KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Apabila Sesebuah Negara Dilanda Krisis Ekonomi, Haiwan Jalanan Juga Akan Terkena Tempiasnya

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Thursday, June 9, 2011

Apabila Sesebuah Negara Dilanda Krisis Ekonomi, Haiwan Jalanan Juga Akan Terkena Tempiasnya

Posted by Papa Hero | Thursday, June 9, 2011 | Category: , , |

STARVED OF FOOD AND LOVE, ALLEGRA THE LURCHER BARES NO GRUDGES
ECONOMIC DOWNTURN CONTINUES TO BITE FOR IRELAND’S OLDEST WELFARE ORGANISATION

Dublin SPCA rescue services saved an emaciated lurcher from a slow and painful death last weekend following calls from a concerned member of the public. Allegra the lurcher is just one of the many animals that the Dublin SPCA had to rescue in the past week as Ireland’s economic downturn continues to bite.
“Allegra’s condition was heartbreaking,” Orla Aungier Operations Manager in the Dublin SPCA said. “The two-year-old was days from death when the ambulance brought her back to the shelter on Saturday. Emaciated, suffering from mange and pressure sores, she had also recently had a litter of pups. 
Brought in by Inspector Liam Kinsella, she was in obvious pain and need of urgent medical attention yet she greeted her new carers with licks and a wagging tail!”
A two-week-old puppy also bore the brunt of the downturn when the he was left to die in a carrier bag packed with old electrical equipment. Named Sparky by the care staff at the centre in Rathfarnham he is already acting like a livewire and is being cared for by one of the centre’s foster parents until he is old enough to be rehomed.


Photobucket

The Dublin SPCA have reported a gruesome rise on the demand for their rescue services and are concerned those services are nearly stretched to capacity. Development Manager Lori Davis explained the situation the Dublin SPCA finds themselves in:
“The Dublin SPCA relies on the generosity of the public for 95% of our funding. While people are still giving what they can, the demand on our services has jumped through the roof. Many of the animals don’t come to our attention until they are literally on their last legs so they need extensive veterinary care and sometimes around the clock attention. Today we are rescuing double the animals that we did in 2007.”
“Every life saved, every animal released or rehomed is a massive result for the Dublin SPCA .We don’t think of the animals in our care in terms of money but we are conscious that the rise in animal neglect puts incredible pressure on our services and we dread the day we can’t provide enough to protect these animals.”
The Dublin SPCA needs 1,000 new monthly supporters to cover the costs of increased demand. To give your support and help save lives, go to www.dspca.ie or ring 01-4994700
Luckily for Allegra the Dublin SPCA was on hand and she is making progress. On a restricted feeding programme, requiring small amounts of food every two hours and being treated for mange, she is expected to make a full recovery. Last year the Dublin SPCA cared for over 4,000 animals at its centre as well as thousands more at its mobile clinics. With no end in sight to the country’s economic conditions they expect this number to rise.
To see more of the good work done by Dublin SPCA, log on to www.dspca.ie, or find them on facebook or twitter. To make a donation, simply call 01-4994700

Hmmm...Apa anda rasa selepas baca artikel di atas...?

Allegra ditemui dalam keadaan lapar yang teramat sangat dan ianya telah berjaya diselamatkan oleh sekumpulan pencinta haiwan....Apabila sesebuah negara itu berlaku krisis ekonomi, haiwan juga turut terkena tempiasnya....Allegra ditemui dalam keadaan kurus kering, berkudis dan tekanan perasaan yang melampau..

Photobucket

Apa yang menarik perhatian PH, 95% dana SPCA Dublin bergantung pada kemurahan hati masyarakat setempat...Yang menakjubkan, sehingga kini, komuniti itu masih wujud...Komuniti ini memerlukan sekurang-kurangnya 1000 'supporter' baru untuk menampung kos perbelanjaan yang tinggi...

Photobucket

Kalau di negara kita ni, anjing macam ni dah tak dipandang dah...Apa yang ditakuti ialah apabila orang-orang kita berkata "Binatang macam ni lagi baik mati jer..takde la menyusahkan orang...!!!"...Huh...angkuh betul kalau ada yang berkata sedemikian...Cuba kalau dia yang jadi macam anjing ni...? Agak-agak ada tak orang nak tolong...?

Photobucket

Kalau nak dibandingkan mentaliti masyarakat di Malaysia dan di luar negara amatlah jauh sekali...Di negara kita, kos adalah soal pokok yang utama...Begitu juga dengan SPCA Dublin ni...Tetapi, lihatlah bagaimana mereka 'survived' di dalam kancah krisis ekonomi yang meruncing...Oleh kerana modal insan yang diwujudkan oleh komuniti ini, mereka masih teguh berdiri sehingga sekarang...Pendek kata, di mana ada kemahuan, di situlah ada jalan....Nak seribu daya, tak nak seribu dalih...Dalam keadaan krisis ekonomi Ireland yang terumbang-ambing, mereka masih boleh menaja ribuan haiwan jalanan yang diselamatkan...Siap ada klinik haiwan bergerak lagi...

Photobucket

P/S :
Jangan banyak dalih...teruskan usaha anda membantu haiwan-haiwan yang terbiar....PH hanya mampu berusaha melahirkan modal insan melalui platform blog kakimotong ni agar kita sama-sama dapat meningkatkan kesedaran betapa pentingnya sifat menyayangi insan dan haiwan serta dapat membantu mereka yang memerlukan...

Comments
3 Comments

Currently have 3 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. sedih bila tgk keadaan anjing tu
    bab2 duit ni klu kat Malaysia ramai yg sensitif lbh2 klu nak tolong haiwan2 mcm ni...
    mcm bro PH tulis lah..''xde menyusahkan org'
    dinegara barat..mereka amat prihatin dgn mslh2 mcm ni...:(

  2. hurmm..sgt2 berharap dpt tlong haiwan2 jalanan kat malaysia ni..
    ta kesahla anjing ke kucing ke, as long as they are animals..

  3. Kesian haiwan yang kena tempias disebabkan oleh ekonomi negara...semua naik,naik,naik..


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails