KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Si Anakin, Anak Kucing Jalanan Yang Diselamatkan Tiada kaki Belakang

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Sunday, June 17, 2012

Si Anakin, Anak Kucing Jalanan Yang Diselamatkan Tiada kaki Belakang

Posted by Papa Hero | Sunday, June 17, 2012 | Category: , , , |

PH menerima Subscribe Email dari salah sebuah blogger dari luar negara iaitu Lovemeow.com...Entrinya kali ini agak menarik perhatian PH...Ianya berkisarkan seekor anak kucing kurang upaya diselamatkan oleh Carrie Hawks...Tanpa ada alasan, beliau terus membawa kucing ini ke rumah dan membawanya ke klinik haiwan untuk diperiksa....Ini adalah kerana anak kucing yang diberi nama Anakin ini disahkan oleh pakar veterinar bahawa ia dilahirkan tanpa kaki belakang ataupun pelvis....Sungguhpun kurang upaya, Si Anakin ini tidak mengetahuinya...Dia terus menerus menjalani kehidupannya seperti kucing-kucing normal...Berikut adalah ceritanya yang dipetik dari blog Lovemeow.com

Anakin is a two legged cat, born without a pelvis or back legs but that doesn’t stop him. He doesn’t think he is disabled… just differently abled.
cute rescue kitten ani born without pelvis back legs
Ani posing with his favorite toys

Berikut adalah kisah pilu Si Anakin yang diceritakan oleh Carrie Hawks, individu yang menjumpainya...
Ani’s story by Carrie Hawks:
My family and I rescued Anakin and I am caring for him. My family and I are lifelong animal lovers and will give Ani the absolute best possible home, love and care. I will be posting updates, photos and videos of Anakin on his Facebook pageTwitter and YouTube as he grows.
Saya dan keluarga menyelamatkan Anakin dan sayalah yang bertanggungjawab menjaganya. Keluarga saya dan saya adalah pencinta haiwan sejak dahulu lagi dan kami akan memberi Ani rumah yang terbaik, kasih sayang dan penjagaan. Saya akan mengemaskini posting, foto dan video Anakin laman Facebooknya, Twitter dan YouTube sementara dia membesar.)
We have a new kitten! A very special new kitten. I wasn’t looking to get another cat right now but you know how these things just happen…. About two weeks ago a kitten without back legs started coming over to eat with the other feral cats at my dad’s work. My first few trips to attempt to catch it didn’t work out. Then Thursday (5/31), We went to see if this was the day we could catch it. The kitten was cowering in the bushes and I climbed into the bushes and pulled the kitten out. We brought the kitten home and I set it up in our hall bathroom, exactly like I did with Trixie & Pixie two years earlier.
Kini kami mempunyai anak kucing yang baru! Anak kucing baru ini amat istimewa. Saya tidak berhasrat untuk mendapatkan kucing lain sekarang tetapi anda perlu tahu bagaimana perkara ini berlaku....Kira-kira dua minggu lalu, anak kucing tanpa kaki belakang ini telah datang ke tempat kerja ayah saya dan makan bersama kucing liar yang lain. Beberapa percubaan awal saya untuk menangkapnya tidak menjadi. Kemudian, pada hari Khamis ( Mei 31 ), Kami pergi untuk melihatnya semula dengan harapan dapat menangkapnya.... Anak kucing itu telah bersembunyi di  dalam semak....Saya terpaksa memanjat naik ke dalam semak tersebut dan menariknya keluar. Kami membawa pulang anak kucing dan saya letakkannya di bilik mandi utama kami, sama sepertimana yang telah saya lakukan kepada Trixie dan Pixie dua tahun lalu. )
Friday morning (6/1) I took him to our vet as soon as they opened. Our vet said she has never seen anything like him before and he is amazing and that it’s also amazing that his mother took care of him even with his handicap. She examined him and he is a little boy, approximately 6 to 8 weeks old and it in really good health. Two xrays on him showed he was born with no pelvis or back legs. We let him walk around the room for a minute to see how he moves. He positions his front legs at an angle towards the middle of his body and balances his backend in the air with the use of his tail touching the ground if he needs it. He gets around really well that way and is pretty quick too. The xray also showed that his insides were not malformed, last was the feline leukemia test. He’s came back negative. So we got him vaccinated, dewormed and a little flea meds and unless we have any problems with him, he goes back to the vet in three weeks. :)
Pagi Jumaat ( Jun 1 ), saya membawanya ke doktor haiwan kami dengan seberapa segera. Doktor haiwan tersebut berkata dia tidak pernah melihat kucing sepertinya sebelum ini dan ianya amat menakjubkan..Lebih menakjubkan lagi, ibunya sanggup menjaganya dia kurang upaya ( cacat ). Anakin telah diperiksa dan dia adalah seekor anak kucing jantan yang berumur lebih kurang 6 hingga 8 minggu dan kesihatannya berada di tahap yang paling baik. Dua gambar x-ray telah menunjukkan bahawa dia telah dilahirkan tanpa kaki pelvis atau belakang. Kami membiarkannya berjalan-jalan di sekitar bilik itu selama satu minit untuk melihat bagaimana ia bergerak. Dia meletakkan kaki depan pada sudut ke arah tengah-tengah badannya dan bahagian belakang badannya seolah-olah terapung di udara. Dia menggunakan ekornya untuk menyentuh tanah lantai jika dia memerlukan keseimbangan. Anakin dapat berjalan di sekitar bilik itu dengan baik dan pantas. Keputusan Xray juga menunjukkan bahawa perutnya normal, dan air kencingnya diuji untuk mengesan leukimia kucing dan ianya didapati negatif. Jadi kami berikannya dia vaksin, ubat nyahcacing dan ubat kutu...Jika dalam tempoh tiga minggu kami mempunyai sebarang masalah dengan Anakin, kami akan rujuk dia kembali kepada doktor haiwan.)
Now, he is home getting comfy in his little bathroom and will be there for a while till he is bigger, stronger and ready to be socialized with the other cats and our dog. He is such a sweet calm little guy :) He is happy to cuddle in our laps and purrs really loud. He likes to play with a little toy mouse and also chase a beaded necklaces around on the floor. We have decided to name him Anakin and will be calling him “Ani” (yes after Anakin Skywalker :D )
Thanks Carrie and Jay for sharing.
Kini, Anakin  selesa di bilik mandi kecilnya dan akan berada di sana buat sementara waktu sehingga dia membesar, lebih kuat dan lebih bersedia untuk bersosial dengan kucing-kucing yang lain serta anjing kami. Anakin adalah seekor kucing jantan yang tenang dan comel... Dia kelihatan gembira apabila berada di dalam pangkuan kami dan bunyi "purrrr"nya amat kuat. Dia suka bermain dengan tikus mainan  dan juga mengejar seutas kalung manik di atas lantai. Kami telah memutuskan untuk menamakannya Anakin dan akan memanggilnya "Ani" 
( selepas diberi gelaran Anakin Skywalker)


Terima kasih kepada Carrie dan Jay kerana sudi berkongsi ...

Ani dengan "teddybear"nya dalam sangkar mudahalih iaitu tempat di mana dia suka tidur pada masa ini...

cute ani the kitty cuddling with his teddy bear born without pelvis back legs

Ani pandai mengimbangkan badannya ketika berjalan..

cute ani the kitten learns to walk

Anakin sukakan permainan 'Friskies Cat Fishing' di dalam perisian iPad...Dia lebih tertarik untuk menangkap ikan yang berenang laju dari ikan yang berenang perlahan...

cute ani the kitten plays with ipad game fish


Di bawah ini adalah video yang telah dikongsikan oleh Carrie Hawk :



 




Nota PH :
Sekiranya anda terjumpa anak kucing dan BERNIAT untuk membantunya, fokuslah perkara yang utama iaitu membawanya ke tempat yang selamat dan cubalah berkorban sedikit wang ringgit untuk kos rawatan...Itu semua dah dikira amal jariah dan tiada apa yang perlu kita ditakutkan...
What u give u will get back...
Kalau boleh jangan dibiarkannya di sana ( sekiranya kita serius nak selamatkannya )...Kalau setakat vaksin, ubat kutu dan ubat cacing tak sampai seratus ringgit...
Berani-beranilah ambil tanggungjawab....
Syabas dan EXCELLENT kepada Carrie Hawk kerana berani mengambil tanggungjawab...Sikap sebeginilah yang sepatutnya dicontohi oleh kita semua...
Setakat ini PH dah terima beratus-ratus email dan Personal message di Facebook yang "menyuruh" PH selamatkan kucing...Kalau nak minta PH selamatkan kucing tu ( buat derma kilat atau sebagainya ), orang yang menjumpainya juga harus membantu PH...

Kalau boleh jangan terlalu mengharapkan pertolongan dari orang lain 100% melainkan jika benar-benar tidak mampu ataupun kucing yang diselamatkan mengalami kecederaan yang parah seperti menjadi mangsa kekejaman dan dilanggar kenderaan...Kalau setakat kurap, sakit mata dan sebagainya, itu lumrah biasa kucing jalanan...murah jer kos rawatannya...Belajar-belajarlah menjadi berani yer...Sepanjang PH melaburkan wang untuk kos perubatan kucing-kucing yang PH kutip 
( termasuklah kucing yang dikutip sebelum blog kakimotong ni wujud ), rezeki PH makin hari makin melimpah ruah....

Testimoni yang PH dan rakan-rakan seperjuangan PH buat tak lain tak bukan adalah untuk mendidik masyarakat supaya menjadi BERANI....
Bukannya apa, PH sedih bila lihat gambar profile Facebook seseorang yang berbadan tegap dan berketul-ketul lengannya sedang workout di gym tapi takut nak bawak kucing pergi ke vet kerana bimbangkan kos...hmmm...


Comments
1 Comments

Currently have 1 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails