KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Dilema Anak Kucing Yang Baru Dibuang

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Friday, September 24, 2010

Dilema Anak Kucing Yang Baru Dibuang

Posted by Papa Hero | Friday, September 24, 2010 | Category: , , |

Apa perasaan anda kalau2 ternampak orang yang menyepak kucing hanya kerana kucing tu nak minta secebis ikan....?


Apa perasaan anda kalau anda berada di tempat kucing tersebut..?


Tentu marahkan....? Tapi kucing ni tak marah pun kalau anda sepak muka atau badannya....perasan tak...?


Dia nak marah siapa kalau orang buang dia di merata-rata tempat.....


Bila dah kena buang, rasa takut amat sangat..banyak betul kereta besar-besar lalu lalang...orang yang berjalan langsung tak pandang muka mereka.....


Kalau ada orang pandang kat orang yang belai2 kucing ni, hanya senyuman kerang busuk yang dilemparkan oleh mereka....termasuklah aku yang kena tempiasnya...

Di mana hati mereka...? Tak rasa sayang ke...? Mereka tu bagus sangat ke...? Pakai kereta besar tapi kalau nampak kucing main langgar jer....huh...!!!



P/S :
Entri ni didedikasikan untuk kucing tecit ni yang baru dibuang di sebuah restoran...nasibnya baik kerana pemilik restoran ni juga sayangkan kucing...kucing ni diberi makan selalu...semoga kau membesar dengan sihat dan Papa Hero doakan ada orang yang akan menjaga kau suatu hari nanti....

Comments
30 Comments

Currently have 30 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. Kesiannya...tengok muka kucing tu mcm sedih je...sayu je hati ni..nape ada manusia tergamak aniaya binatang???

    manusia kan ada akal???

    pelik2...

  2. TU LA KAN...? KALAU YE PUN TAK PAYAH NAK SENGIH2 PERLI KAT ORG YG USAP KUCING JALANAN NI

  3. terus hidup kucin!! huhu

  4. nasib kucing ni bukan kat KK..kalau tak confirm aku dah angkut balik rumah join kucing2 terbiar yg so far aku & family dah selamatkan....*benci orang yg aniaya binatang*

  5. Alhamdulillah tuan punya restaurant tu pun sayang kucing..... tangan c tecit ni comel kan klu dier berdiri.... muahhh c tecit!

  6. urm.terasa gak.kt ostel ade gak kucing nih.selalu bg mkn n belai2 dia.kdg2 tido ngan dia.hehe.tp, tadi..tyme main2 ngan dia, tibe2 de org kata.ieee,kotor lak.terase.T____T

  7. kesiannya dia..kecik je..comel...sedey tgok dia..mengalir air mataku...mujur pemilik restorn tu insan yg baik ati..mudah2an d murahkn lagi rezeki pemilik restorn nie & terus memberikn sedikit tuk ank kucing nie...amin...

  8. erm....kesiannya dia.
    takpe...di akhirat nantie mereka yang menganiaya haiwan kesayangan nabi ini pastie dapat balanya.

  9. aku pun suka tengok dia berdiri...cute sangat.masib baiklah tuan punya restoran tu penyanyang kucing ...aku nak share dgn korang suma cerita aku...aku ni solo lagi..jadi terpaksa masak sendiri utk jimatkan kos...aku selalu kepasar dipekan lebih kurang 3 km dari rumah aku..dipasartu aku tengok terlampau banyak kucing...kurus kering..ada yang dah mati mengeras takada org yang peduli....kesian la aku tengok...kenapa ya ada manusia2 JAHANAM yg sanggup buang kucing mereka ke pasar..dia ingat dipasar tu ada ikan..ayam..daging kucing tu bolih hidup?makin kurus adala..dipijak org..disepak terajang...ada yang mati dilenyek kereta......so selepas tu setiap kali aku ke pasar aku bawak FRISKIES tuk kucing2 tu....setiap kucing yg aku jumpa aku sedekahkah dgn segenggam FRISKIES...dimakannya dgn gelojoh skli...begitu lapar agaknya...org yg lalu lalang ada yg mamandang aku memberi makan kucing2tu ada yg senyum...ada yg perli..ada yg menjeling..ah!pedulikanlah...aku wat don..no..aje...aku ada wat balik 2 ekor kucing dari pasar ni...nak ambik lagi tak bolihlah...aku pun dah ada 6 ekor Persian cat + lagi 2 dahada lapan..dah tak da ruang kat rumah aku...harap ADA Org lain yg perihatin sanggup membawa pulang kucing2 ni......fikir-fikirkan...klo dah tak sanggup bela kucing jgnlah buang kucing tu kepasar...bagilah pada org sanggup bela kucing tu!!!!!!!jadilah manusia penyanyang..perihatin....kucing ni juga makhluk ALLAH.....................

  10. sdey tgk mke ank kucing 2...kalu die boleh ckp,tntu die akn gtau perasaan sbnar die.cm nk bela je kucing 2...btol2 rse nk jge tp skang ni ngah study n tnggal pn kt umah under universiti so x ley nk jge mne2 kucing...
    hrp ad owg yg snggup jge kucing comel ni..

  11. comelnyer..sedey juga tgk muka dia..:-(
    takde ke sesape kat area situ nak amik dia
    wat anak angkat?? sian kat budak kecik tu..

  12. budak comel nie pandai duduk. pandai

    tp muka dia sedih je...sebak hati

    ya Allah kau berikanlah yang terbaik pada kucing tersebut dan Kau berikanlah kemuliaan pada orang yang membela kucing berkenaan. AMIN

    syahdu tgk clip nie.
    paktam..hero kamu semua bernasib baik

  13. Memang le sedih....kekadang Manusia berasa jijik bile melihat kita membelai,beri makan pada kucing dijalanan...Tapi apakan daya rezeki kita belum ada untuk menempatkan kucing-kucing yang terbiar nih..( contoh macam membina ala-ala ZOO kucing ke )..Alhamdulillah nasib baik Tuan kedai tu berhati baik...

  14. kalau sy xde makanan nk diberi kt kucing2 terbiar ni...sy akan cuba utk usap2 kucing tu...at least terubat jugak hati kucing tu kan...huhuhu

    klau sy tgh mkn sate..sate la sy bg kt kucing tu...hehehe org keliling yg mkn xteringat pun kt kucing2 yg dok dongak mintak kesian...hurmmm

  15. huuu..ksiannye...muke sdih je
    ms sy gi lngkawi dlu rest dia byk kcing
    siap ksi mknn khas lgi..sonok tgk

  16. Bro, baru2 ni aku ada lepak dengan sorang mamat ni kat kedai makan. aku awal2 perkenalan lagi aku da bagitau dia aku ni kalau tengah makan, ada kucing datang, aku memang bagi je makanan neh. and aku pantang kalau ada orang sepak binatang.




    japg tengah makan-makan ada seko kucing datang kat aku. aku pun bagi la ayam. time tu aku makan tomyam. mamat tu da buat muka satu macam and cakap ' takyah bagi boleh? '



    kat situ gak aku gaduh ngan mamat tu. dia tu bukan boifren aku pun yang nak marah2 aku. takde hak pun. aku sakit hati gila. dan2 plak kucing tu boleh plak panjat atas peha aku.




    mamat tu tengking aku 'kotor, u faham tak?'


    peh panas gila. jenis2 orang mcm ni la yang aku tak suka. kalau tak dapat terima aku seadanya, boleh jalan la kan :)





    sian kucing2 yg kene buang ;(

  17. wahh....comel gile si tomey ni...pandai berdiri...pandai dia posing..hehe..suke2..

  18. Huhu..kesiannya kucing ni...dah la comel...kenapa manusia selau zalim terhadap haiwan ye? Kadang tu ada yang jenis x suka kucing, kucing duduk diam2 pon disepak dan dihalaunya. saya pon slalu jumpa anak2 kucing terbiar kat pasar. tapi xleh nak wat pape sbb kat umah saya banyak kucing. Kalau saya tinggal sendiri mungkin saya kutip. Tapi tinggal ngan parents. Susah la sikit. Ada gak ahli keluarga (ipar) yang sesekali balik komplen pasal kucing saya. ada sorang tu, smpi air minum kucing pon dikosongkannya. x paham saya manusia jenis mcm tu. Hitam sunguh hatinya...

  19. comelnye ciannyaa.. T.T kalau diri ini duduk sorang sudah selamat daku amek bawa balik..

  20. PH.. tgn knan die mcm sakit je? sedey nye.. sape la yg sanggup buang kucing secomel 2..
    ='(

  21. dh nk nanes ni..dia ni kechik lg..nsb baik tuan restoran tu baik ati so lega la sikit ati ni..umah sy dh de 3 ekor kucing jalanan. mcmni la kechik mse sy ambk dlu bezanye kucing2 sy tu sakit+kurap yg melampau+trbaring nyawa2 ikan. tp skung dh besar..sekor tu bulu kembang..pai ade yg nk beli dr sy..huh dh cntek bru mau..tp sy ckp sy syg kucing ni bkn sbb luaran dia cntek tp dia ajar sy 2 perkara
    1) kesabaran (bkn senang nk bela ank kucing lebih2 lg yg sakit& brkurap)
    2) kesetiaan (letak la dia kt luar umah ble buka pntu dia stil ade kt depan.sy marah mcmne pun dia tetap nk naik kt riba sy nk mnja2)

  22. ala..budak comel nie kalo besar mesti lagi hensem and cute....kalo dekat2 saya dah amik..p jauh... mentaliti org memang gitu..fikir singkat.. jijik la..apa la..cuba bawak balik mandikan kasi touch up comel2...mesti ramai yang jeles..dulu masa kt kolej slalu sy bawk stu dak kecil nie masuk bilik..ramai yang tengok semacam..cukup 3 thun saya kat situ..kucing tu memng follow saya, smpai saya pindah bilik pun dia tahu kat mana...tujuan dia satu je..nk tdo atas katil sesame...p punya pandai kalo dia cmot sy ckp la kat kucing tu..kaki comot la bersih kaki dulu..mesti dia akan mandi before naik atas katil...tue la peneman study masa kat ITM...Yuko my orange cat.....

  23. Kucing mmg sejenis binatang yang manja..xpatut kita sebagai Hamba Allah mengabaikannya...sekiranya mereka(kucing) mengiau² tu berilah sedikit untuk menjamah ikan/ayam yang sedang anda makan.

    Saya yg kebetulan baru keluar dr The Mall, terlihat seekor kucing jantan yang telah mati diatas line putih(tepi) di sebelah Putra Villa..Ramai yang lalu ada yang buat xnampak & ada yg tengok sahaja..tolong²la alihkan kucing tu dr dilanggar oleh kenderaan lain.

    Setelah enjin motor saya hidupkan saya pergi ke Kucing yang mati itu, lalu mengalihkannya dgan memegang pada kulit tgkuk kucing itu masih tersa panas lagi(masih baru mati)dan terdapat kesan darah pada mulut serta jalanraya. Lalu alihkannya ke tepi laluan pejalan kaki.

    Sayangi mereka sebagaimana anda menyayangi ahlikeluarga anda.

    Peace!!
    ray_beatz81
    Saya yg kebetulan baru

  24. sedeh tgk kucing2 comey kena naya dgn org yg x de ati perut...kdg2 tgk org yg cm tu terpikir gak, diaorg tuh siuman lg ke x, smpi nak sepak terajang makhluk Allah yg comey & x bdosa cm ney...saket ati tol, rse cm nak jer I sepak terajang org tu balek, bia taw rse..trigin sgt nk jaga kucing byk2 mcm sblm nie, insya allah, klau ade rezeki, I ingat nk ambil mana2 kucing yg I jumpa & jaga..buat satu rumah khas dgn penjaga2 kucing yg baek ati, utk jagakn kucing...kalau la dpt buat mcm tu,insya allah.. love cats so much! *comey sesgt kucing kecik ney! (cuteness overload!)

  25. comelnya!nak bela la jumpe cm tu..
    sbab saye ade kucing warna cam tu tapi dah hilang..sedih sgt!
    kucing tu klo bagi makan sampai gemok gn mandi mesti comel kn?! :) meowww

  26. sedihnya....kalau aku dah angkut bawak balik rumah

  27. anak kucing yg sgt comel tp kesian... sy klu kt kedai mkn n bila nmpk kucing2 dtg msti sy bg lauk dr pinggan sy sendiri... xsmpai ati biar kucing tu tgk kita mkn... tp btl kata PH, org yg xkisah, akan pandang jijik bila kita layan kucing jalanan... diorg xpernah pikir bagaimana kehidupan haiwan2 ni...

  28. aku ad pengalaman ngan sikap manusia yang ntah ape2...satu ari aku g kdai kat kjg sentral.tetibe aku nmpak budak tecik tomey...main2 kat tangga..niat di hati nk amik bw balik...dlmn masa aku dok tgk2...tetibe mamat bodoh sapu smpah kat koridor tu..swing penyapu..terpelanting budak tu..
    Ya Allah..bangsat punya manusia...budak tecik tu tak kaco die pown..
    aku cepat2 gi angkat budak tecik tu...berdarah mulut die...idung dia..aku pandang mamat tu kecik besar kecik besar jerrr...mau aku swing die ngan penyapu..
    aku bw balik budak tecik tu...rawat...tp 3 bln pastu...die ilang..

  29. pngalaman aku la...kalo amik kitten trbuang ni..jaga baik2...dia akan jaga kita balik...Allah jadikan haiwan mcm kucing,anjing,n mamalia lain sensitif dan ada perassan..kitten ni baka cantik..tgk bulu,muka n cara dia respon kt blh tau dh..

  30. teringat dulu masa jumpe anak kucing kat kafe hostel masa time bljr.tgh2 sdp mkn,tiba2 dgr bunyi anak kucing mjerit kuat sgt.pastu nmpk pkerja kafe bising2,rupenye ada kucing beranak kat ctu tapi tinggalkan anak dia.kecik lagi,dalam umo sebulan.acik n mber ambik kucing tu seludup masuk umah.sbb bunyi dia kuat nyaring sampai hostel sblh bole dgr,acik nm kan dia Awie..hehe..stress ngan assignment,awie la pengubat nye..tpi syg..awie kena buang ngan pekerja opis hostel..puas acik ngan semua housemate cari,tapi xjumpe..


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails