KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Anjing Yang Tewas Di Jalan Raya dan Mereka Yang Sembang Macam Gajah

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Tuesday, January 18, 2011

Anjing Yang Tewas Di Jalan Raya dan Mereka Yang Sembang Macam Gajah

Posted by Papa Hero | Tuesday, January 18, 2011 | Category: , , |

Dah lama PH tak update blog...tapi kali ni PH betul-betul terpanggil untuk update blog pagi2 buta ni....hmmm...dalam tempoh 10 hari PH tak update blog, kira-kira lebih dari 10 ekor bangkai anjing melintang di tengah jalan...kucing jangan cakaplah...Masyaallah...Satu permandangan berdarah yang tragis menjadi rutin harian PH dalam seminggu ni...PH selalu terfikir, mengapa anjing itu dilanggar....? Inilah topik yang sering menghantui PH ketika berada di jalan raya....Kalau ternampak kain buruk kat tengah jalan raya sekalipun, jantung ini berdegup amat kencang....last2 kain buruk tu jugak kena maki...buat saspen jer...


Seumur hidup PH, belum pernah lagi PH melanggar anjing ( Alhamdulillah )...sebab itu agaknya PH tak dapat nak ungkai persoalan misteri ini...Yang tahu hanyalah si pemandu kereta itu sendiri....


Cuma, ada satu ketika PH hampir sahaja melanggar seekor anjing yang tidur di tengah-tengah jalan raya..waktu itu lebih kurang jam 2.30 pagi...PH tak pandu laju sebab ianya kawasan perumahan...jadi, tak berlakulah kejadian yang tak diingini....
Kesimpulan PH, kalau di jalan-jalan perumahan atau di jalan-jalan persekutuan kenderaan yang dipandu perlahan dapat mengelakkan kejadian yang tidak diingini berlaku...


Akan tetapi, PH masih hairan bagaimana anjing boleh dilanggar di kawasan perumahan...? Kenapa bengap sangat si pemandu yang melanggar anjing tersebut...? Kat kawasan perumahan mana boleh pandu laju...Betul tak...? Tapi masih ada lagi kejadian anjing putus kepala di kawasan perumahan...


Anjing jalanan ni walaupun tak berakal, kita sebagai manusia yang waras sepatutnya mengawal keadaan...kalau tempat tu patut dipandu perlahan, pandulah perlahan...kalau tempat yang memang boleh dipandu laju, pandulah selaju mana yang mereka suka...jangan nak dijadikan alasan anjing tu yang salah sebab orang tu sendiri yang pandu laju...kalau di lebuh raya tu lain cerita...gajah pun mati kena langgar...


PH betul2 sedih mengenangkan nasib anjing2 tak bertuan ni...baru-baru ni ada anjing baka Polka Dot mati dilanggar di SS2....siap ada kolar lagi....PH rasa nak hentak jer kepala tuan dia...kenapa cuai sangat sampai anjing Polka Dot tu boleh terlepas....? Akhirnya mati sia-sia jer...dah la anjing tu susah nak dapat...dah dapat tak dijaga dengan baik....Undang-undang yang ada macam tak ada....Entah-entah takde langsung...SMG jer lebih ( Sembang Macam Gajah ) ....Malulaaaa Skeettt...


Orang kita amat sensitif perihal anjing....Adakah persepsi negatif itu datang pemikiran individu itu sendiri ataupun berdasarkan hukum syarak...? 
Hukum tak kata apa pun, cuma suruh samak dan sucikan di tempat yang bersentuhan sehingga diyakini bersih...Hilang bau, rasa dan warna najis itu...Tapi mereka2 yang Sembang Macam Gajah tu ape citer....? Tak habis-habis mengutuk anjing..Tayar kereta / motor kapcai kebanggaan mereka yang parking depan rumah tu kenapa tak nak samak...? Confirm ke tak langgar najis anjing...? Masa lepas pam tayar kereta / motor, tangan mereka yang pegang tayar tu kenapa tak nak samak...? Confirm ke tak langgar cebisan-cebisan daging anjing kat jalan raya tu...? Samak la hari-hari kalau geli sangat, barula suci... Tak Gitu...? Kenapa...? Tak tahu mana nak carik sabun Taharah...? Gi la carik kat Lebai Google...Tu laa...Sembang Macam Gajah lagi....

P/S :
"The way we treat our animals reflects how we treat each other.." - Barack Obama

Comments
14 Comments

Currently have 14 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. memang sembang macam gajah! kat sini tak pernah lagi nampak anjing kena langgar.. tapi bnyk nampak kucing yang mati kena langgar~ kesiannya.. anak kucing~ ikutkan hati nak je kutip sekor2 anak kucing n bela kat umah.. tp kat kawasan kejiranan ni.. org ta suka sangat dengan binatang~ kalau ada binatang peliharaan je mesti na bising~ saya yg bela sekor kucing pun dah dengar bunyi langau tak bertauliah~

  2. Alhamdulillah.. saya xpernah langgar anjing or kucing..
    sy pernah terlanggar burung msa bwk motor kt kampong...
    sy patah balik carik brung 2..
    tp da xde.. die da lari masuk semak..
    serba salah sy rsa.. mcm nak nanges..
    tp Allah Maha mengetahui kan PH..
    setiap yang terjadi ada hikmahnya..
    kita manusia yg mempunyai akal, sepatutnya menggunakan kelebihan kita untuk membetulkan keadaan~

  3. klau nk crita pasal ni, dulu2 sya ada terbaca dlm mastika kot citer pemandu2 yg sengaja langgar anjing yg tido kt tengah jalan...ye la anjing ni kan mmg suka tido kt tepi2 jln tar...kbyakan yg buat camtu yg pandu lori la...sesajer just for fun nk melepaskan rasa boring n mgantuk drive mlm2 kate dorg...mmmg x berakal kan...otak letak kt lutut!

  4. yer la kan..dah geli sgt...samak tiap ari..huhu

    kcian anjing2 tu..

  5. DeQdEq pun bila nampak je mcm ada bangkai...tak kira anjing ke kucing mmg tak sanggup nak tnegok...cuba je tipu diri sendiri mcm tak nmpk bangkai2 tu....

    mmg DeQdEq tak sanggup nak tgk...nanti nangis..

  6. bulan lepas nampak ada anjing kat hiway.. mungkin sesat.. nampak sekali je..
    then minggu lepas nampak anjng tu mati kene langgar.. sedih..
    esoknya anak kuceng plak..kat hiway jugak..
    dpt bayangkan mcm mana boleh ada anak kuceng kat hiway? kerja org2 xbertauliah..

  7. marina : besenyer kalau ada anak kucing mati kat hi way sbb dia selalu tidur kat dalam enjin kereta sebelum kereta tu bergerak..so, bila kat tgh jalan dia terjatuh...

  8. sedeylah papa kan.
    anjing pon makhluk Tuhan jugak.
    dia pon berhak untuk hidup.
    aduhai..moga orang yang langgar tue dapat balasan yang setimpal

  9. andai lah mampu menyelamatkan semua kucing dan anjing terbiar ni sendiri :(

  10. Ikah xmo la tgk vid tue, mesti sadis kan. Tp ikah ada dengar la, mlm2 binatang ni suke tidur atas tar or tepi jln, masa mamai2 bangun tue lah dorang biasa kene langgar, tp kalo yg sengaja langgar tue memang kejam, tunggu aje balasan Tuhan

  11. klu yg sengaja langgar 2 mmg bangang la nmnye... xde kesedaran sivik lsg...

    cerita psl kitten dlm enjin keta nie sy k share 1 cerita... ada skali tu ank kucing sy tido dlm enjin keta sy... ada 2 ekor time tue... sy plak nk pi keje... sekor dpt sy kuarkn... lg 1 sy xdpt nk trace sbb dier dhla hitam... ms bwk keta sy terdgr dier mengiau.. sy doa2 jgnla dier kuar... tp xsangka2 ms stop kt trfc light dier leh kuar... time 2 dhla dh hijau... org belakg dh hon srh jln... tp sy tekad jer... psg emergency light n trus trn nk amik dier... nsb baikla x kene langgar... lps2 tue mak sy trus belikn cage so anak2 kucing sy xla msk lg dlm enjin keta... 2la story sy...

  12. huhuhuhu...sadis kalau nampak bangkai kucing or anjing di jalanraya...even kain buruk sekali pon..kepala otak sure aim bangkai binatang..memang kesian lahh...

  13. sedih bila pkr nasib haiwan2 nie...sedeyyyy...tuk sapa yg saja lgr tu...aku sumpah dia mati d langgar treler

  14. org yg langgar tu tau nk selamatkan diri sndri je...dah bwk laju2 pastu tibe2 nmpk aning,x dpt control,nk break pon x smpt die langgar men langgar je..die selamat..tp nyawa haiwan yg tak berdosa plak melayang..cuba kalau bwk keta ikot had laju dan peka..mesti ley break slow2 dri jauh..kete dri blakang pon ley redi kalo da nmpk kite slow...pentingkan diri sndri la masalahnya..


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails