KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Adik, Si Kucing Buta Yang Dibuang Dalam Kotak Arak....

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Thursday, October 7, 2010

Adik, Si Kucing Buta Yang Dibuang Dalam Kotak Arak....

Posted by Papa Hero | Thursday, October 7, 2010 | Category: , , , |

Minta maaf tak update blog semalam sebab banyak benda nak dibuat...Papa Hero sedang sibuk merangka sesuatu demi masa depan anak-anak dan masa depan kucing-kucing terbiar....Semenjak terjumpa dengan Adik dan Uteh kelmarin ( KLIK SINI ), PH sedar bahawa sesuatu perlu dilakukan untuk mereka...PH  juga sedang berusaha untuk keluar dari kelompok 'memanjang tak cukup jer...' Insyaallah satu masa nanti Papa Hero share dengan anda semua....

Bermula dengan kisah ini ( KLIK SINI ), beginilah nasib Si Adek dan Si Uteh ni....Pada 5.10.10 jam 11 pagi, saya terdengar bunyi kucing mengiau di satu tempat longgokan sampah di tapak pembinaan tempat PH bekerja...

Adesss.....ada orang buang kucing ke ni? ( bisik hati kecil saya )...secara tak langsung PH mengeluarkan hand phone untuk merakam video secara 'live' bagaimana saya menjumpai Si Adek ni....bukannya apa, ianya adalah sebagai kenang-kenangan saya setidak-tidaknya untuk 20-30 tahun akan datang, supaya saya masih boleh ingat kembali betapa sengsaranya Si Adek semasa mula2 menjumpainya....itupun kalau panjang umur...yang amat menyedihkan saya, anak kucing ni dibuang di dalam kotak arak....


Terkial-kial dia mencari 'rumahnya' ( kotak arak ) untuk berlindung kerana menyedari kehadiran PH...langgar sana sini..agak pelik saya lihat pada mulanya...kenapa dia langgar2 ni? Tong dram tu pun dia sondol...


PH sangkakan ada seekor, rupa-rupanya ada lagi seekor anak kucing berwarna putih keseluruhan badan...alahai comelnya kau ni walaupun comot....yang putih ni tak buta, cuma ada penyakit mata jer...itupun teruk juga sakitnya...

Si Utih ni sempat menjengah kat arah PH...lepas tu dia baring...pasrah la tu....


Dari jauh, saya sangkakan Si Adek ni normal macam kucing lain...tapi rupa-rupanya dia buta kedua-dua belah matanya...saya sangkakan yang Si Adik ni terkena penyakit mata, tapi bila dibelek betul2, dia memang buta....mukanya juga tak sempurna dan tak cantik....




Jadi, saya mengambil keputusan balik kerja nanti nak ambil mereka untuk dibawa pulang....jadi saya biarkan dulu mereka di sana....saya tak mahu letak ke dalam pondok jaga takut dia tak biasa dan nanti dia akan lari....Saya terpaksa menyambung tugas di pejabat sebab terlalu banyak kerja nak dibuat...

Pada pukul 2 petang, hujan turun dengan selebat-lebatnya....saya terlupa yang si tecit ada kat situ....hu hu hu...lepas 5 minit hujan lebat 'meluahkan persaannya', baru saya teringat si tecit tu...apalagi, macam lipas kudung PH lari....tak lupa juga nak buat rakaman video ketika nak mengambil semula si tecit tu....ini semua adalah kenangan yang PH buat sekarang untuk ditonton semula oleh anak2 PH.....biar mereka rasa bersukur menjadi manusia yang sempurna....


Terus saya letakkan dalam pondok guard tu....alahai, daif betul keadaannya...


Sempat juga saya gantikan kotaknya dengan kotak kertas A4....memang saya sengaja tak mahu tukarkan kotaknya pagi tadi sebab takut dia tak biasa dan nanti dia lari plak....

Jangkaan saya tepat....Pada pukul 4 petang, saya jenguk kejap si tecit tu....si tecit ni tak mahu duduk kat dalam kotak baru tu...dia lepak kat luar pondok tu.....dia tak biasa dengan kotak baru walaupun kotak tu bersih...dia dah biasa dengan bau kotak arak tu dan berasa kotak arak tu lebih selamat....saya mengambil Si Adik ni dan letakkan kembali ke dalam kotak sambil berkata : "Tunggu yer, nanti balik Papa bawak balik kau..."...rasa nak nangis masa tu...ha ha ha ...badannya penuh dengan kutu tapi takde kurap.....


Ni lah keadaan mereka ketika PH nak bawa mereka pulang...tetap juga nak keluar dari kotak tu...yang amat menginsafkan saya, lihatlah hubungan akrab kedua adik beradik ni..tak mahu berpisah...bagaimana agaknya kalau mereka terpisah? kesian kan?



Akhirnya, dapat juga si tecit ni naik kereta...ha haha .....

Tak banyak ragam masa dia kat dalam kereta...cool jer....

Sampai jer rumah, PH bagi si tecit ni makan wet food...suka tengok bila dia makan dengan lahap...tak berbunyi pun...tapi yang menjadi masalahnya, Si Adik ni tak boleh nak carik air....saya ada buatkan susu ( S26 Along & Angah ) dia tak mahu minum...ini agak merisaukan saya...ingatkan nak kidnap Si Baby tu nak paksa dia netekkan si tecit ni...tapi dia semalam garang sangat tengok budak2 ni....malam ni saya nak cuba lagi....


Suka saya tengok mereka makan...rasa gembira tu tak dapat saya nak gambarkan di sini....

Buat sementara, saya terpaksa kuarantin si tecit ni dalam bilik air di sebelah dapur...tak nak campurkan dia dulu dengan kucing lain...bilik air tu saya tak kunci habis pun...

Pada pukul 2.30 pagi, saya sempat juga turun ke tingkat bawah nak jenguk mereka...apa yang saya lihat amatlah menginsafkan saya.....

Dari celah pintu bilik air yang tak berkunci tu, saya snap gambar ni....kelihatan Si Adik & Si Uteh tidur bersama2 di dalam tray pasir...tray pasir tu belum ada najis lg, masih bersih..

Sebenarnya PH segan nak tunjuk gambar ni..tapi, PH nak kita buka minda luas-luas...Lihatlah sendiri keakraban tali persaudaraan haiwan yang tak tahu apa ni...





P/S :
Masa nak sambung tidur tu mata ni terasa berkaca-kaca...Sempat memandang ke mata Mama Hero....Mama Hero dah lena dah...Along & Angah pun sama....

Comments
37 Comments

Currently have 37 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. semoge PH dimurahkan rezeki selalu..

  2. huhu...mujuh Ph jumpe si tecit2 nie...kalau tak ..apalah nk jadi..dh laa berhujan..

  3. heri,aku tahan nangis. sebak sangat2.
    moga kamu dan keluarga diberkati Allah.

    harapan aku agar semua nie dapat membuka banyak mata rakyat Malaysia khasnya buat golongan atasan dan pemimpin.

    AMIN.

  4. mata sedang berkaca2 jugak ni.. wooo.. wooo.. :'(

  5. ='))
    syukur sgt ade org mcm PH.

  6. PH! klu ade ape2 rncgn yg melibtkn binatang n kucg terbiar, sy nk join!
    =)

  7. sedih gila..
    semoga bro isteri dan anak anak dimurahkan rezeki..

    biar apa yang PH buat akan bg org lain inspirasi..

    salam.

  8. I'm so touched by your kindness..
    Dalam dunia yang kejam ni, masih ada lagi manusia yang berhati mulia seperti PH and MH..
    Semoga kalian sentiasa dimurahkan rezeki dan dilindungi oleh Allah hingga akhir hayat..

  9. sangat touching masa tengok gambar si kecik ni tido bersama..sebak!

  10. May Allah bless both of you, PH & MH..
    Moga Allah kurniakan syurga ntuk setiap keikhlasan yang terdetik di hati kalian..
    Saya sangat terharu dgn kebaikan kalian..
    Mereka yang penuh kasih sayang, akan disayangi yang lain2nya juga.. Insyaallah..

  11. semoga PH dilimpahi rezeki yang banyak...!!!! AMINNNNNN....

  12. tak sabarnya nak balik malaysia. rindu nak pegang kucing. good effort for u papa hero and mama hero. hopefully one day i have an opportunity to meet hero and friends :)

  13. Mataku juga berkaca2. Semoga Tuhan merahmati kamu dan membuka hati ramai lagi untuk berbuat demikian...

  14. aduhai kesiannya mereka.
    bukan papa hero saja yang sedih.
    lin juga turut berasa sedih.

  15. sedih dengar dia mengiau tu...

  16. Salam, sayu membacanya, dua2 ni kalau nak, papa leh jaga n rawat dia sampai sembuh. Leh luangkan sket masa utk dia nanti insyallah.

  17. mata diaorg ni jadik sebab penyakit @ kezaliman orang?

  18. PH, aku xde nk tahan2 nanges... mmg aku nanges baca entri ko nie... dlu ader gak kucing yus yg sakit smpi buta... mmg kesian bila dier nk makan 2.... smoga ALLAH memberkati & melindungi PH & famiily....

  19. ya Allah lindungilah PH sekeluarga, perluaskan lah rezekinya, amin...

  20. sdihnye =(
    ph n family mmg baek hati

  21. MULIA BETUL LAH PH..SEMOGA ALLAH MURAHKAN REZEKI KALIAN SEKELUARGA...

  22. SEMOGA ph DIMURAHKN REZEKI SELALU..AMINNN..
    nk ngis bce entry nie..

    x0x0

  23. I AM VERY-VERY PROUD OF YOU PH.......

  24. thanks for being kind to cats... its so hard to find street's cat in uk..sbb org kt sini syang binatang..mcm PH n family..=)
    nk nangis plak tgk video nih...

  25. uwaaaaaaaaaaaaaa~~ xleh thn...mmg tgh ngis pn nih....smg allah memberkati PH sekeluarga....

  26. best sangat cite PH...saya nangis ....sensitif sangat kalau kucing ke...haiwan2 yg mnderita..herm..harap2 PH di murah kn rezki.aminn...

  27. kenapa baca kisah kucing ni sedih2 belaka...waaaa~

  28. kesiannya

  29. hari tu ada jumpa kucing yang kurus sangat masa makan dekat satu gerai ni. rasa mcm nak bawa balik. memang nak sangat bawa balik. tapi bila fikir balik, ahli keluarga yang tak sukakan ada haiwan dlm rumah. :'( hanya mampu doa je untuk kucing tu. adik dengan utih sangat bertuah!

  30. Alhamdulillah...
    nseb baek ad mnusia mcm papahero...
    kalo x,ape r nseb ke2 bradik ni...
    smoga Allah merahmati papahero skeluarga + d'murahkn rezeki...

  31. wah suka kita tengok ada lg orang yg jadi pembela nasib kucing!!!!!kat umah kita ni pun dah ada 8 ekot kucing,tp kita memang kurung dlm kandang ...pernah sekali tu org2 kat flat kita ni marah coz ada kucing liar kt luar naik lepas tu termelepas kat floor dorng so dorng siap main tulis2 bagai pastu siap tulis no umah kita lg ...memang cari nahaslah org yg menulis tu kita balas balik dgn kata2 kesat dan sumpah seranah pastu gi tampal kat white board semua org baca......kita bela kucing kurung bukan lepaskan ..tp dorangtu dengki cakap kucing kita yg pegi melepas kat floor dorang!!!!!lepas dah ada notis kita tu kat whiteboard...hingga lo ni la tak de sapa yg berani nak mengata kucing kita lg!!!!!!kita sayang kucing kita macam anak kita depa tak tau!!!!bkn cam depa tu ada kucing ja depa pi ketuk kepala kucing tu ngan penyapu...zalim sungguh!!!!!

  32. sesungguhnye Allah itu maha adil...akan ade setiap pembela bg satu kekejaman yg berlaku..

  33. wah.. syahdu nya.. sebak sungguh.. mata dah berkaca-kaa ni... nasib kat opis klu kat umah dah leleh dah...
    semoga Allah permudahkan rezeki kepada kamu sekeluarga...

  34. PH,nk tau...sekarang ni cmne ngn kucing ni? dh sihat dh ke? mata yg sekor warna putih 2 dpt selamatkan ke?

  35. Dzulkifley Mohd. Said says:

    Ina Mohamad : Tak perlu malu nak menangis. Itu adalah fitrah kt sbg manusia. Cuma, kalau kt ofis tu malu le org nampak, kan. Cari le mana2 tempat private cket (toilet ke, stor ke, dlm keta ke)utk lepaskan tangisan itu.. Seyes sy cakap, sy juga pernah dpt 1 PM berbentuk nasihat di fb yg amat mengusik jiwa di ofis sy, sy tak mampu thn, at the end sy masuk keta sy dan nangis sehabis-habisnya dlm tu. Post2 camnie memang mengharukan, even kami kaum lelaki yg macho, gah & steady ni pun akui, kadangkala tewas jua air mata kami...


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails