KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Bestnya Dapat Membahagiakan Kucing Jalanan....

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Monday, July 5, 2010

Bestnya Dapat Membahagiakan Kucing Jalanan....

Posted by Papa Hero | Monday, July 5, 2010 | Category: , , , , |


Aku belum update lagi foto2 trip PD ari tu..sementara nak update, aku post dulu entri ni untuk tatapan korang semua. Pagi sebelum aku bertolak ke PD, aku sarapan dulu kat sebuah restoran mamak...aku suka melihat telatah budak india perempuan ni sedang asyik bermain2 dgn anak kucing..dia tak kisah kucing tu kotor asalkan dia dapat membahagiakan anak kucing tersebut....orang bukan islam pun ramai yang sayangkan haiwan...


Di sinilah pentingnya kesedaran memupuk semangat cintakan haiwan lebih-lebih lagi dengan kanak-kanak. 2 thumbs up untuk ibubapa budak perempuan ni...aku tengok, mak dia pun sukakan kucing...aku ada tanya dia apa haiwan yang dia bela, dia kata dia tak bela kucing tapi bela anjing...dia tak boleh bela sebab takut mereka bergaduh...lihatlah mata budak ni, aku rasa jauh dilubuk hati mesti dia nak bawa kucing ni pulang ke rumah...

Lepas aku panggil jer, kucing ni terus datang kat aku...korang tengok la muka dia...comel tak??
Lepas tu datang plak si oren ni....sebijik macam model piskis...

Apa kelainan yang ada dalam gambar ni?? ha ha ha....

Kesian aku tengok kucing ni...dia seolah2 mengharapkan ada manusia yang akan membawanya pulang...tapi, aku tak mampu membawanya balik, sebab dah serik banyak anak kucing yang aku bawa balik banyak yang mati akibat terkena virus....

Bagi aku, kepuasan dapat membahagiakan kucing2 jalanan ni tak dapat digambarkan dengan kata-kata...pahala tu belakang kira, yang penting keikhlasan kita diuji ketika ada kucing2 jalanan yang 'menegur' kita...kita tak faham apa yang mereka ingin katakan, tetapi cukuplah kita lihat ke arah matanya...betapa mereka kasihkan kita sebenarnya...kita jer yang perasan....

Comments
24 Comments

Currently have 24 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. t kasih,
    tersentuh hati bila membacanya...

  2. betul...kdg2 pandangan mata mereka sdg memberitahu sesuatu,,,sob2~ sy pon sedih tgk dorg,tp ssh nk bw balik umah..=(

  3. TERSENTUH SETIAP KALI MELIHAT MEREKA..KALO ADE MAKANAN MESTI NAK KONGSI SAMA

  4. fiq slalu bg mkn kt kucing2 jlnn. cian tgk diorg lpr. nk bwk blk tp mak x bg. rsa sedih sgt =( rindu nk main2 ngn kucing..

  5. mmg betul..satu kepuasan kalau dpt mmbahagiakan kucing2 terbiar ni,

    dpt bg makan sehingga mereka kenyang pastu lihat mereka duduk smbil menjilat mmbersihkan muka tanda kekenyangan :)

  6. alahai comelnya.
    walopon kita tak dapat menjaga mereka.
    moga makhluk tuhan ini sentiasa dalam kekenyangan dan dijauhkan dari perkara yang tidak tidak.

  7. tomey2...
    geram nengok kucing2 tu..
    =)
    as a kucing lover, aku pun tsentuh kalo tgk kucing2 tbiar ni..

  8. Teheeee,
    Comelcomelcomelllllll!

    Aku sukaaaa.
    Hang macam aku. Aku macam hang.
    Kesimpulan, kita serupaaaaaa ~ ~


    Semalam aku jumpa kucing yang seakan-akan dengan HERO.

    Satu kaki dia berdarah. Masa tu aku dalam kereta.

    Aku suruh kakak aku benti, aku turun terus. Then tengok-tengok kucing tu da takde :(


    Aku risau la pasal kucing tu. Kecik je lagik T_________T

  9. Salam, Ya Allah makbulkanlah kan doa miss pinkie

  10. huhu
    visit my blog yaaa...


    http://iffairuz.blogspot.com/

  11. ermmm...bahagia walau seketika..ecehh

  12. SGT TERSENTUH...
    selagi sy hdup di dunia nie..
    sy akn mnjge nsib kucing2 jalanan...
    doakn sy..

    x0x0

  13. begitulah jika kita mempunyai hati yang baik...Tak kira apa bangsa dan Ugama semua WAJIB CINTAkan Haiwan...Tapi betul lah,saya pun pernah terjadi peristiwa yang sama bila membawa balik kucing jalanan ke rumah. Apa maksudnya terkena Virus..? Virus apa pulak.....

  14. huhuhu....sedihnya

  15. sewaktu d bulan ramadhan, sy slalu tlg mak kt bazar.. bazar tu dkt je ngn pasar..
    so, byk kuceng2 yg org buang kt pasar.. comel2, sy suke maen ngn diorang tp mak mrh sbb kuceng koto.. tp, sy maen jugak.... belai2 mereka.. best sgt..bg mkn.. kt rumah pon ade sekor je...

  16. Kalau lah saya ni bertaraf Orang kaya...Insyaallah saya akan membina sebuah taman untuk KUCING yang terbiar....Tapi apakan daya......

  17. saya pun suka pelihara kucing.. setakat ni ada 2 kucing jalanan yg saya kutip.. da membesar pun dgn baik..
    saya x blh tgk kucing jalanan yg kecil terbiar.. selalu saya akan ambil bawa balik.. tp klu yg da besar saya tak ambik sgt sebab dorg da pandai jg diri, lagipun dorg pandai lari balik ke tmpt dorg selalu p..
    baru2 ni ada ambik 2 anak kucing. 1 ekor myusu lagi, tp da mati mungkin x dpt myusu..
    yg 1 lagi cantik dan pintar, buang air kat tandas, sekali ajar da tahu..tp hilang.. mungkin bdk2 p ambik kot..
    tp selalunya anak2 kucing yg saya ambik akan hilang, mungkin ada org tgk cantik da, dorg ambik kot..

  18. sapa2 yg ada buat charity bagi kucing makan sekitar alor star boleh contact saya.saya nak jin dh serik buat charity sesama manusia.
    0124424094(dann).

  19. sebijik cam kucing kat kedai makan kat sini...duk meow2...bg jgk dia mknn.hrp tuan kedai bg dia mkn.nk tggl rs sayu je dah la comel jari dia ada 6 tu... kalau umah sy xde kucing lg mmg sy ambik wat balik ni dh 10 ekor n ada yg tgh bunting lg..kalau wat balik for sure kene marah dek my mum....

  20. budk oren tu mcm my lovely cat PIKACHU yg telah pergi...paling syg!!..pernah nak amek kucing kat kedai mkn...last2 kena kejar dgn owner kedai tu coz katanya tu kucing anak dia.if kucing tu ilang abeh arr melalak anak dia....cara kter bg wellfare kat ank kiter mmg pnting.thats y my son if mkn kat outside jadi tak kisah nak mkn...sik cari kucing nak share mkn.mybe coz dah beser dgn furkids kat rumah yg 16 ekor tuh..huhuhu

  21. mmm....saya pun sama...setiap kali makan, klau ade kucing yg dtg pastu duduk kat tepi kite sambil pandang kite dgn mata kuyu ...rasa kesian sgt2....phm sangat yang dia lapar...klauade makanan yg saya leh bagi, mmg saya bagi..ade skali tu saya siap belikan sekor ikan goreng mintak budak kedai makan tu bagi kucing kat kedai dia makan..xpela, apelah sgt harga sekor ikan goreng dgn kepuasan dapat beri rezki pada makhluk Allah...:)

  22. takut jugak nk bawak balik... kot2 kucing ada tuan... cuma jalan2 cari makan kt kedai...

  23. selalu bwk balik kucing jalanan..cuma xtahan bila dorang mati disebabkan keadaan kesihatan yg mmg xbrapa nak elok dah.

    just sharing...
    tiap2 kali sy buang smph, akan ada 2 ekor kucing ni, dia mmg salu slongkar smph.. sbb kesian, tiap2 kali bg ikan pd kucing2 sy, mmg sy akan hantar 2 3 ekor kat penunggu tong smph ni. so da jd mcm rutin hari2. dorg pon knl sy dah. klo nmpk sy, dr jauh dah terkedek2 lari. tp 1 pagi sblm g kerja ni,cari la dorg, tp xjmpa.. elok sy belok kereta ke jln bsr, ya Allah, hancur hati sy tuhan yg tahu.. dia dah dilanggar kereta. sedih sgt. xde lg yg tunggu sy tiap kali sy pegi buang smph. tp tiap2 kali itu jgk sy akn bwk ikan ke situ, mngharapkn dia muncul mnyambut sy..:((

  24. assalam PH....akak selalu pesan pd anak2 kalo tgh mkn di luar jika ada kucing dtg..bagi la mknan.Alhamdulillah..setakat ni anak2 dan suami pn dh ngikut pesanan akak.
    tk rugi brbuat baik pada haiwan..mereka akan doakn kita.
    anak2 akak tiap kali nk exam..akan ckp kt kucing2 utk doakn mereka dpt jwb dgn cemerlang....cuma kita tk fhm bahasa mereka je


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails