disucikan...Sabun Taharah kan ada ( KLIK SINI )..Ia tak berdosa dipegang tetapi haram jika dimakan....

Sesiapa yang ada idea atau nak tolong PH slow talk dengan tuan Mama Susie ni, boleh hantar Personal Message inbox Facebook PH yer....

Comments
35 Comments

Currently have 35 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. wahhh.. seronok!!
    8 ekor tu.. betul2 mencabar nak jaga semua..
    tomel giler..

    ala PH.. lilek la..
    dulu masa kecik2 [bawah 2 taun] sy pon penah pegang puppy jiran sebelah umah..
    sbb ms tu dok umah taman..
    nenek yg kasi pegang..
    tp mak alik keje tgk anak dia tengah terkinja2 dukung puppy..
    mak marah nenek tp nenek tu tau ilmu agama lebih dr emak.. kecoh la emak sy tu.. hehehe..
    tp tula, masyarakat skg poyo..
    bodoh sombong pulak tu..

  2. Tahniah Susie.. Jaga anak baik2, okay...

  3. marina : orang tua dulu2 lebih terbuka dlm bab ni kan...?

    Rosma : Kesian tgk nasib derang nih kan...?

  4. awh..macam tahu sangat PH ni suka haiwan..boleh siap show die dah dapat anak kt PH..cute la..dgn bulu yg padat2 tu...

  5. vivian : susie excited nak perkenalkan PH pada anak2 dia tu..he he

  6. eee si olen banyak bising. hahahah .

  7. banyak kan main lagi anak susie..tu besar sket tu mmg meriah laa dorg bergusti sesama.. :)

    p/s--> PH..ingat tak anjing jiran saya dulu..yg saya cakap tuan dia tambat kat pagar pagi ptg siang mlm tu..dah 2 minggu tak nampak kelibatnya..mungkin tuan dia dah antar mana2 kot..terbayang jer kat dia bila lalu kat situ..

  8. terharu bila susie dtg bgtau PH dia dah bersalin.. Haiwan pun tahu mengenang budi. Berita gembira di kongsi dgn org yg di sygi & menyanyangi dia..

    AJAIB :NATASYA BERMATA X-RAY

  9. neuro : tu la...ph pun terkejut...

    gt : manala agaknya dia kena campak yer..johnny kan nama dia..?

    TLLS : tu la..dia sanggup pergi depan pagar umah ph nak ajak tgk anak

  10. wah..comelnyerrr...
    (bab anjing ni saya rasa pandangan negatif tu wujud sbb ramai yg tak berapa arif, was-was dan dah tersemat di fikiran mereka anjing tu lansung tak boleh dipegang. Lagi pun pendpt tentang anjing pula berbeza2.)
    Bagi saya pula anjing juga makhluk tuhan dan wujudnya di dunia ini ada peranannya yg tersendiri. Kalau pegang kita boleh samak bukan macam pegang anak dara/teruna org..lansung dpt dosa!hahaha..

  11. gebu betul yg warna cekelat tu..comel sgt..

  12. ramainyeeeeee...8??? kus smangat.....montel2...

  13. Congrats PH dh dpt title datuk kepada 8 anak gebus yg comel..

  14. a'ah PH, atok kacang pon bela anjing juga untuk jaga kebun..same as my dad, ada perasaan nak letak dog guard di rrumah kami dulu di AMpang..tapi atas nasihat org² taman, jadi ayah tak jadi letak anjing depan pagar..teruk kan pemikiran zaman sekarang...isk~

  15. comeyyynyer....geram tgok....
    eh, apsal x bole cakap pasal anjing? sape la yg pikiran pendek sgt tu??
    anyway teruskan usaha PH membantu si comel2 ni tau, toksah pedulikkn org2 yg pendek akal tu :P

  16. hahahaha..anak anjing nampak cute je.

  17. alalala, tiutnya diorang ni...geram2...
    tahniah susie...

  18. eee...geram betul puppy ni..mcm nak bela je....

  19. promote sabun taharah pulak and comel giler anak die

  20. PH, say pun bertudung dan solat juga. tapi kita kena lah faham ttg hukum feqah ni. boleh pegang pas tu samak, boleh bela tapi jgn di tempat bilik yg kita solat. everytime nak solat samak la satu badan dgn sabut taharah tu.

    Saya pun sayang anjing, walaupun suami selalu tegur, "jaga adap ye sayang" . dia tak marah sebab dia pun faham jiwa pet lovers ni tak kisah kucing dgn anjing, semua dia sayang. Dulu masa tinggal di PJ, hari2 saya akan pegi pet shop di SS14 utk main2 dgn puppies diaorg. sampai owner n staff kenal saya dan dah tak kisah saya melepak kat situ guling2 dgn puppies. cuma tak boleh bawa balik sebab its sensitive for other muslims. Anjing 'Prince' jiran di PJ pun saya peluk2 gomol2. Owner tanya, u boleh pegang ke, saya kata boleh. Senyum je dia. its not an issue jika kita tahu hukum feqahnya. teruskan usaha PH dan MH ye. semua pengorbanan PH dan MH akan Allah balas setimpalnya, amin.

  21. maksud jaga adap tu adalah adap dgn manusia yg tak boleh terima pekara2 tu. buat masa ni kami tak bela anjing sebab tak mahu jadi fitnah dan tak mahu hidup anjing2 tu nanti susah sebab ade je manusia yg tak senang hati nanti dibaginya racun. elok2 budak2 tu sihat, dah mati. happens before, a friend of mine bela cute puppies, lepas seminggu je termakan racun jiran letak kat tepi pagar umah. meraung mamat tu sampai bengkak2 mata. ambil cuti seminggu. entah lah, sampai bila la haiwan2 kesayangan kita ni nak hidup mcm nie, nasib tak terbela.

  22. salam.

    bagus komen NurCahaya pasal kena paham feqah ni. Kite kena sayang kt makhluk Allah. Cuma satu je saya nak komen, Allah jadikan anjing tu najis (kalo pegang bulu basah dan air liur) ada maknanya dan itu di luar batasan pemikiran kita kenapa najis etc. Tetapi kata suami NurCahaya betul juga, kita kena jaga adap sesama muslim juga kerana di Malaysia, anjing sudah umum dianggap 'haram' terus oleh kebanyakan muslim termasuk pembelaan suka2 sbg pet (peluk2, pegang2 suka, usap2, berkeliaran dlm rumah tanpa leash yg biasanya kucing buat), oleh itu bila muslim melihat muslim lain bela anjing, kemungkinan besar memang akan timbul fitnah dan perasan tak senang dikalangan muslim lain.. Tu memang lumrah, kita pun takleh nk expect dorang paham..
    Lain lah jika anjing dibela btul2 khusus utk tujuan kawalan spt nk jaga ladang, atau police dog, atau rumah kaya yang biasanya dorang letak kt dalam pagar pakai leash sbb tujuan btul2 nk jaga rumah. tp kalo bela anjing dgn niat utamanya suka2 dan ingin bermanja dgn anjing tersebut (terutamanya yg comel2 mcm pomeronian n chihuahua, beagle, comel sngt!) mmg akan timbul fitnah..

    Suka tgk skadar gitu2 je, boleh lah lg, suka tgk anjing2 jiran atau kt petshop, boleh lah lagi, kalo nk bagi makan skit utk anjing jalanan ,boleh terima lagi. Tp kalo sampai nak bela, sy cadangkan bela saja kucing, kalo tak puas juga dgn kucing, pet lain mcm arnab ke, sugar glider ke, ok juga.
    Mungkin ada segelintir muslim2 yg terlalu sayangkan haiwan smpaikan anjing jalanan pn mngkin nak dibawa pulang utk dibela, tetapi disebabkan hukum Allah lg berkuasa, lepaskan sahajalah di mana2 lpas bagi anjing makan. Mmg kter risau tgk dorang mungkin ditangkap atau dibaling batu atau dll, tp sekurang-kurangnya kter dah jalankan tanggungjawab dgn bagi skit makanan ketika jmpa dia. Lepas tu kter biarkan saja anjing tu membawa haluan ke mana2 saja. Kalo dia singgah lagi, bagi makan kalo nak, lepas tu biarlah dia gi mane2. Kalo dia ditangkap oleh Majlis Perbandaran, itu mmg dah nasib dia. Tp InsyaAllah, dia akan mendoakan usaha2 manusia2 yg dh membantu dia walopun hanya dgn memberi skit makanan. :)
    Itu anjing jalanan, kalo terpikir nak bela anjing yg breed unik yg biasanya kena beli(cm chihuahua atau chih tsu atau mngkin husky), biarlah nasib mereka diserahkan kpd non-muslim yg sanggup membeli mereka.. Kiter berdoa sahaja.. :) Sekurang-kurangnya walopun kiter tak bela anjing, tp niat penyanyang kiter terhadap anjing pn dah cukup. InsyaAllah Allah akan bagi rezeki/benda lain dgn bentuk yg lain.

    sekadar ilmu dan pandangan. Wallahualam. :)

  23. psl PH pegang anjing 2..dah besarkan dah tau apa nak watkan, dah pegang kene samak.. tp yg sy terasa cam ner anjing 2 leh pggl PH tuk tgk anak2 dia.. maknanye dia th PH mcm ner orgnye.. dia nak share kegembiraan nya dgn menusia kan...

  24. sy sedih kat perumahan sy ni dulu ader anjing liar gan anak2.. mlm2 klu ader anjign menyalak saya jenguk mesti ader org luar kat2 kwsn rmh.. tp entah sape yg tepon pihak berkuasa. blk keje tgk anjing 2 dah mati kene tembak.. sian tul.. mak cik sebelah siap bg mkn kat lorong blkg.. ader jugak org mrh kat makcik tu..mak cik sebelah dah rmi org marah sbb bg kucing liar mkn.. jadik makin byk ler kucing liar dtg kat blok rmh ni.. tp dia x kisah pun.. alhamdullilah esok pg makcik seblh nak ke haji.. moga cik mariah sihat dan mungkin jugak doa dr kucing, anak dia baik2 semua.. rezeki murah je ... amin..

  25. hee... best la anjing 2 ade 'tuan angkat mcm PH'.. sy rsa PHni je yg snsitif psal haiwan tbiar ni.. sjuk ati tgk PH kasi dorg mkn. mmg la haiwan ni hram, tp bg sy mnusia yg ska dra mrk lg hram.sdgkn dgn ba** pon kta xleh seksa.. sy dlu pnah jgk bela anjing 2ekor. sonok bg dorg mkn, xmbzir..sapu brsih pnyer.. xksah la hram ke x.. gambate, HERO OTOSAN.. :P

  26. assalam..PH..akak suka sgt dgn anjing juga. anjing di lorong rmh akak pn manja dgn kami sekeluarga hingga bila nmpk kete akak..anjing2 brkenaan akan iringi hingga ke dpn rmh dn tunggu hingga akak bgi makanan.
    baru2 ni ibu anjing..kami namakn 'jay eng' beranak dan bawa ank2 dia menaung di bwh pokok dpn rmh akak..betapa anjing pn tau sapa yg sayangkn mereka...tapi yg sedih sgt..bila ank2nya mati krn trlanggar.skg cuma tinggal 'jay eng' dan anaknya 'asu' yg setiap menjaga lorong kami di taman ni.
    Islam ni mudah je..samak bila pegang anjing cuma kena jaga sensitiviti msyrkt krn ada yg tk fhm..tk blh terima....
    Semoga PH diberikan kesihatan yg baik dan dilimpahkn rezeki krn brbuat baik pd haiwan....Amiiin....

  27. Salam PH, sy juga syg pd haiwan trmasuk anjing. Sbg Muslim mmng agak sukar utk kita brhubung rpt dgn anjing krn sstgh Muslim yg lain akn mmndang serong klau kita wat baik dgn anjing. Bg saya x salah selagi kita x melanggar larangan agama. Sbn samak dsediakan utk kita bg menyucikan diri jika kita was2. Anjing juga merupakan makhluk Allah walaupun kita x leh mmbelanya, tetap brdosa klau kita sengaja membunuhnya. Saya pernah mmberi mkn pd anjing jalanan dan trdapat bbrp mata yg mmndang serong/pelik ketika saya mndekati anjing itu tanpa menyentuhnya. Allah tahu niat saya utk menolong anjing yg dlm kelaparan tanda ikhsan saya sbg manusia trhdp haiwan. Anjing mrupakan haiwan yg cerdik & cepat mengenang budi sekiranya kita wat baik trhdpnya, cthnya spt Susie. Selepas saya mmberi anjing jalanan(Sera) itu mkn, saya nk brlalu pergi mnggalkannya tiba2 tayar kreta sy rosak (x leh brpusing) sblah kiri. sy brasa cemas ttapi dpt mnyelesaikan mslah itu dgn mudah (cpt dpt prtolongan dr mekanik) sy prcaya setiap haiwan akn mndoakan kita & setiap pkrjaan kita akn dprmudahkan oleh Allah jika kita mnyayangi & brbakti pd hwn. Jd PH truskan mmbela nasib hwn2 trbiar/jalanan x kira samaada kucing atau anjing selagi kita tau batas2 agama. Agama kita jg mengajar kita supaya mengasihi hwn & tidak sesekali menyuruh kita menzalimi mereka. Islam itu indah...mengajar kita sifat2 penyayang trhdp sesama manusia dan haiwan, jd jgnlah kita begitu mudah utk meracun, mmbunuh, menembak atau sbgnya trhdp anjing atau mana2 hwn yg kita x suka kerana Allah sgt murka atau melaknat org2 yg zalim dan balasan/siksaan Allah itu amat pedih. Waulahualam.

  28. * wallahualam...(error type)

  29. suzie tak marah pulak ek PH pegang anak dia..
    sy takut anjing, sbb dulu penah kjar anjing..

  30. Assalamualaikum... nak ucapkan 'good luck' bila slow talk dgn tuan punya anjing2 ni... depa kan makhluk Allah jugak... semoga Allah sentiasa lindungi dan berkati PH dan keluarga PH... amin...

  31. cute sangat..

  32. dulu masa duduk rmh teres, byk anjing liar blkg rmh, slalu bagi mkn, siap bagi nama dkt anjing² tuh.. semua baik² & manja sbb dah kenal me & my family, dari ibu anjing smpai la ke anak cucu anjing :) ingat lagi bila anak² anjing tuh jatuh parit, especially waktu mlm, bunyi bising sbb xboleh nk naik blk, kdg mak dia tggu tepi kdg mak dia buat xtahu je..kitaorg la nnti keluar angkt pakai platisk sarungkan tangan.. mama saya slalu ckp 'chimpanzee' dah bunyi dah.. sbbnya bila anak anjing jatuh parit bunyinya kedengaran mcm ank chimpanzee! hahaha.. semua comel².. I really like this post! :)

  33. PH, bukak untuk adoption.

    x sabar nak tgk dorang beso mesti ngegada. hik3

  34. Syabas ph.apadahal, nak pegang anjing atas sebab nak bantu just go for it. Samak tak sampai 5 minit. Ingat, kerana bantuan yang ph bagi tu dikira sebagai pahala dan bukannya dosa. Yang berdosa ialah pegang awek, pegang anak dara dan fitnah, pastu cuba seksa binatang. Apa2 pun ph, selagi boleh bantu kita bantu saja. Dah kita ni manusia dicipta untuk berfikir dan berakal jadi janganlah yg lain jadi tunggul dan hanya melihat sambil kata 'kesiaaaannnnnn' utk 5 saat kerana ianya tidak memberi apa2 pun. Moga2 Allah murahkan rezeki ph insyallah


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails