KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Kisah Shiro Kucing Jalanan Yang Baru Menjadi Ahli Keluarga Baru KAKIMOTONG

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Friday, August 27, 2010

Kisah Shiro Kucing Jalanan Yang Baru Menjadi Ahli Keluarga Baru KAKIMOTONG

Posted by Papa Hero | Friday, August 27, 2010 | Category: , , , , |


Saya menjumpai anak kucing ini di rumah baby sitter saya....kesian kat dia, entah apa yang dia cium kat lantai tu...lapar sangat la tu....


Kucing di yang sediada di rumah ada 8 ekor...masih ada 2 kekosongan lagi....jadi, saya bercadang membawa Shiro balik ke rumah...hu hu hu


Masa nak bagi dia makan, saya amat kesian melihat keadaannya...dia tak pandai makan dalam mangkuk...makanan jenis biskut pun agak janggal baginya..jangan risau, ini adalah piskis khas untuk kitten...


Menggerutup bunyinya...kesian sungguh....apa2pun, Shiro dengan rasminya telah menjadi sebahagian dari ahli keluarga Kakimotong...Selamat Datang Shiro...










Bagi anda yang tidak menyukai kucing, itu memang lumrah biasa...tiada siapa yang memaksa anda untuk menyukai kucing....


Tetapi harus diingat...cuba bandingkan hati kita dengan hati haiwan ini....meskipun mereka tidak berakal, mereka tidak ada dosa...mereka tidak pernah menyusahkan anda melainkan anda yang melabelkannya begitu...


Contoh macam Si Shizuka ni...lahirnya di rumah saya tidak disangka-sangka...ibunya hanyalah kucing jalanan yang menumpang teduh di rumah saya....memang kencing beraknya bau busuk dan memaksa kita menutup hidung untuk mencuci tray pasirnya...tetapi, salah merekakah menyebabkan kita menutup hidung? dan terpaksa merendahkan diri untuk mencuci bekas beraknya?


Bersalahkah mereka sekiranya mereka hanya datang ke meja makan anda di restoran hanya untuk meminta secubit ikan tapi disepak pula oleh mereka yang tak menyukai kucing? Cuba kalau anda sendiri yang  jadi kucing tu...? Camner? Saya yakin anda mesti marah balik manusia yang sepak anda tu...kenapa anda marah...? Sebab anda pernah menjadi manusia yang sebati dengan sifat ammarrah kepada haiwan....



Walaupun disepak, mereka tak pandai nak marah dan maki anda balik....sebab apa? Sebab hati mereka bersih dan mereka tiada dosa....mereka tidak tahu bagaimana nak marah...Allah tidak mewajibkan mereka untuk beribadat tetapi mereka nak juga beribadat ( dengan cara mereka yang kita tak ketahui ) kepada Allah tanpa dipaksa...


Berbalik kepada cerita asal...Pak Tam cool jer tengok Si Shiro tu...sekali-sekala dia ada jugak sembur tapi tak menakutkan langsung...



 Sesi pengenalan bau telah bermula...Si Shinbei ni emo betul..tak padan dengan kecik...jeles la tu muka Shiro sama dengan dia....Hero cool jer...tak de sembur2 pun ( Ye laa, kan papa hero dah kasikan dia )..he he he


 
Buat masa ni, minum air sejuk dulu yer..Si Baby tak bagi susu badan dia...tiba-tiba garang plak dia tu...ye laa, bukan anak dia...mungkin makan masa sket kot nak jadi ibu tumpang ni...Sinosuke tu ksyen jer lebih tapi penakut...



Saya tengok Si Shiro ni memang manja sangat....suka melese kat kaki orang..yang ni tak tau la kaki Along ke Angah....kalau Angah : " Auwa cencamat kan kamu"...(lagu Allah selamatkan kamu..)


Lepas makan, saya bawak Shiro ke tingkat bawah plak...


Jadi lepas ni, kisah Shiro akan saya update dari masa ke semasa....

p/s :

Suka tengok cara  mama hero belai kucing jalanan ni...nampak cahaya keikhlasannya menyayangi haiwan terbiar....( ni gambar candid tau...jangan bagi tau dia gambar ni masuk belog, nanti dia marah...he he he )



Comments
14 Comments

Currently have 14 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. bertuahnye shiro dpt papa n mama yg sgt baik hati...Allah selamatkan kamu =)
    tiru si kembar nyanyi... =)

  2. gtau mama hero wor~ mamahero, gambar candid masuk blog!!!! ngeh3

    shiro! hehe... memang terbaik punya nama~ wahaa! ada anak kucen baru kat blok aq ni, tapi ade orang dah pelihara r, 6 ekor semuanya... hohoho

    masuk waktu berbuka jeh semua menjerit2, nak buka sama r tuh, kadang lepak depan pintu bilik aq, tapi tak masuk, bagus tol~ hehe

  3. welcome shiro
    mesti kamu akan membesar dgn hensemnya di bwh jagaan papa hero & mama hero

  4. syukur alhamdulillah.. shiro dpt tempat berteduh ngan papa n mamahero.. Allah selamatkan kamu.. (^_^)...
    Comel la shiro tu.. besar cantik tu...

  5. alhamdulillah....suka sgt bila tgk org yg prihatin dan sanggup adopt kucing terbiar, kalau kita semua tiap seorg kat dunia ni buat camtu mesti takan ada haiwan terbiar kan..

    smoga murah rezeki papa hero sekeluarga, ameen...

  6. alolo.
    comelnya shiro.
    manja plak tue.
    cayang kat shiro sket.
    muah3x

  7. God bless u!

  8. suka gmbr yg laz skali 2...hihi..
    nmpk ikhlas...
    smoga Allah membls sgla kebaikan kita pda mereka..hihi

  9. rezeki shiro dipelihara oleh keluarga yang baik dan menyayangi kucing sepenuh hati
    alhamdulillah

    P/S : Lagi Sekali Entry Aku Berkisar Tentang Kenapa Aku Meminati Filem Tamil Dan Bollywood!

    P/S : Kepada Sesiapa Yang Ingin Mengiklankan Product Anda Di Blog Saya Sila Click Entry Ini Berkenaan Ruang Iklan Di H.P.B Blog

  10. smoga allah memurahkan rezeki anda sekeluarga krn sifat pnyayang anda..amin..

  11. nice blog papa shiro heheheee..keep it up..

  12. anda punya hati yg mulia . semoga dimurahkan rezeki .
    -mayaahmad-

  13. semoga ALLah merahmati kehidupan papa hero sekeluarga...dan dimurahkan rezeki....murni sungguh hati kamu


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails