KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Teman Tapi Bengis, Bengis Tapi Baik, Baik Tapi Manja, Manja Tapi Mengada La Plak...!!!

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Saturday, November 27, 2010

Teman Tapi Bengis, Bengis Tapi Baik, Baik Tapi Manja, Manja Tapi Mengada La Plak...!!!

Posted by Papa Hero | Saturday, November 27, 2010 | Category: , , |

Max dan Adeq sekarang mempunyai teman baru...Teman Tapi Bengis....Bengis Tapi Baik....Mereka semua adalah anjing-anjing terbiar di sekitar rumah PH...Pada waktu malam, seperti biasa Max dan Adeq 'berkawal' di depan rumah PH....Sementara yang lagi 2 ekor anjing baru ni kadangkala berkawal di bahagian belakang rumah....he he ...bestnyer dapat pengawal PREE.....heheh...Takde benda yang sedap di dunia ni melainkan PREE....

Bagi pengikut-pengikut yang baru mengikuti cerita-cerita dalam blog kakimotong ni, kali ni PH nak kenalkan kat kalian semua dobigad-dobigad PH....( Bodyguard lah)

Yang ni namanya Tyson....muka macam Aman Boy milik Papa Meow tapi air muka dia ni tampak bengis sket...walaupun bengis, tapi mengada lebih....


Tyson nampak macam reti bahasa...kalau saudara Eddy Ezzuan atau Chetz latih dia mesti dia pandai....


Yang ini Si Adeq...umurnya dalam 5 bulan...Kurap di telinganya pulih selepas PH memberinya satu pil supplement...kurapnya yang berdarah dah kering terus...tak payah susah2 nak bawak pergi ke vet...sekarang PH tengah buat testimoni mengenai supplement tu....nak tau ker...? heheh...RAHSIA....nanti PH bagitau yer....kat Malaysia belum dipasarkan lagi...


Yang ini Si Max...Abang kepada Si Adeq....Dalam banyak2 anjing kat sini, Si Max yang paling cute dan hensem skali....Dari 5 beradik, yang tinggal kini hanya mereka berdua...Yang lain tak tahu apa ceritanya...Max dan Adeq telah kehilangan ibu...Ibunya mati dilanggar kenderaan pacuan 4 roda..ceritanya di sini ( KLIK SINI )


Yang ni namanya Susie...PH bagi namanya Susie sebab dia tak cantik langsung...hitam legam tapi baik...diam jer....tak menyusahkan orang....kalau dipanggil, dia datang...nama Susie tu kira nak cover la...sedap sket didengar...


Yang ini namanya Spot...PH amik namanya sempena nama anjing dalam filem "See Spot Run"... Mukanya lebih kurang jer....dia ni baru nak berjinak-jinak dengan PH....Muka bengis jugak tapi baik sangat....nampak macam rupa Bull Dog sket....


Setiap pagi, mereka akan berkumpul kat depan rumah PH....dalam banyak-banyak tempat, kat depan pagar rumah PH jugak tempat dia tido....


P/S :
Ubah persepsi terhadap anjing...dalam agama Islam, mereka ini tergolong di dalam najis berat tetapi boleh disucikan...Sabun Taharah kan ade..? RM5.90 jer...Gunakan disertai dengan niat samak. tak pun amik sekepal tanah ( lagi baik tanah liat ) dan bilas 7 kali...Mudahkan...?


Pegang anjing berdosa..? Ye ke tuh? Dosa memegang tangan orang yang berlainan jantina dan juga bukan muhrim macamana nak sucikan yer....? 


Islam Itu Mudah..Jangan kita nak susah2kan...


Ubah Persepsi Terhadap Anjing..Mereka Adalah Makhluk Yang Setia dan Penyayang

Comments
17 Comments

Currently have 17 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. sangat2 setuju~ islam itu mudah~ jangan susahkan pulak~

  2. anjing comel cume takut dengar die salak je.hehe..nomelnye sore anak2..hehe

  3. taw x PH , sy bkn nk aibkn shbt sy . tp sy sgt jelik bile dia kta bkn2 psl blog PM ato PH . dia kta mcm2 psl bela anjing ni . dia kta jijik la , xikut org Islam lah . mne boleh bela anjing dll . sy grm tp muka sy relax . dia tu dlu skolh agma xkn xtaw ? hbes dia dok pgg2 tgn balak dia bleh plak . btol anjing tu najis . tp jgnlah bela tnpa sbb . klo nk selamatkn bleh kn ? mcm PM bt tu . ltk tmpt yg jauh dr umah . dia kta yg anjing dan khinzir ni akn msuk neraka ? sy xtaw shbt mne satu sma ada org sma ato yg lain sbb mse tu rmai . adoi . klo btol lh dorg msuk neraka pn , kita tahu ke urusan ALLAH ? sy x suka nk brtekak ngn dia . sy diam . yelah sy ilmu pn x byk sgt . bia je masa yg tntukn The Truth .

  4. neuro : macam2 pandangan mengenai anjing terutama di kalangan orang melayu kita...biarlah dia...tak ke mana pun orang macam ni...PH tak rugi pun....

    dia seolah2 menghina makhluk yang dicipta oleh Tuhan kepada agama yang dia anuti sendiri...

  5. em dlu mgkin sy xske kt anjing . dlu mgkin sy ade gak hina2 woof2 . tp kmunculn blog2 mcm ni bt sy brfkir skali lg . yg pasti , sy takut woof2 . hehe sbb dia besauuu . klo meow2 gget2 mnja pon sy takut . tp sy ske .

  6. betul lah..Islam itu mudah...susah sangat ke nak samak??
    Itu lah prepepsi masyarakat melayu...kadang² cakap malaikat tak masuk rumah..hello!Anjing hanya mengikut arahan tuannya sahaja...di suruh ia berjaga/kawal rumah..maka dia akan setia dengan tuannya...sampai mati pon dia sanggup setia...(teringat kisah Hachiko)

  7. itu lah pemikiran org melayu..hp nk blacberry, iphone 4..sume nk up2..p pemikiran msh dlm zaman batu..btol gk..nk hina org yg ble anjing sume..ckap jijik lah, haram lah pgg anjing..p klu diorng pgg tgn awek/pakwe/laki org/bini org x haram lah plak..klu nk banding kn org mcm ni ngan anjing, aku rse anjing jauh lbh bgs..sesungguh nya anjing tu haiwan plg cerdik..ikut arahan, setia..cermin diri dlu sblm nk judge org islam yg bela anjing ni..islam blh bela anjing utk keselamatan tuan nye n sekeluarga..semesti nya tuan nya btanggungjawab atas anjing tsebut 100%..100% tu tmasuk dr segi kebersihan anjing tu,mkn minum,tmpt tinggal n lain2 lg..klu anjing tu x bersih nnt memudaratkn tuan nya n org sekeliling..mslh lain lg timbul..mau x mau tuan nye kne lah bg mndi..kne lah pgg anjing nye kn..jnji pastu samak lah..mkn minum n tmpt tinggal plak, klu t'abai kebajikan anjing tu, x kah bdosa tuan yg mjaga nye?..so kpd manusia yg x blh terima kenyataan tu..please dont judge a book by its cover yah!

  8. This comment has been removed by the author.

  9. neuro : kwn awk tu hanya belajar di sek agama tp tiada ilmu... klu org berilmu dan beriman, tak berani dia nak menghina makhluk Allah. Sape dia nak menghina makhluk itu sedangkan Allah yang MENJADIKAN MAHKLUK itu? Allah jadikan anjing dan babi ada fungsinya ketika Bah melanda pd zaman Nabi Noh. Kalu tak suka pun, jgn hina. Mujur kwn awk tu tdk berckp di dpn sy, klu tak mmg sy basuh die cukup2... (Jgn mare yea, geram bila bc apa yg awk tulis ttg kwn awk tu... huhuhu...)

  10. anjing pun ciptaan Allah & sesungguhnya Islam itu mudah, jgn bagi byk alasan kalo ilmu xkuat.

  11. bila PH buka entry pasal anjing teringat masa zaman sekolah dulu.sy tengah tunggu ayah kat sebuah kedai..deretan kedai tu memang byk anjing liar tapi tak penah kacau org sb org2 kat situ tak pernah takut ngan anjing2 ni siap bagi makan lagi..tdo depan kedai sampai sy ingat tu sume anjing jaga kedai..
    tapi masa hari tu tetiba dtg dua tiga org tembak anjing2 tu sume!ada yang sempat lari kira selamatla..tapi yg buat sy tak tdo mlm anjing yg tgh tdo pun kena tembak!dahla anjing tu tdo depan sy..memang tergamam sgt..!
    kenapa dorg tembak mati anjing nih?sy ingat tembak pelali tapi bila dorg angkat campak dlm lori da byk sgt darah meleleh..mustila mati.adala salah seorg dari penembak ni amik anjing yg dekat ngan sy tuh bila dia nampak sy diam (mungkin muka pucat) dia tanya "takut ke dik?" masa tu sy diam je..tak tau nak kata pe..
    lepas tu bila ternampak anjing liar kat mana2 teringat kisah hari tu n rasa nak nangis.
    harap2 mereka tak kena tembak lagi..
    kesian..ape la dosa dorg sume.bukan kacau org pun!

  12. jht la PH ckp susie x cntik lgsung..haha
    cian die...kih3x...

  13. Sapa cakap anjing tak masuk Syurga? Anjing adalah salah satu dr 10 haiwan yg masuk dalam Syurga. Tak baca kisah Ashabul Kahfi ke? Kisah ni ade tercatat dalam Al-Quran.
    Firman Allah dalam Surah Al-Kahfi ayat 22, maksudnya;

    * Mereka akan berkata; Jumlah Ashaabul-Kahfi itu tiga orang, yang keempatnya ialah anjing mereka; dan setengahnya berkata: Bilangan mereka lima orang, yang keenamnya ialah anjing mereka, sebagai tekaan akan sesuatu yang tidak diketahui; dan setengahnya yang lain berkata: Bilangan mereka tujuh orang, dan yang kelapannya anjing mereka. Katakanlah: Tuhanku lebih mengetahui akan bilangan mereka, tiada yang mengetahui bilangannya melainkan sedikit. Maka janganlah kamu berbahas mengenai mereka kecuali secara zahir, dan jangan kamu bertanyakan tentang mereka kepada seseorang pun dari mereka.

    Seharam-haram anjing disentuh pon.. Anjing tu tak berdosa. Sedangkan kita? Fikirkanlah...

  14. suka sgt entri niiii...setuju sgt-sgt!!

    mereka yg betul2 faham dgn hukum Allah takan memandang anjing sebagai makhluk yg keji dan hina.

    mereka juga adalah haiwan yg dijadikan oleh-Nya dan mereka bebas dari segala dosa maknanya mereka lebih mulia dr manusia bukankah begitu...

  15. i'm not a muslim.. but it's such a relief to see muslims not hating dogs..glad that u guys are knowledgeful muslim..

  16. hani pown dlu b'pndangn buruk gak pasal anjing..tp ngn blog2 n pembacaan dr sumber2 yg bieh dipercayai br la hani ubah persepsi hani ttg anjeng...n skang pown xbrape tkt ngn anjeng..Alhamdulillah:-)...

  17. Salam semua....

    Sy achu. Sy x bela anjing. Tp setiap kali sy masak, sy bg 8 ekor anjing terbiar kat kejiranan sy makan selain 14 ekor kucing jalanan yg sy rescue. memula anjing tu dtg sekor, pastu dua ekor, skrg ada 8 ekor. dekat kwsn kejiranan sy ni sy sorg je Muslim, yg lain semua chinese. but yg peliknya anjing2 ni dtg umah sy jugak utk makan & tido. tp sy bersyukur jugak sbb sy rasa selamat bila diaorg ada, setiap kali ada org lalu dpn umah sy je diaorg dh bising :). anjing2 ni hormat sy, sy x pegang diaorg and diaorg pun mcm tau je sy xblh pegang diaorg sbb diaorg still keep a close but safe distance from me. memang manja, tp apa blh buat, kita x blh bela huhu. well, at least diaorg x kelaparan, sy ikhlas kongsi rezeki diberi Allah SWT dgn diaorg ni. At least anjing2 ni pandai kenang budi kita


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails