KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Si Kecik Yang Malang, Kisah Benar Yang Berinspirasi Dari Jaja Hasymi

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Thursday, July 12, 2012

Si Kecik Yang Malang, Kisah Benar Yang Berinspirasi Dari Jaja Hasymi

Posted by Papa Hero | Thursday, July 12, 2012 | Category: , , |

Baru-baru ini, PH telah ditag dengan satu cerita yang amat menyayat hati dari seorang rakan Facebook PH yang telah lama mengikuti perjalanan blog ini...Beliau yang PH maksudkan ialah Kak jaja Hasymi ( nama FB )...Setelah PH membacanya, tanpa disedari air mata PH bergenang kerana terharu dengan pengorbanan yang dilakukan oleh beliau...Sikap sebeginilah yang PH amat harapkan agar dapat menjadi ikuti oleh kita semua...Tak rugi kalau kita bersusah payah ubuat sementara waktu...Rasailah nikmat mengambil tanggungjawab terhadap makhluk Tuhan yang tidak berdaya ini...Sama-samalah kita baca kisah benar yang berinspirasi ini....Steady semua...!!!!



"Sabtu (2/7/12) 9.00pm
Lokasi : Bandar Sunway, Seberang Jaya, P.Pinang"

"Aku ke Domino's utk beli pizza sempena family gathering. sebelum ke Domino's, aku p amek duit dulu kat ATM berdekatan. Otw ke Domino's, aku ternampak si kecik nih kat depan satu restoran...seorang pelanggan keluar, dengan selamba menguis si kecik dengan kaki...tergolek si kecik... Aku tergamam... "ehh...idop lg ker dah mati budak kecik tuh...?" Terus aku terpa ke arah dia....aku tengok dia berusaha untuk bangun... "Ya Allah...hidup lg rupanya...." tanpa lengah aku terus pegang & belek si kecik.... Saat mata terpandang wajah si kecik, hati aku bagai dirobek.... "Ya Allah...kenapa dengan ko nih kecik....? apa dah jd nih...?" Sebelah mata tertutup dek sakit mata...sebelah lg penuh taik mata...hidung hampir tersumbat...mulut senget....lidah terjelir...lidah hitam, bernanah & baunya...MasyaAllah...macam bangkai...!! Comotnya..jgn cakaplah...mcm dah sebulan x di bersihkan... Tanpa berfikir panjang aku terus letakkan dia dalam kereta.. Pada ketika aku membelek si kecik, satu couple lalu di sebelah aku...yg si awek tuh tgk aku sambil mencebik & buat muka ala2 geli.... hurrrmm.....lantaklahh...ada aku kisah...?

Selesai urusan di Domino's, aku trus balik ke rumah... sampai dirumah, aku diamkan tentang penemuan si kecik...takut Mr. Hubby marah sebab dah ramai kat umah tuh... Bila semua tetamu dah balik, barulah aku ceritakan pada Hubby.... Alhamdulillah...dia x marah... aku pun, apa lg...trus sinsing lengan memproses si kecik... aku suapkan dia susu....Alhamdulillah....dia boleh telan susu tu walaupun banyak gak yg tumpah.... bila aku buka mulut dia, rupanya lelangit dia penuh dengan kuping....lelangit dia bengkak...atas lidah pun sama...banyak kuping yg dah hitam.... Ya Allah....nak menangis aku tgk keadaan si kecik... Ya Allah...macamana la dia makan selama nih...? dah berapa hari agaknya dia x makan....?? patut la dia kurus sangat...tinggal tulang ngan kulit jerr... tp, sebaik tangan aku sentuh dia, dia terus purrr....manjanya kamu si kecik.... xpe kecik...mama akan cuba sedaya upaya utk jaga kecik yerrr....kecik kuatkan semangat yerrr...

Malam tu jugak aku bersihkan lidah, mata & muka si kecik....biar nampak muka sket... Hubby suruh aku bawa si kecik ke klinik... Ahad pg, aku jenguk si kecik dalam sangkar....aku suap lg susu, air suam & sedikit wet food yg dah aku bancuh supaya senang di masukkan ke dalam syringe... Alhamdulillah...si kecik dah boleh telan makanan & susu... pg tu, lepas bersihkan dia, aku & huby hantar si kecik ke Klinik Haiwan Hazlim.... Doc syak dia dilanggar....sebab tu rahang dia lari... hurrmmm.... kesiannya kamu kecik... Sabar yer sayang...

Kelmarin... 4/7/12 (Rabu)... Aku ke klinik menjenguk si kecik.... kebetulan doc xde...customer pun x ramai.. sambil bersembang dengan pembantu klinik, aku amek peluang utk membersihkan si kecik...Alhamdulillah....keadaan dia semakin baik...cuma masih comot! bau pun dah x sebusuk masa aku mula2 jumpa dia aritu... & yg paling menggembirakan aku...si kecik dah boleh makan wet food sendiri...tanpa perlu disuap!! Ya Allah...hepinya aku.....!!! Terima kasih Ya Allah... Syukur...Alhamdulillah... Isnin depan aku akan bawa si kecik balik ke rumah... :) sabar yer kecik....nanti kita jumpa lg yerrr... Kengkawan...tolong doakan si kecik supaya cepat sembuh yerrr.... Tq semua....

Namun demikian, umur Si Kecik ni tidak panjang...Si Kecik akhirnya tewas di dalam menanggung penderitaan yang amat tidak terperi...PH menerima update dari kak Jaja di wall Facebook PH sebentar tadi...Begini pula kisah pilu Si Kecik :


Isnin (9.7.12)
aku ambil dia di klinik & bawak balik ke rumah... sampai di rumah, aku bancuhkan dia susu & sediakan makanan dalam mangkuk.... dia hanya tidur... bila aku belai dia, dia bangun & respon pada tangan aku....

Selasa (10.7.12)
aku bangun awal untuk menguruskan si kecik... buang najis & gantikan alas yg baru utk kecik...biar dia selesa... aku bancuhkan susu & letakkan wet food dalam bowl dia... dia makan sikit... susu langsung x sentuh...air pun xnak minum... aku suapkan sikit susu kat dia...dia telan... "kecik nak manja ngan mama ker nih...? nak mama suapkan bagai..." sambil tersenyum aku melayan si kecik... aku suapkan ubat untuk susutkan bengkak mulut dia & bg antibiotik yg doctor bekalkan... aku buang taik mata & bersihkan mulut dia dari sisa makanan yg melekat... lepas tu aku tinggalkan si kecik kerana aku perlu bersiap untuk ke pejabat.... petang, selepas balik dari pejabat, aku tgk kecik tidur...bila aku panggil, dia terus bangun & geselkan muka dia pada tangan aku...aku belai kecik... aku bersihkan badan kecik dari segala comot & kotor yg melekat...penuh hati2 agar kecik x rasa sakit... senenarnya, nak pegang dia pun aku risau sebab dia terlalu kurus....hanya kulit & tulang jer yg tinggal.... bila dah bersih, berselera dia makan...tp, sekejap jer... lepas tu, dia termenung.... lepas suapkan susu & ubat, kecik terus tertidur....tengah malam, dia bangun....aku belai dia...dia tidur atas tangan aku....

Rabu (11.7.12)
macam semalam...aku bangun awal untuk menguruskan kecik... kali ni, kecik xmau makan...terpaksa aku suapkan... mula2, dia telan semua yg aku suapkan...tp, x banyak...lepas tu dia luahkan balik apa yg aku suapkan...hanya susu yg dia telan... tapi, dia sibuk nak naik atas aku...aku pegang kecik...dia tidur atas ribaan aku...aku belai dia... tapi x lama...sebab aku perlu bersiap untuk ke pejabat.... lepas suapkan ubat, aku terus tinggalkan kecik... masa aku nak keluar rumah, kecik pandang aku dengan pandangan yg sukar utk aku gambarkan.... bunyinya perlahan... aku sempat usap kepala kecik...
sepanjang di pejabat, hati aku teringatkan kecik di rumah...nak balik, teringat pulak aku x bawak kereta kerana hubby guna....pg td hujan lebat... dalam hati x putus berdoa agar Allah lindungi kecik...
Balik keje, buka jer pintu, aku terus terpa ke cage kecik....... Ya Allah...dia dah kaku....aku rasa masa terhenti seketika saat terpandang tubuh kecik yg kaku x bernyawa... air mata x mampu mengalir dari kelopak mata... suami pun terdiam... selalunya dia akan panggil kecik setiap kali lalu di depan cage kecik... aku perhatikan tubuh kecik yg kaku...dalam hati.. "kenapa kecik bleh jd mcm nih...? silap mama ker...? apa yg x kena...? kalau mama yg silap sepanjang mama menjaga kecik, maafkan mama...mama sayang kecik...mama nak tgk kecik membesar depan mata mama...tp, Allah lebih sayangkan kecik...mama redha andai ini yg terbaik untuk kecik... tidurlah dengan aman wahai Kecik...."

Khamis (12.7.12)
Kecik telah selamat aku kebumikan di kawasan pejabat aku... walaupun dia dah xde, sekurang2nya aku tau dia dekat dengan aku... Kecik...mama sayang kecik... kalaulah mama tau pagi semalam adalah saat2 terakhir kecik dengan mama, pasti mama luangkan lebih banyak masa dengan kecik...biarlah mama x ke pejabat...mama rela asalkan mama dapat layan kecik... ketika catatan ini ku karang...air mata x pernah berhenti mengalir dari kelopak mata aku....

Nota PH :

Air mata memang sudah sinonim dengan pencinta haiwan....PH sendiri pun telah banyak mengalirkan air mata....Ramai yang tidak tahu bagaimana indahnya perasaan ini....Sesungguhnya, hidup ini memang penuh dengan pancaroba...Kucing yang tidak berdosa pun tidak terlepas dari ujianNya, apatah lagi kita sebagai manusia yang sememangnya tidak terlepas dari melakukan dosa....Hargailah nyawa, kerana ianya ditiupkan ke dalam jasad di rahim ibu hanya sekali sahaja....
Enhanced by Zemanta

Comments
8 Comments

Currently have 8 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. Allah :( sedihnya sy yg mbaca juga turut mngalirkan airmata.. Harap Allah swt melindungi kita semua dan semua yg kita syg ameen ya Allah

  2. tak nak baca tapi baca.. kacau jiwa jadinya. Jiwa kita dididik dari kecik kasih kan haiwan.. jadi jiwa kita akan tersentuh bila berkaitan dgn haiwan. Kat umah saya tmpt husband saya ada sekor anjing jalanan & 2 ekor kucing siam.. kucing cantik tp x tau kenapa dia di buang. Jadi hari2 sebelum pergi keja & balik keja asben akan bg makan 3 manja tu. Yg si anjing dari kurus berkurap dh gemuk & kurap pn dah krg. 2 ekor comel tu ttp comel tp x berapa gemuk sgt. Itu je kami mampu.. nak bela dlm rumah x mampu sbb rumah kami rumah tinggi. xde ruang.. Bkn sbb ada bby.kalau ada rezeki dpt beli rumah teres memang terdetik di hati nk adopt kucing utk jd kawan kt rumah. Sbb sy membesar dgn kucing2 dlm rumah, mcm tu jugak hubby.

  3. Menangis kerana mereka ini menenangkan. Sakit memang sakit tapi itu wajar. Tapi ini lebih baik rasanya daripada menangis kerana manusia. :) Hero apa khabar? Makan banyak tak? Kirim salam sayang rindu kasih pada dia dan kawan-kawan yang lain. :D

  4. Ya Allah..bergenang air mata bila mendengar cerita tentang kisah2 haiwan ni..kat rumah saya, dah ada seekor kucing baru.Kucing ni pun saya jumpa kat masjid , dia terngiau2 mintak makanan..saya bawak balik rumah.badan kecik je.dari dia kurus sampai la ni, badan die pun dah gemuk sikit sebab di jaga dgn rapi, letak dalam sangkar n hari2 mak saya beri makan kat dia n kucing saya sendiri n now saya namakan kucing tu)kucing masjid), saya namakan Rayyan sempena nama Masjid tempat saya jumpa dia iaitu Masjid Ar-Rayyan..

  5. Sedih baca kisah kecik nih :-(

  6. kucing kesayangan sy pun br je pergi meninggalkan sy selama2 nya..sy jumpa dia masa sy br je pindah ke setapak jaya 2 bulan lepas..kurus sgt..sy kenal dia masa sy mkn kat gerai depan rumah..sy jatuh cinta dengan dia..sy bawa pulang,bg mkn friskies n belai sebaik mungkin..setiap hari,dia menanti kepulangan sy..betapa manja n cerdiknya dia..br 2 minggu bela, semakin berisi badannya..dia juga peneman sy ketika bersihkan rumah..dia suka tdo sebelah sy..

    pd 10.7.2012,adik sy yg terlebih dahulu keluar dr rumah telah memberitahu bahawa dia telah pergi selamanya..namun hati sy menidakkan..sy kuatkan semangat untuk lihat adalah dia yg adik sy maksudkan..

    sy melihat..ya allah..betapa hancurnya hati sy..memang dia lah..si cinta hati sy..dia telah pergi meninggalkan sy untuk selamanya..kemesraan yg terjalin selama 2 bulan..terputus dengan tragis..dia kemalangan n wajahnya digilis kenderaan..seharian aku menangis..malah sehingga kini aku memujuk diri supaya redhakan pemergian dia..betapa aku rindu mendengar suara dia..betapa aku rindu gurauan dia..betapa aku rindu melihat dia menjamah makanan..betapa aku rindu untuk memeluk dirinya..ya Allah..kau peliharalah dia..ampunkan aku seandainya aku bkn yg terbaik untuk dia..aku akui aku terkhilaf mengabaikan dia mlm sblm dia pergi meninggalkan aku selamanya..sesungguhnya aku terlalu menyayangi dia..

    dia adalah gupoy (good boy) kucing kesayangan ku..abadilah kau disana.. (T_T)

  7. Saya selalu heran,mcmana org bwk kereta blh x budget2 bwk kereta tu.sepjg saya bwk kereta,saya x pernah lg terlanggar anjing atau kucing.. Pernah sekali saya accident sbb x sggp nk langgar anak anjing yg bermain2 di tgh jalan.
    Wlpn org ckp haram,x sampai hati nk mencederakan mereka,kerana mereka juga ada perasaan.. :(
    Saya pn pencinta kucing,selalu menangis jika mereka dalam kesusahan dan kesakitan..Allah yg tau isi hati ni..sy membesar dgn kucing dari kecik sampai bsr..skrg pun membela lg.. :)

  8. semoga tuan puan pencinta haiwan akan disambut mesra dengan kasih sayang di pintu Syurga (Insya Allah) sepertimana mereka ditatang, dibelai dengan penuh kasih sayang jua walau hanya seketika mereka bersama anda. Rahmat Allah begitu besar buat anda. Amin


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails