KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Video Kucing Yang Bernama Oyen Bakal Meruntun Hati Sesiapa Sahaja Yang Menontonnya...

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Wednesday, August 4, 2010

Video Kucing Yang Bernama Oyen Bakal Meruntun Hati Sesiapa Sahaja Yang Menontonnya...

Posted by Papa Hero | Wednesday, August 4, 2010 | Category: , , |

Ketika sedang leka mencari video-video kucing di Youtube, saya terjumpa sebuah video yang amat menyayat hati..kisah seekor anak kucing bernama Oyen telah mati tanpa diketahui sebabnya. Menitis air mata ketika menonton video ini. Saya terharu dengan satu babak di mana ianya menunjukkan tuannya, GenjiOnzu303677 sempat mengusap-usap bangkai Oyen di mana ianya telah disemadikan di dalam lubang sebelum ditanam.Lalu terciptalah lagu yang gemersik ini khas untuk Oyen...


Sempena dengan kisah video sedih ini, berikut adalah serba sedikit kisah haiwan yang dipetik dari email / Facebook Kakimotong Fan Club :


Kisah dari Pn Murni

Hari pertama permulaan Bola piala dunia 2 ekor anak kucing akak yg gebu bulat di racun manusia durjana.. tinggal lagi 2 ekor... nanti akak upload gambar2nya. Akak pun banyak pelihara kucing, ada kucing jalanan yg menyinggah terus menetap di rumah.. dan ada juga org yg biasa buang kucing kat rumah akak...

Selagi ada rezeki.. itula rezeki kami bersama.. yg di luar kawalan bila kucign sesama jantan berlawan masa akak kerja... so kadang tu ada yg hilang.. & ada juga yg eksiden....
Sepanjang hayat akak...
akak pernah bela kucing dlm 150 ekor pada 1 masa...

Sekarang ada dlm 30 ekor... Ada yg sehat, ada yg happy & ada yg suka menyendiri.. ada yg suka makanan mewah.. ada yg masih biasa nak cium gak tong sampah... hehe
Pepe hal... weekend bila free nanti akak akan loadkan mana yg mampu...
Ada yg pernah cacat akibat diserang musang.. ada yg kene langga motor patah pinggang.. Ada yg org curah air panas... ada yg org bantai & baling... yg terbaru sekalu motor ke keta ke langga kepala, 3 hari x dpt makan.. tapi sekarang Alhammdulillah...

Kepada manusia "Durjana" Bersiap sedialah Menerima azab Allah yg tidak terperi...
Ingat lah.. Binatang juga akan di bangunkan untuk perhitungan sebelum kembali menjadi tanah...
Tinggallah golongan manusia sahaja yg menghuni neraka jahanam...
Kepada parent... kalau ada anak kacil yg x paham tu.. tolong lah "didik"... jangan lah sampai tunggu anak jadi pembunuh besar esok.. baru gelabah nak nasihat...



Kisah dari Nurul Haslinda ( rakan Facebook )

sdih sgt2 .. teringat pula ketika sy menyelamatkan kucing yg tiada tuan terkene gigitan anjing dan nyawanya tahap nyawa2 ikan pd mse tu, perit , derita dye allah shj yg thu .. lagi2 time kucing nazak seolah2 dye ign bckp dgn kita :'(((


Kisah dari Biru Itu Saya ( rakan Facebook )

hmmm..sfia pnh jmpe ank kucin tu dia jd cmni mse otw alek dr kdai..pelik sbb mase g kdai xde..alek tu jmpe dia gah nyawa2 ikn..panik xtw nk wat ape cz bru pdah ,xtw vet tdekat kt ane..transport pon xde..
mmg btol2 ilang akal nk wat cmne..

Kisah kucing dari Miz Mimi ( rakan Facebook )

tringat kucing sye yg mti sbb kne aniaya ngn makhluk bnama manusia.smpai tkeluar usus die..time 2 sye nangis bagai nk gler...


p/s :

1 ) Mereka yang tiada perasaan menyayangi haiwan tidak akan faham dan tidak akan cuba untuk memahami mengapa air mata manusia itu mengalir hanya kerana seekor haiwan.

2 ) Kalau anda juga mempunyai kisah2 tragis kucing, boleh komen dalam entri ni...

Comments
14 Comments

Currently have 14 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. alahai sedeynya.
    mereka yang pernah kehilangan tentu akan dapat merasainya lebey mendalam.

  2. bermacam2 perasaan akn kita rasa bila bela kucing ni.yg pertama tentulah rasa syg & kasihan..saat kucing2 kita sedang nazak, masa ni mmg tak sanggup nk tgk dia tarik nafas.

    mggu lepas dgr bunyi ank kucing menjerit2 kt luar rumah. bila buka pintu nampak budak lingkungan 4-5 thn tarik ekor ank kucing tu ke ats.menjerit sakit la ank kucing tu.aku marah budak tu "heyyy!!!jgn buat kucing macam tu, sakit dia nanti!!!" baru la budak tu lepas sambil tersengih kt aku. mak budak tu dtg terus tarik tgn & marah kt ank dia sambil membebel2..mak budak tu langsung tak pandang muka aku.baru skg ko nk membebel kt ank ko. padahal aku dgr ank kucing tu menjerit byk kali dah.sakit hati betul!! dan budak itu juga la yg selalu siram air kt dlm pinggan makanan kucing terbiar kt umh aku tu (ada budak lain yg bgtau aku).

    citer lain...ada sorang insan ni dulu tak suka kucing.bila kuar mkn kt gerai nmpk kucing selalu aku bg makan,dia kt kucing ni kotor & pembawa penyakit.aku bt bodo je dan terus tunjukkan kasihan & syg pd binatang2 ni...last2 skg ni dia pun dh jatuh syg pd binatang.dia kutip ank kucing kt R&R bkt gantang bg aku bela.aku tny knp amik dia bw balik? dia jwb kesian duk dlm hujan sorang2,ibu xde,org lain x peduli...aku senyum je dgr jawapan dia :))

  3. saya setuju..kucing sy baru lpas pergi before sy sambung belajar..sy xnak slah kan sape2 tp disebabkan sy dgr nasihat vet yg mencekik darah dkat putrajaya tu die jd lgi teruk.doktor tu ckp kalau die xnk mkn xpyh bg die mkn.biarkan je.as a result die punya liver rosak cbb x makan.sy da bwk 3 vet.same je smua.last sekali vet cina x sempat nk sign borang admition buntal dah tinggalkan sy kat dpn mata sy.gugur jantung sy hanya Allah je la yg tahu.tiap kali sy ceritakan pasal die kat org lain sy rasa sebak sgt.sy harap die tahu yg sy syg sgt kat die.n sy harap die bahagia dkat atas sana.saya harap Allah bela nasib semua haiwan dkt dlm dunia ini..amin

  4. sekadar berkongsi...

    http://anisquidward.blogspot.com/2010/08/kisah-sedih-kot.html

  5. haih
    sedih lak tgok
    ditambah dengan latar muziknya lagi
    meruntun kalbu

    P/S : Anda Semua Dah Daftar Sebagai Pengundi?

  6. mmg betul...terlalu byk kenangan dgn kucing bkn saja manis hatta yg pahit juga, tp sy tak berapa gemar nak mengingatkan kembali pd masa2 sedih tu bimbang kesal akan menyelubungi diri krna tdk mampu nak menyelamatkan keadaan pd ketika itu. pada bekas kucin2 yg pernah sy jaga yg telah tiada biarlah mereka tenang di sana dan kepada semua kcg2 yg masih sihat bernyawa semoga Allah sentiasa melindungi mereka, amin...

  7. xbaca n xtengok...
    sy seorg yg lembut ati..
    sure nangis,..
    boleh ingat sampai bertahun2..

  8. hmmm sedih r...tuan belog sila amek award at my belog

  9. Waaaaaaaaaaa..........

    Sob sob. Sedihla... tibe2 teringat kat arwah nemo. :(

  10. tringat kt arwah oshin...dlu ms time skolah..tiap2 ari nk blk umah msti semangat sy brkobar2...sbb xsabar nk main ngn oshin...sy pnngil dia xdtg...sy cari keliling rumah..ingtkn dia tdo dkt bwh motor...sy pon dgn hepi nye g la geletek perut dia...tp rupa2nye dh keras n sejuk...hurmmm xtau la sapa yg langgar...menangis trus sy...sedih nyeee :((

  11. adess aku n family mmg peminat kuceng..first pet aku ialah sekor kuceng..aah aku adopt dari kawasan kedai makan..tp paling sedeyh sekor kuceng aku.diberi anam frieskis..sbb apa aku taruk nama tu aku malas cite..cuma nk kongsi "buang tabiat: beliau sebelum pergi buat selama-lamanya....sebelum 2-3 hari nak meninggal (disyaki termakan racun org kasi) masa mak aku kasi makan...dia guna tangan dia kais nasi kumpul kat tengah2 kasi bertmbmun..baru dia makan..walhal seblum tu tk penah pon dia wat camtu..dia wat berulang2 kali sampai abes nasi tu..tapi paling sedeyh masa malam dia nak mati la...mmg pelik...adik aku buat bunyi je..dia ikut bunyi adik aku...adik aku gembira ja walhal tu maybe la satu tanda dia nk ckp yang sok tu dia dah takdak la kut..ntahla...

  12. teringt sy OTW blik umh thn lepas..ader seekor kucig kna langgar dpn mata sy..kaler oren..kucing tu cntik..tp maybe dbuang sbb tkena kurap..sbb sy tgk kat tepi tu ader kotak siap ader mknan dan susu..kucing bela mane bleh buang merata..mrk x pdai lintas jalan n survive..kucing tu kna langgar..usus tkuar dr perut dier..gigi dier patah..hidungnya bdarah..tulang kaki blakang tkuar..dr lubang tlinga nmpk cecair puteh cm lemak maybe otak dier kuar..kesian nya sy tgk..sy trun dr keta..selamatkan dier even time tu sy tau mungkin sy sndri akan acceident gara2 nk selamatkan dier..sy tau ajal dier x pnjg..tika tu dier pndang muka sy mcm nk bkata sesuatu..mulutnya berbuih tahan sakit agaknya..sy usap kpala dier..then suro dier mati cpt agar x sakit lg..x lama pastu kucing tu senyap jer..matanya tbuka tp dier da mati..sy trus menangis..bf sy balut kucing tu n tanam kat umh dier..mmg sedey..tika sy menulis ni air mata sy menitis coz teringt saat2 akhir kucing tu mengakhiri idupnya..

  13. 2 thn lps, housemate aku ternampak sekor ank kucing yg baru bukak mata (usia 1 mggu kot), kaler mcm Iyo gak, tp kaler oren dia lebih skit, ia 'disapu' ke dlm penyodok sampah n dibuang dlm tong sampah oleh sorg pembantu rmh, bila ditanya knapa buang? dia jwb tuan dia suruh, nnti rmh kotor dia susah nk solat..astaghfirullahalazim..'alim' tapi berhati kejam..try cari ibunya tp x jmp, so kwn aku pon ambik n bwk blk, kami jg ank kucing tu n namakan dia Oren, tp cuma bertahan dlm seminggu lebih, dia asyik meow2 cari ibunya, hanya diam bila tido,akhirnya dia jatuh sakit, mungkin susu yg kami belikan tu x sesuai, mungkin dia mahukn susu ibunya n dakapan ibunya sndri, kami bcadang nk bwk ke vet tp xde yg berhampiran n kami xde fulus time tu, 1 mlm tu dia nmpk lemah n kami nekad akan cari vet mana2 esoknya,jauh pun jauh la, tp dia makin tenat, nafasnya makin pendek, kuar bunyi mcm wisel yg amat memilukn,xde meow2 lg dh, time tu kwn aku kluar jmp kwn dia,aku belai2 dia n nmpk perutnya berombak tarik nafas yg amat siksa,sedih x terkata,smp 1 ketika dia tarik nafas panjang n dgn suara seakan kesakitan yg teramat sgt,akhirnya dia hembuskn nafas terakhirnya dpn aku..aku call kwn aku bgtau berita sedih tu, dia segera blk n nangis semahunya, mlm tu gak kami kebumikan oren..
    kpd oren, maafkn kami jika kami berdosa pd kamu, kami syg kamu sgt2 tp Allah lebih sygkn kamu, setiap memori bersamamu segar dlm ingatan kami, semoga kamu tenang di sana..

  14. Dulu saudara aku ada bela sekor kucing warna oren coklat. Tapi panggil die coco. Manja dengan makcik aku. Lama jaga sejak coco kecik lg sampai la dah tua, boroi dan bulu pudar. Lupa umur die brape, tp tua gak la. Ada sekali tu gaduh ngan kucing mana ntah tercabut gigi die :p. Saudara aku kata masih simpan gigi tu. Satu hari tu saudara aku tengah tengok tv, coco tengah baring kt riba saudara aku sampai tertido. Bila saudara aku nak bangun gi masak kejut kan coco tp die x bangun2. Rupa nya die dah pergi wat selama2 nya. Mati dalam tido. Sedih tul suadara terutama makcik aku. Jasad selamat dikebumikan depan rumah aku.


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails