Ibu Kucing Menyusui Tikus

RANAU: Walaupun kucing dan tikus dua haiwan sentiasa bermusuhan, namun perkara itu tidak berlaku bagi sebuah keluarga di Kampung Marakau, di sini, yang terkejut apabila mendapati kucing peliharaan mereka yang baru melahirkan anak turut menyusukan seekor tikus yang ‘menumpang’ manja bersama ibu kucing berkenaan. 
Menurut pemiliknya, Malik Kaibeh, 47, kucing peliharaannya yang dinamakan Puralan itu baru pertama kali melahirkan dua ekor anak di sebuah pondok berhampiran rumah mereka sebelum disedarinya pada 7 Jun lalu.

PELIK...anak Puralan melayan tikus seperti adik-beradik.  
“Saya melihat Puralan berulang-alik dua kali sambil menggonggong anaknya untuk berpindah dan hairan melihat ibu kucing ini turut menggonggong ‘anaknya’ yang agak pelik kerana memiliki ekor yang halus dan panjang selain berwarna hitam pekat. 
“Sebaik diamati, saya terkejut apabila mendapati anak ketiganya adalah seekor tikus dan tidak pasti sama ada haiwan itu sekadar menumpang atau turut lahir bersama anak kucing lain,” katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam. 
Katanya, sebaik menyedari perkara itu, dia bersama isteri, Anifah Unggau, 47, memaklumkan kejadian terbabit kepada jiran sebelum perkara itu mula tersebar di kalangan penduduk kampung sehingga rumahnya kini menjadi tumpuan.  
“Biasanya tikus menu utama makanan kucing liar di sini, tetapi lain ceritanya dengan kucing kami apabila dilayan seperti anak sendiri. 
“Malah, ibu kucing dilihat melayan ‘anak istimewanya’ sama seperti dua lagi anaknya lain termasuk menyusu dan membersihkan badannya,” katanya. 
Katanya, semua anak kucing berkenaan turut dilihat bermain bersama selain tikus terbabit tidak pernah cuba melarikan diri walaupun dikerumuni orang ramai.
“Kami ada memelihara lebih 10 ekor kucing yang dibiarkan bebas selain arnab yang ditempatkan di dalam reban khas di luar rumah".
 “Selepas mengetahui kejadian ini, ramai penduduk kampung mengunjungi rumah saya untuk melihat lebih dekat termasuk ada di antara mereka menghulurkan wang untuk membeli makanan kepada ibu kucing berkenaan,” katanya. 
Sementara itu, ketika ditanya sama ada dia akan menjual haiwan berkenaan, Anifah berkata, enggan berbuat demikian dan akan memelihara haiwan berkenaan.

Sumber : Harian Metro 22 Jun 2012Nota PH :
PH amat pasti bahawa semua yang berlaku ada hikmahnya untuk dijadikan pengajaran buat manusia...Cuma, manusia jer yang selalu terlepas pandang dan buat-buat tak nampak...Hal yang kecil pun selalu bertelagah sesama sendiri...
PH terasa macam nak jumpa plak kucing ni....
Terima kasih buat Si Ibu Meow ni kerana sudi menyusukan anak tikus yang tak berdosa ni...

Comments

  1. kuasa kasih sayang mengatasi segalanya..

    ReplyDelete
  2. Binatang pon tau kasih sayang..manusia..??hadoih,sedih dgr brita..hari2 ada kes buang anak..kena tukar peribahasa ni la..'berperikemanusiaan' kepada 'berperikebinatangan' la..peace all..

    ReplyDelete
  3. musuh kete pun boleh menjadi sahabat baik...hu3..baik betul ibu kucing tue

    ReplyDelete

Post a Comment

Entri Popular