KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Kisah Anjing-Anjing Terbiar Di Rumah Papa Hero dan Persoalan Tentang Anjing dan Babi

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Saturday, September 25, 2010

Kisah Anjing-Anjing Terbiar Di Rumah Papa Hero dan Persoalan Tentang Anjing dan Babi

Posted by Papa Hero | Saturday, September 25, 2010 | Category: , , , |


Kalau nak dicerita tentang kecomelan si puppy ni,sampai kiamat pun tak habis...sebab apa..? Itulah salah satu keindahan ciptaan Allah yang kadangkala kita terlupa siapa penciptanya...kadang-kadang, kita kata : " Comelnya kucing ni..." Tapi, kita terlupa nak cakap "Comelnya kucing ciptaan Tuhan aku ni ( Allah )"..masa saya belajar sekolah agama dulu, ustaz pernah bagitahu, kalau kita nampak sesuatu yang cantik, ucap Subhanallah apabila ternampak benda2 yang cantik walaupun di dalam hati...alhamdulillah, saya masih amalkan sehingga sekarang...begitu juga apabila melihat diri ini di hadapan cermin..."Dah masuk umur 30an dah aku ni, hensem lagi muka aku macam Brad Pitt...Alhamdulillah.." Korang jangan gelak...hu hu hu...papa hero ni tak berapa pandai menulis dalam bab2 agama...paham2 sendiri yer...asas fardhu ain pernah belajarkan...? bagus...bagus....!!! Clap...Clap...!!
Setiap pagi, kalau bukan saya, Mama Hero akan memberi anak2 anjing ni makan...tapi di luar pagar....saya dah pasang jaring dawai untuk mengelakkannya dari masuk ke halaman rumah...takut dia panggil geng ajak lepak )...maklumlah, hukum tetap hukum...sebagai orang Islam, kenalah kita patuhi....


Tapi, kadang-kadang tu, ada juga yang terlepas seekor masuk ke dalam rumah...alahai, kiut gitu tengok dia goyang2kan ekornya...yang ini namanya Max, anak anjing yang saya selamatkan dari terperangkap di dalam longkang temph hari...Cerita penuh ada di sini ( KLIK SINI )


Senario Pagi >> Beginilah keletah Papa Hero bagi anak2 anjing jalanan ni makan...pertama kali dalam hidup belikan makanan anjing...ha ha ha ...satu pengalaman hidup yang tak disangka-sangka....Walaupun ianya kenangan kecil...tapi saya akan ingat seumur hidup bagaimana perasaan membeli makanan anjing dan membayarnya di kaunter...ada saja jelingan-jelingan sinis...ingat saya bela anjing kot...tak la, Papa Hero tak bela anjing...cuma kesian tengok diorang asyik makan sampah jer....

Kesian kat diorang nih...apalah nasib diorang kalau ditangkap oleh majlis perbandaran...adakah dibela dengan baik? adakah ianya dikurung sehingga kadang2 mati di dalam kurungan? adakah mereka didera? adakah mereka dijadikan makanan harimau d dalam zoo? Wallahualam..Sama-samalah kita berdoa agar pemimpin kita celik hati dalam soal ni..jangan nak carik pembangunan, kuasa dan wang sahaja...Haiwan2 ni terlebih dahulu menghuni planet Bumi sebelum manusia...Wahai pemimpin, ingatlah asal-usul kita....Setitis air mani yang menjadikan kamu tidak bernilai sama sekali di mana kalau ia jatuh ke tanah, ayam tak patuk, itik pun tak nak sudu....Luahan pencinta haiwan seringkali dipinggirkan....
Gambar ni saya ambil secara tak sengaja...apakah maksud tersirat di sebalik renungan ibu anjing ni...? Entahlah...Kau doakan je la agar Papa Hero jadi Menteri Haiwan Liar...tahulah aku apa nak buat....Kepada Ahli Kakimotong Fan Club, korang undilah Papa Hero pada pilihanraya umum ke 87 nanti....

P/S :
MACAM2 LA IDEA MENGARUT PAPA HERO NI KAN...? HU HU HU

************************************************

Cerita tentang anjing menyentuh anjing dan babi, terdapat banyak pendapat yang dikeluarkan oleh ulama dan para ahli2 agama...orang Islam khususnya orang Melayu amat sensitif tentang kedua-dua makhluk Allah ni....Anjing dan babi tergolong dalam najis berat tetapi boleh disucikan dengan samak....akan tetapi, lupakah kita bahawa mereka juga adalah makhluk ciptaan Allah? Untuk apakah mereka dicipta? Sesungguhnya, ciptaanNya tidak sia-sia...buka minda dan ubah persepsi selepas menonton klip di bawah ini...



Tentang samak, sekarang ni dah tak susah...bagi yang tinggal di rumah teres atau kawasan yang takde tanah, sabun taharah boleh digunakan untuk samak...ianya diperbuat dari tanah liat, suci dan menyucikan....Klik gambar untuk besarkan....


P/S :
1 ) Berguru dengan buku ibarat berguru dengan syaitan...oleh itu, kalau masih was-was, carilah tok guru yer....

2 ) Ubah persepsi anda terhadap anjing.

Comments
20 Comments

Currently have 20 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. Aku sama ngan kau bro. Aku selalu kesian tengok anjing-anjing kat tepi jalan ni. Tapi orang selalu pandang serong kat anjing. Sebab dia diharamkan sahaja. Tapi dia pun makhluk tuhan. Aku sokong kau tu.




    Berair mata aku tengok telatah anjing2 yang kau bagi makan tu. Ingat lagi aku time kau cerita MAX jatuh longkang tuu. Heee. Aku sebagai manusia pun terharu tengok kau selamatkan dia :)





    Ape-ape pun, kau memang terbaik :)

  2. tahniah utk Papa Hero, hanya Allah yg akan membalas kebaikan yg PH telah lakukan..

    sy harap lebih ramai akan mengubah persepsi mereka terhadap haiwan ini, ketahuilah mereka juga makhluk ciptaan tuhan dan berhak hidup di bumi Allah ini, jgn dihina dan jgn diseksa

  3. Terima kasih untuk PH sbb share video2 tu.. untuk renungan kita semua.

  4. Kalau Papa Hero sayang kan anjing..papa hero boleh la masuk
    http://www.mymki.com/
    Banyak info tentang anjing...

    -Good Muslim Love Dog-

  5. btol3... anjing pn makhluk Allah jugak.. tp AK jenis takut anjing..heeheheh...

  6. dulu sgt takut tgk anjing.. tp skang.. sejak tgk blog PM ngan PH.. rasa takut tu dah kurang.. alhamdulillah..
    slalu semat dlm hati. mereka juga makhluk Allah.. x berbahaya spt yang dicanang2..

  7. hehhe ... senyum aku tgk ko PH bila ko kuar ayat " alamak alamak semua dtg hehehhe"


    thumb ups for ur kindness

    Tuhan sahaja yg akan membalas .... :)

    - Kuyuksan -

  8. Hi PH, can you take a few photos of them & make a pet profile for the puppies at Petfinder.my So that people that are interested to adopt dog can see their photos & hopefully to adopt them?

    I've been reading your blog recently & I'm happy to know that you're so kind & nice to stray cats + dogs. And also, you can post this on Malaysian Dogs Deserve Better (MDDB)'s FaceBook page, see whether they can help?

    I would like to adopt them, but I live with my family & we have 7 cats. My mom don't allow me to adopt another cats or dogs. I guess, the only way I can adopt these stray puppies is:- IF I live alone in a big house with big & wide garden ^_^

  9. Teruskan usaha ni... PH & MH POWERS...
    :D

  10. teruskan usaha,moga di limpahi rezeki melimpah ruah. amin

  11. sungguh terharu. sungguh murni hatimu. semoga Allah akan merahmati kalian sekeluarga. Amin...

  12. minta pinjam url article ni dari tuan punya blog. Untuk saya post di facebook dan kongsi dengan kawan2.TQ

    S

  13. kawan saya (Muslim) ada bela banyak anjing. bila tanya dia, kalau dah terpegang anjing tu camne? dia cakap samak je la.dulu mmg takut anjing.lepas pegi umah kawan dah kurang sikit rasa takut disamping persepsi pun berubah dah.good info. :)

  14. tu maknanyer ''x kenal maka x cinta''...fahamilah...xsusah pun..

    untuk bro PH dan sis MH..trskan usaha murni anda..xramai yg leh bt mcm anda berdua bt skang ni...anda ckp dan anda buat..dr kbykan org yg tau ckp tp x pndai buat..(emo ngn 'manusia' yg mengutuk org mcm kite2 yg membela nasib haiwan nih..)

  15. setiap kebajikan yg PH dan MH buat tu...pasti banyak ganjaran. rezki, keberkatan keselamatan dan kepuasan hati... semuanya akan dapat dirasai, itu ganjaran didunia,dan di akhirat? sape tau. ianya melebihi dari apa yg didapati sekarang ini, Allah telah menjanjikan yang terbaik dari segala perbuatan dan niat yang baik. insyaalah.

    Kucing dan anjing adalah makhluk yang paling setia dengan tuannya.

  16. MMg dah lama teringin nak adopt puppies nie derg act n comey sesgt but baiasalah...persepsi kebanyakan org islam yg salah tu buat perasaan berbelah bg.Bela kucing pun kena report dgn MKP...if bela anjing ader pulak derg tuduh kter dah murtad lak kang....Sedih lah PH...Kalau lah kerajaan kter pandang serius isu stray cat n dog nie...xder lah drg jadi 'stray'nasib derg terbela n mereka ader tmpt kat muka bumi nie....Semoga Allah makbulkan doa kter...AMIN!!

  17. Tahniah Papa Hero...Usaha yang mulia. Sebenarnya Islam tiada masalah pun dengan anjing...apa yang berlaku skrg hanyalah orang Melayu sahaja..yang mendalami agama sekerat-kerat dan tidak mendalaminya bersungguh-sungguh...

  18. pegang anjing ngan babi tak nak..tapi boleh samak..pegang anak dara orang nak...tu la pemikiran orang melayu sekarang..pelik betul..(=_=')

  19. hehe..lawak pulak ceramah tu, tp betol jugak.. *tgh blushing ni.. ^_^

    dulu ada kwn org arab, dia bela anjing mcm bela kucing..bila aku ckp org melayu biasanya tak bela anjing tak pegang anjing bla..bla..bla..mcm2 lah, dia bleh gelak kat aku..lagi satu aku takut anjing sbb penah kena kejar anjing.. hehe..anyway, suka gak tgk anjing yg comel2 tu..nak gak main kat anjing ni tp tak berani nak dekat..

  20. Sayu tgk video tu...tak terbayang kalau kita lapar dan berharap pd org lain untuk mengisi perut..Mudah2n di permudahkan segala usaha PH..


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails