KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Sungai Di Dalam Laut ( Cebisan dari email seseorang )

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Saturday, April 24, 2010

Sungai Di Dalam Laut ( Cebisan dari email seseorang )

Posted by Papa Hero | Saturday, April 24, 2010 | Category: |

Elok je mengalirnya. Siap ada tebing sungai lagi.


Penyelam sedang meranduk anak 'sungai'.


Bila menyelam dalam sungai, jumpa lagi anak sungai.


Ianya terdapat di satu tempat di Cenote Angelita , Mexico. Di sana terdapat gua yang di dalamnya terdapat sungai air tawar jika kita menyelam sedalam 30 meter. Namun begitu jika kita menyelam sedalam 80 meter maka kita akan dapati satu sungai yang terdapat di bawah sungai berkenaan yang berair masin. Ianya benar-benar meyerupai sebuah anak sungai yang mengalir di bawahnya. Rupa bentuk pokok-pokok jelas dari batang dan ranting pokok dari atas dataran yang tenggelam di dasarnya. Penulis pernah menyelam sedalam 80 meter ‘Scuba Diving’ di Pulau Perhentian sewaktu berkhidmat dengan LKIM, boleh merasai bila melihat gambar berkenaan. 80 meter sebenarnya tidaklah begitu dalam namun kita akan merasai kesejukan air berlebih lagi jika ianya air tawar.Yang anehnya air masin berkenaan seolah-olah tidak bercampur dengan air tawar sungai berkenaan. Ianya mengalir seperti sungai-sungai biasa di permukaan membentuk dan mengalir seperti biasa. Para pengkaji mengatakan bahawa ianya bukan sungai tetapi ianya adalah lapisan hidrogen sulfida. Namun di sisi kita ianya sebahagian dari tanda-tanda kehebatan ciptaan tuhan yang juga bersabit dari firman di atas.

Al-Quran : Ar-Rahman 19-21

[19]Ia biarkan air dua laut (yang masin dan yang tawar) mengalir, sedang keduanya pula bertemu;

[20]Di antara keduanya ada penyekat yang memisahkannya, masing-masing tidak melampaui sempadannya;

[21]Maka yang mana satu di antara nikmat-nikmat Tuhan kamu, yang kamu hendak dustakan?

~~Ayat ke 21 : Allah tahu yang manusia akan putar belitkan fakta mengatakan yang bahawa ianya bukan sungai tetapi ianya adalah lapisan hidrogen sulfida..~~

Comments
4 Comments

Currently have 4 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. da tgk da..sooo nice kn??mmg ader cme x berape tahu..gerun jerk nk masuk sampai dlm2 mcm tuh..hahaha

  2. Betapa kebesaran Ilahi,,

  3. Nice...kan best kalau kat malaysia ada XD

  4. yer betol.hebatner ciptaan tuhan
    seperti di antaranya ader dinding yg memisahkan air tawar dan air masin
    dulu selalu blaja gak nie kat skola
    tak sangka plak kt mexico ader bende sebegini rupa

    kakimotong,kommentla new entri sy
    heee~
    =]


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails