KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Bantuan Segera Diperlukan Untuk Si Oren....Jom Ramai2 Tolong Kucing Ni.....

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Tuesday, August 17, 2010

Bantuan Segera Diperlukan Untuk Si Oren....Jom Ramai2 Tolong Kucing Ni.....

Posted by Papa Hero | Tuesday, August 17, 2010 | Category: , , , |

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada semua para pembaca blog Kakimotong....Entri hari ni mengisahkan seekor kucing yang bernama Si Oren telah dilanggar oleh sebuah kereta pada 13 Ogos baru2 ni......kakinya digilis...Mujurlah ada seorang yang amat bermurah hati sanggup menjaga Oren..Kini, Oren berada di dalam jagaannya...Rupanya mirip wajah Hero...

Berikut adalah petikan email yang saya terima dari cik yang bermurah hati menjaga Si Oren :

"di sini sy sertakan cerita si Oren nie..dy nie kucing jalanan,sy jmp kuceng cumel nie kat depan kdi tmpt sy bekerja..sy bg dy mkn.lapa btol dy..dy baek sgt,jinak,x takot dgn org.bdn dy kurus jer,susa nak carik mkn agaknye.jln pon slow je,x brape hyper.esoknye (13/08/10),sy dpt call dr kwn sy ckp yg si kcik oren nie kne langgar dgn kete..yg langgar dy 2 c****se couple..dy kne gilis.si kcik nie punyer jerit smpi boleh tembus cermin kaca.couple 2 juz kua tgok,then blah cm2 jer..si oren nie mengesot2 ke tepi jalan..kaki belakang dy ade lubang,pas2 kulit dy terkoyak smpi nmpk tulang dgn urat2.drh kua byk sgt,kaki dy patah..due2 belah plak 2,...sementara tunggu sy smpi,kwn sy letak dy kat dpan kedai dulu,dy kesot2 bdn dy gune kaki depan dy g kdi sbelah.then kwn sy letak dlm kotak,dy cube berdiri pki kaki depan dy..mengigil2 kaki dy menahan..kuat btol dy..bile bawak g klinik,doc cuci luka dy..masa doc 2 gunting kulit dy sikit..jerit2 dy..sayunyer ati tgok..then bg antibiotik..doc ckp dy nie kene bwk g hospital ntok operation.tp kos dy rm1000++..kaki dy xkn sembuh kalo x bwt operation,doc ckp mustahil.dy kene dijaga elok2.kalo x,dy akan mati..x sampai ati tgok dy cm2.sy bru bis blaja.x mampu nak tanggung sume kos 2.bwt mase  nie bwt part time as cashier je.gji sy pon x cecah seribu...kat sape sy nak mintak tlg..sy harap cats lover boleh tlg..bkn ntok sy.tp ntok kucing nie.."

Di bawah adalah foto2 kecederaan yang Si Oren Alami...rupanya tak tumpah macam Hero..teringat plak kat Hero tu....


Jelas terlihat tulang kakinya....adessss....mak...tolong......!! Kalau manusia boleh jerit bagi tau...tapi kalau binatang camner??






Saya selaku pengantara Cik Nor Asmah dan anda semua, dengan ini amat berharap bahawa saudara-saudari para pembaca semua dapatlah menyumbangkan sedikit wang untuk Si Oren di bulan Ramadhan ni...tak dapat sumbang banyak, sikit pun boleh.....bolehlah bank in duit ke no akaun ni :
RHB : 1141 0100 2030 96
NOR ASMAH BINTI AHMAD

Email : asmah89@yahoo.com
p/s :

Si Oren pun berhak untuk hidup...kalau dah gilis tu, ape lah salahnya kalau bawak Oren pergi klinik vet utk dapatkan rawatan? takpun letak dulu kucing tu kat dalam kereta, boleh hantar ke vet lepas selesai tugas....takut rugi la tu...tau nak untung jerr....huh....dah tentu salah kau sebab bawak  kereta laju2 kat kawasan kedai sampai kucing lintas pun kau bedal....

Updated 17 AUG 2010 @ 4.50pm : 
Saya telah menghubungi Cik Asmah menerusi email...Beliau mengatakan yang beliau akan update kepada saya tentang Oren serta gambar2 terbaru Oren nanti.... Saya juga telah mensarankan kepada beliau agar Oren diberi rawatan terlebih dahulu sementara menunggu bantuan kewangan sampai....

Updated 18 AUG 2010 @ 11.15am : 

Dapat berita dari Cik Asmah yang beliau akan membawa Oren ke veterinar hari ini...beliau mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang telah memberi sumbangan..tetapi, jumlah sumbangan masih belum cukup untuk menampung kos perubatan Si Oren....Diharapkan semoga ada lagi insan yang memberi sumbangan lagi untuk Si Oren...


Comments
17 Comments

Currently have 17 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. Papa Hero, mintak akak tu try dapatkan 2nd opinion kat vet lain ke.. kalo tak silap, dlu ada sorang blogger ni kaki rabbit dia patah. dia anta ke vet UPM.

    http://www.malaxi.com/selangor/petaling_jaya/upm_veterinary_clinic_map.html

    Jangan lambat, nanti infection pulak..

  2. salam,

    saya dah transfer some money..not much though!!!hope it helps.

    regards,
    zahidah

  3. sy akan masukkan duit ke RHB semampu saya tapi spt blogger di atas, dptkan opinion dr vet2 yg lain juga. Saya mmg sgt2 suka kucing & ada bela 3 ekor kucing yg mana 2 ekor adalah homeless kucing. Saya mmg takleh npk kucing di mana2 sbb kesian tapi sy amat berharap cepat2la beri rawatan yg sepatutnya pd si kecil Oren, dia pasti dlm kesakitan & mungkin tak dapat bertahan. Terima kasih sbb menjadu insan yang ada fikiran & perasaan...

  4. Ada satu lagi vet yang bg treatment reasonable. tolong fwdkan kat akak tu k.

    http://superpages.com.my/health/veterinarians/baby-pets-surgery-and-veterinary-clinic-114815.html

  5. sedih tul bace pasal oren tu...
    x baik la couple tu.. dah langgar blh plak lari cenggitu je...
    ingat binatang xde perasaan ke??
    moga oren cepat sembuh..

  6. kejamnye org yang langgar tu..

  7. ya Allah sedihnya..sy br tahu :(

    melampau betul manusia tu!

    sama2 lah kita bantu setakat yg termampu, dgn izin-Nya insya'Allah smoga Oren selamat dan smoga dia tidak menanggung sakit yg amat, amin...

  8. alahaii kesiann nya diee :( harap2 dia ok! Saya nk tolong tp tak termampu, akan di doakan banyak2 untuk Oren.

    Terkejut tengok ada bantuan untuk oren. baru2 ni saya pun kena benda yg sama and namakan kucing tu Orange/Oren. kisah dia ada kat sini.

    http://forums.petfinder.my/showthread.php?p=87002#post87002

    Die datang malam Ramadhan haritu dkt rumah. Sebak tengok, xsampai hati masukkan jugak. Skrg Orange stable tp keadaan dia sbnrnye sgt bahaya sbb ade 3 main injuries yang kritikal tp dah decide nak tolong jgk die semampu yg boleh. Maaf ye kalau tiba2 kat sini, nak sgt2 tengok Orange dan Oren dapat lari & sihat mcm kucing lain.

  9. huhu...sedihnya...
    dh la sebijik mcm hero...
    hero x de kaki depan, oren plak kaki blkg cdera..
    seb bek la dia dikutip, dibntu...
    klu x..ape la seb dia...

  10. sy cadangkan admin selalu lah buat entry pasal ini..senang sy nak derma..

  11. Sama-samalah menghulurkan bantuan...

    *sikit2, lama2 jadi bukit*

  12. maaf, lambat tahu pasal ni.
    InsyaAllah akan bantu mana yg terdaya

  13. brape lg yg xckop ye?mungkin sy bole tlg skit...

  14. kucing ni cmner sekarang? ok tak dia?

  15. KUCING NIE MCM NER SKG, SY BR TERBACA, HARAP DIE DA SIHAT, TERIMA KASIH JGA PD YG MENDERMA...ALHAMDULLILLAH.
    TERIMA KASIH PD YG SUDI MENGAMBIL NYA. ITULAH RAKYAT MSIA YG PRIHATIN, BUMI BKN UTK MANUSIA SHJ, KPD YG MELANGAR, NASIB AWAK BELUM TAHU LG, BT BAIK DIBLS BAIK,


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails