KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Bertemu Dengan Adik Pak Tam

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Wednesday, August 11, 2010

Bertemu Dengan Adik Pak Tam

Posted by Papa Hero | Wednesday, August 11, 2010 | Category: , , |

Pada hari Ahad 2 minggu lepas, seperti biasa kami satu famili pergi bersarapan di restoran tempat biasa. Di restoran inilah saya mengutip Pak Tam yang pada masa tu tengah terkial-kial kat bawah meja..Pak Tam baby lagi masa tu....

Nak dijadikan cerita, saya terjumpa seekor kucing yang mirip betul macam Pak Tam... Saya tanya tauke restoran tu samada kucing hitam ni baru datang atau pun memang dah ada di sini sejak dia kecil...Tauke tu kata memang ada di situ sejak dia kecil...hah..!! Memang sah kucing ni adik beradik Pak Tam...dari jenis air muka dan bentuk badannya sama betul...saya yakin, kucing ini mungkin abang atau adik Pak Tam...saya panggil dia Dik Tam....kalau nak tahu sejarah saya jumpa Pak tam, SILA KLIK SINI....



Taring pun sama..betul tak Chika???


Kesian kat dia...andaikata kalau dia ada sekali dengan Pak Tam masa saya kutip dia dulu, mesti Dik Tam ni pun dah jadi keluarga Kakimotong dah kan...??


Yang hairannya, perangai dia pun sama dengan Pak Tam..suka melese...masa dia melese tu, terasa macam Pak Tam plak yang jadi kucing jalanan....hu hu hu....Teringat masa mula-mula jumpa Pak Tam dulu...




Dik Tam ni memang manja bangat....tapi, maaflah Dik Tam...Papa tak boleh bawak kucing dah...rumah dah penuh...kalau ada kosong, nanti papa carik Dik Tam balik yer...sayu saya lihat ke matanya...agaknya beginilah yang akan terjadi pada Pak Tam kalau saya tak kutip dia....makan kat atas lantai yang kotor dan berminyak...





*****************************************

SI KEMBAR PINGITAN

Ini pula kisah Along & Angah pada hari yang sama...untuk pengetahuan, diorang ni memang ikut perangai ayah dia yang kuat makan...Nak Bakan Yah...!!! Nak Bakan Yah...!! kata diorang...( nak makan la tu )..Tauke restoran ni pun dah sayang kat diorang..kalau kami balik, ada saja buah tangan dan jajan akan diberi kepada Along & Angah...

Ni Along, pem"bakan' yang pertama....perangai dia bila makan ialah tak boleh diganggu langsung walaupun saya hanya sentuh pinggannya...tangan kanan pegang sudu, tangan kiri kaut nasi letak dalam sudu di tangan kanan...ada2 saja idea budak ni...



Ini pem"bakan" yang kedua iaitu Angah...perghh...lagi dasat...pandang muka dia pun tak boleh....Angah pun kuat makan macam ayahnya...cara makan hampir sama dengan along.........


............cuma pada saat2 nasik nak habis, sudu tu dia dah tak peduli dah...so, dia akan makan dengan kedua-dua belah tangan....


Ini cara Along mintak air...buat muka sedih dulu baru cakap " Yah nak air Yah....!!" hu hu hu..dah anak dua dah aku ni....ha ha ha ...



Inilah sketsa di kedai mamak....




***********************************************************************
AL~KISAH KUCING MAK MERTUA AKU

Namanya Cheetah...



Cheetah juga adalah seekor kucing jalanan yang dipungut oleh mak mertua aku...masa tu Cheetah baby lagi..baby sangat2....


Susuk tubuh Cheetah ni tegap dan agak garang..tapi panjat pagar pun tak reti...kantoi plak kat situ....


Makan pun kuat, berak pun kuat....tangan isteri saya habis bercalar dek cakaran Cheetah..actually, Cheetah ni tak garang sebenarnya...dia nak kasih sayang tapi bila orang dah bagi kasih sayang tu dia terover plak...


Paw Cheetah besar, sesuai dengan namanya...lari pun laju tapi bila mak mertua saya pegang Cheetah, dia terus jadi nyah...


Kalau dengan saya, dia langsung tak mahu...kalau mahu pun dia cium2 kaki pastu blah...bila nak kejar dia, dia sembur kita balik...dia agak 'segan' dengan stranger...tapi kalau dengan mak mertua, kakak ipar dan anak saudara saya, Cheetah jadi manja...


mak mertua saya selalu mandikan dia....tengok la dia tu...berlagak betul...mentang-mentangla bulu berkilat....dia ingat orang tak nampak dia kat belakang laptop tu agaknya....


dan lagi satu dia ingat orang tak nampak dia nyorok kat belakang air-cond compressor tu agaknya....



Tak kira apa yang Hero, Pak Tam, Mak Tam, Baby, anak2 bulus dan Cheetah buat, kami sekeluarga tetap sayangkan mereka...


p/s :
petang ni nak ajak mama hero gi pasar Ramadhan nak cari bubur lambuk, tepung pelita, murtabak ayam, paru kacang, ayam percik, Kenny Rogers...eheh....!! Banyak betul...boleh ke habis?? Jangan membazir di bulan puasa ni yer...

Enhanced by Zemanta

Comments
9 Comments

Currently have 9 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. salam 1 ramadhan

    1st sekali..hamboih..besaq nya selera hang no..mcm2 nk beli.

    baca entri sambil tersengih ~bukan tersenyum ye..
    pem'bakan' 2 org tu bangun sahur sekali x. bakan byk2 ye along & angah..biar cepat besar dan kuat!

    diktam tu klu jejak kasih ngn paktam, agak2 paktam sembur tak???

    lastly, selamat berbuka puasa....

  2. hehehe btol3... taringnye sama. ekor je lain... tak sangka kan leh terjumpa adik beradik dia. kalau kaler lain sure tak pasan...

    pem'bakan dua orang tu buat chika lapar je.:) bersungguh2 angah makan ye. untung papa n mama hero ada sepasang kembar yang special n pandai... :)

  3. selamat berpuasa.

    wah suka baca topic nie. 3 in 1
    nape kat page aku lambat hapdet..dapat dari page eddy si kuyuSAKAN.

    bakan ye along angah..cepa beso..jgn cepat demok. hehehe

  4. comel la pulak si cheetah suka main cak² belakang monitor, atas compressor aircond..

    Err terliur bila baca benda2 yang papa n mama hero nak beli untuk juadah berbuka petang ni. Err.. paru kacang tu apa?

  5. sian lak tgk Dik Tam tu, xperlah dah xde rezeki dia nak jadi keluarga kakimotong. harap Dik Tam murah rezeki dan sihat selalu

    meriah tgk si kembar tu bakan hehe...si kembar pose tak?

    mmg ganas tgk cheetah ni, suka tgk matanya yg bolat ituh

    salam ramadhan dan selamat berpuasa utk keluarga papa Hero :)

  6. ahaks
    berterabur nasi2 dkt pinggan tu dikerjakan si twins yang comel
    geram tgok
    hehehe

    P/S : Kalau Hari - Hari Macam Nih Mak Dengan Abah Tak Payah Dok Risau Dah!

  7. Ehehe comelnye Dik Tam tu. Kalau lah dia ada masa hang kutip pak tam tu kan, mesti dia tak homeless :'))


    Dia sebijik la macam kucing aku. Beetam namanya. Aku rasa aku penah bagitau hang kot. Hikhik. Skang ni kaki dia tempang ;( Taktau siapa yang tendang or pijak dia. Kejam gila. Haish.



    Btw, anak hang comel la!! :D

  8. wahhh.. cheetah nih memang sesuai nama dia wooo... suka panjat2... ngeh3

    jangan membazir bulan pose~ hehehe kenny rogers? owh~ sungguh layann~ hehehe

  9. seram je tgk taring dy..hehe..
    sian tgk kceng kt rest..kurus2 je


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails