KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Semua Blogger Kena Baca Nih...

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Friday, May 21, 2010

Semua Blogger Kena Baca Nih...

Posted by Papa Hero | Friday, May 21, 2010 | Category: |

Aku ingin mengucapkan syukur kepadaNya kerana blog ini telah pulih sepenuhnya dari serangan virus. Oleh kerana itu, blog ini telah ditukar formatnya dari yang asal. Puncanya aku tak pasti kerana ada dua kemungkinan :

1 ) Aku terima komen dari seorang blogger dari Indonesia( aku tak ingat namanya ) yang tidak meninggalkan jejak linknya. Blogger tersebut menyuruh aku 'klik ke SINI' untuk follow dia balik. Lepas aku klik jer, macam2 pop-up yang keluar dan AVAST aku bagi signal Trojan Detected.

2 ) Kemungkinan Widget yang banyak

Perasaan aku ketika itu :

1 ) Rasa nak marah tapi tak tau nak marah sape.
2 ) Rasa takut sebab ketiga2 blog aku tak buat backup.
3 ) Rasa bengang sebab tak boleh buat ape2 kat blog. Blog jadi keras.
4 ) Aku bukak semua forum yang melibatkan virus & malware. Yang dalam bahasa jerman pun aku baca.
5 ) Takut sebab takut ramai follower / reader lari dan trafik semakin menurun.
6 ) Rasa bengang sebab bukan salah aku blog tu jadi berat tapi kena komplen gak dengan reader.

Pengajaran :

1 ) Hati2 ketika klik kat link yang tak diketahui.
2 ) Buat backup.
3 ) Rajin2 jenguk blog yang byk info pasal virus. KLIK SINI
4 ) Jangan ghairah copy & paste code widget terutamanya pada effect snow, mp3 atau effect yang bergerak2.
5 ) Jangan panik sebab sebarang kesilapan boleh merosakkan OS anda ( Operating System ).
6 ) Tanya kawan yang tahu pasal virus2 ni ( AKU TANYA KAIZEN...TQ BRO..SIAP EMAIL LAGI TU )
7 ) Kalau blog anda kena virus, cepat2 bagitau moderator komuniti yang anda join untuk di'suspend' / digantung keahliannya untuk kuarantin ( Contohnya macam Moderator GB ). Ini amat penting untuk membantu rakan2 blogger yang lain tak terkena jangkitan virus apabila bukak blog korang.



Hepi blogging sume...

Comments
5 Comments

Currently have 5 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. owh yer ker? baru tahu blog pon kene jangkitan virus gak..ingtkan lappy je..huh..btw..nice info...

  2. widget2 bagi aq buang je... kecuali yang diperlukan...

    shoutmix dan feedjit... yg len2 sprti like page fbook, fmspringme.. ringan..

    tentang awan2 tuh, mende2 pelik lagi... xperlu kot letak...

    mcm nih dah nice... simple.. fit... haa... nak lagi best? letak 1 post je...

    sebab kalau readers nak baca... prepare kan achive...

    lagi banyak refresh, nuff keluar len2 setiap refresh... so, klik lagi banyak dapat...

    page view pown naik... <--- tips dari ariffshah.

    tentang GB, dah ok x? dah leh PING?

    erk? 1 ag... remove je word verification.... hehe

  3. hohoho~

    semalam masuk ke sini terus berbunyi alarm antivirus. rupanya kena serang dgn virus blog ni..

    sy smlm trus pangkah. ade yg suh click 'ok' tu pun kena pangkah skali. haha..

    panik seyh..

    alhamdulillah dah ok balik..

  4. mcm mane ek blog kena virsu? dia hilang terus sume yang ada dalam blog kite ke....tolong bgtau nanti ye..nak tau

  5. Worm dan trojan trojan kembali menyerang..siapkan botol botol untuk kuarantinkan mereka semua..


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails