KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Ibu Si Max Mati Dilanggar......

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Thursday, November 4, 2010

Ibu Si Max Mati Dilanggar......

Posted by Papa Hero | Thursday, November 4, 2010 | Category: , , |

Pada pagi 4.11.10 lebih kurang jam 2 pagi, PH keluar sebentar ingin mencari makanan...perut tiba2 lapar plak...Selepas membeli apa yang dihajati, seperti biasa PH melalui jalan besar yang lengang.....Setibanya di satu simpang tiga jalan, kelihatan sebuah kenderaan pacuan 4 roda membelok dengan laju serta dipandu dengan bahaya....mentang-mentang jalan tu lengang, suka2 dia jer nak pandu melulu...jaraknya dengan kereta PH masa tu lebih kurang 200 meter...jauh gak....Tiba-tiba, PH terdengar suara anjing melolong dan menjerit serta kedengaran bunyi brek kecemasan...Bayangkan dalam jarak 200 meter masih kedengaran suara anjing yang dilanggar tu walaupun tingkap kereta tertutup rapat ....Pacuan 4 roda tersebut berhenti, melihat2 bumper depannya dan kemudian melihat satu objek putih melintang di atas jalan raya...dalam lebih kurang 20 saat, pemandu tersebut terus memecut semula...PH masih kabur tentang apa yg terjadi sebab ketika itu kereta PH pandu dengan perlahan....Tapi, PH dah agak kenderaan tu telah melanggar anjing...baru jer PH nak pecut ke tempat tu, kenderaan tu telah pun memecut dengan laju lalu hilang dari pandangan....


PH hairan, kenapa jalan yang lengang macam ni pun ada pemandu yang tak nak mengalah dengan anjing....

Lebih kurang 20 meter dari tempat kenderaan tadi tu berhenti, PH ternampak ada objek putih melintang di tengah jalan....jantung PH tiba2 berdegup kencang...Ya Allah, memang sah kenderaan tadi telah melanggar anjing ni....tanpa berlengah PH memberhentikan kereta di bahu jalan dan sempat melihat keadaan anjing dari dekat...matanya masih terkebil-kebil...otaknya terkeluar sikit dari tempurungnya....PH rasa nak peluk dia masa tu....PH nampak ada air mata keluar dari mata anjing tu...Dia menangis lihat PH....kelihatan hanya bola matanya sahaja yang bergerak ke arah PH.....nampak mata putihnya....syahdu sangat keadaan ketika itu...kemudian perlahan2 anjing tu menutup matanya dan badannya menggeletar dan kemudian mati...PH menangis semahu2nya kat situ...tau tak sebab apa...? Sebab anjing tu adalah ibu Max....Kalau nak baca kisah mengenai ibu Max, KLIK SINI.... dan KLIK SINI

Maklumat dari jiran PH yang memberitahu bahawa ibu Max ditangkap oleh majlis perbandaran adalah tidak benar...mungkin itu anjing lain....


Kedudukan bangkainya ketika itu seolah2 macam anjing sedang tidur mendagu di atas lantai...kedudukan ibu Max mati macam anjing tidur....darah mengalir tak henti-henti dari telinganya.....


PH menangis semahu-mahunya ketika menyeret bangkai ibu Max ke tepi jalan....bahu PH basah dengan air mata....Masa tu takde orang langsung....Masa seret bangkai ibu Max tu, secara tiba-tiba PH terbayang masa dia hidup dulu, PH & MH selalu bagi dia makan piskis....

PH sengaja upload video ni sebab tak jelas...kalau upload video yang jelas, PH rasa ramai yang tak boleh tidur nanti....


tak sangka hidupnya berakhir sebegini rupa.....PH tutup muka ibu Max ni dengan Good Morning Towel...PH tak tahu nak tanam kat mana.....peralatan pun tak ada....PH sedih sangat2 sebab terpaksa tinggalkan bangkainya di situ....Maafkan Papa yer Sally....!!!


P/S:
Maaf, PH tak boleh nak teruskan lagi cerita ni....Mama Hero, jangan sedih yer....PH memang tak nak bagi tahu pagi tadi...tak sampai hati....

Comments
26 Comments

Currently have 26 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. OOOhhh Tidakkkkkkkk!!...
    Kenape makhluk bernama manusia bersikap bongkak sanggup melanggar (tiada kesedaran terhadap anjing dan kucing liar) seolah-olah hanya dia saja yang berhak hidup di dunia ini...
    I am actually speechless with what happened....
    Sorry but I can't really help the tears running knowing how unkind people could be when they suppose to be a humankind....

    Macam pagi tadi on da way nak pegi kerja, kami nampak anjing tgh kebingungan berjalan somewhere near Jln Langgak Tunku., situ kereta quite laju juge... Cik P told MrHubby, kesian anjing tu, mesti dia sesat dan dlm ketakutan sebab collar dia ada elok lagi kat leher dia.. masa kat simpang, from side mirror kami nampak dia really lost where to go.. kesian sangat...

  2. disebabkan takut perkara macam nie terjadi, saya selalu pesan kat sedara mara or kawan (klu saya duk dalam kete yang dipandu oleh mereka) supaya bawa kete pelan2... takut terlanggar kucing or any animal terutama di kawasan perumahan...

  3. Ya Allah..sdeynye.pndu kete 2 ati2 la..bengang btol ngn owg cm 2...kucing sye pn kne langgar.yg sdeynye,wlaupn dlm kesakitan..kucing sye lari ke kwsn umah sye n mati kt c2.i always love u Betty..

    p/s : sdey tgk kucing/anjing yg kne lnggar dsbbkn mnusia bwk kete laju2...

  4. bila kita melihat haiwan kesayangan kita mati di langgar.. memang syahdu.. masih igt kucing sy yg mati di langgar motorsikal. memang laju mamat tu bawak motor. dlm kampung pun dia still nak bawak motor cmtu. bila berlaku perlanggaran.. budak tu jatuh motor. sy trs meluru kt kucing sy tnpa peduli lngsung mamat tu. ntah macam mana terkeluar 1 ayat bila tiba2 dtg dorang kwn nk tlg mamat tu.. aku x kisah pasal dia.. yg aku risau kucing aku. dia nak mati, lantak la sapa srh bawak laju. sedih sgt.. sy bawak balik kerumah yg depan jln jer.. lepas tu letak dia dlm umah. dh x tau nak buat apa.. sbb dia dh nazak sgt. menangis je.. lps tu dia pergi.. dlm sekelip mata. td br tgk dia makan, main2.. sihat.. tiba2 takde. terasa kehilangan sgt wlau sy ada byk kucing lain

  5. WILLOW,

    BETUL TU...TP, KALAU TERLALU DEKAT MMG BIASANYA ORANG AKAN LANGGAR SBB KALAU MENGELAK, DIKHUATIRI AKAN MEMBURUKKAN KEADAAN

  6. THE LEKAT LEKIT STORY,

    TU LA DERANG NI...KAT DEPAN RUMAH PUN NAK BAWAK LAJU2

  7. orang tu suka2 je langgar, lepas tu lari. mudah-mudahan ketulahan nanti! karma!!!!

  8. ='((
    PH, sy leh byg mcm mane bunyi anjing tgh saket..
    sy penah dgr org majlis perbandaran tembak anjing..
    msa 2 sy tingkatan 2, sy menangis dlm kelas..
    cikgu sy tanya kenapa, sy kata xthn dgr suara sayup anjing 2..
    diorg xbersalah..
    Ya Allah, xtahan airmata sy bca entri PH kali ni..
    sy boleh bayang mcm mane keadaan sally..
    kesian nya dia....
    (T_T)

  9. Salam... kak e pun tak tahan sedih... kenapalah ada manusia yang begitu angkuh sekali... dah langgar boleh tinggalkan begitu sahaja!

    *Manusia seperti itu jenis tak ada perasaan kemanusiaan! Malah binatang pun ada perasaan... Orang mcam tu nak kata tak ada perasaan kebinatangan pun tak layak... perasaan apalah agaknya...

  10. menitik airmata anis bca..
    huhu, smoga max tabah hadapi hdup seorg dri pasni..

  11. nie la yang manusia, tuhan bg akal tuk brfikir bkn buat2 xthu... cuba kalo tuhan bg akal dkt binatang2 smua, mahu smua manusia diam trduduk dengar ceramah diowang 2....
    apa po, ini kehendak ILLAHI...
    may u REST IN PEACE~sally~...

  12. uwaaa sedihnye, tbayang2 plak kalo saya d tmpat ph. mau meraung2

  13. sedih sgt :(

    sy dpt bayangkan keadaan PH masa tu, x sanggup rasanya nak melihat keadaan masa nyawanya nak ditarik tu kan..

    harap Sally tdk terlalu menderita sakit sblm ia mati, rest in peace Sally :(

  14. Meleleh air mata saya baca kisah PH ni...sebab saya pon pernah ada pengalaman macam ni...(tk mo citer....masih sedih)

  15. si belang sy pown ade org lggr mati depan umah...sempat die jalan balik sbb die nk mati kat umah...sedeynye...:'-(

  16. Sob..Sob.. sedey :"(

  17. Manusia nih memang kejam.. :"(

  18. sape yg lngar tu jaht tingl cm tu je...;(

  19. GILER DAAA..AKU NANGES KT OPIS KOT BACE STORY NIH..PLISSS LAAA..JGN LA STORY CITER SEDIH LG...

  20. tuhan sahaja dpt menghukum 'manusia2' yang tidak berakal ini..kepada PH,saya amat mengagumi PH.semua jasa PH dan animal lover yang lain akan dibalas di akhirat kelak..

    bila baca post PH ni,saya teringat semula kesemua kucing2 saya yang telah pergi sebelum ini..sedih sangat.tapi xpela.tuhan lagi sayang kn diaorg..ttp alhamdulillah..setiap yg pergi, akan muncul yg baharu..skarang kucing saya kesemua nya 15 ekor..sentiasa menemani saya dan famili saya..terima kasih Allah..

  21. ciannyer....hampir menangis sya...jahatnya org tuh :"(

  22. sedihnya menitis air mata ku....

  23. Dzulkifley Mohd. Said says:

    Subhanallah, dh banyak artikel menyayat hat sy bc dlm blog ni, tapi yg ni my tears ran down my face without ability to stop.. Sunddenly my sweetheart pun msk keta, I tak sempat nk cover nanges. Dia pn tanya, kenapa ni bang?? I was speechless, i mampu tnjk aje entry nie. Apalagi, dia pun hujan lebatlah jugak, sampai ke rmh tak berhenti sob sob lg.. Moral of the story is: Keep on crying PH. No harms for you.. BTW, RIP to Max, dia dah tentulah nasibnya di dunia ni, fikir2lah sejenak camne plk nsb kita di Pdg Masyaar kelak?


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails