KAKIMOTONG DOT COM - Kisah perjuangan papa hero utk haiwan-haiwan terbiar khususnya anjing dan kucing. KAKIMOTONG DOT COM: Teringat Masa Along Terkena Sawan

Ikuti Status-Status Penghilang Stress dari Papa Hero Di Facebook Dengan KLIK "LIKE"

Powered By Blogger Widgets

.
Powered by Blogger.

Saturday, May 22, 2010

Teringat Masa Along Terkena Sawan

Posted by Papa Hero | Saturday, May 22, 2010 | Category: |

Pada bulan Februari baru2 ni, Along terkena Chicken Pox, demam, batuk dan selesema. Teruk beb..Sampai terkena sawan tarik. Pada waktu ni, memang kena banyak bersabar sebab budak2 memang tak tahan. Kita yang tua bangka ni pun belum tentu bole tahan, apatah lagi budak kecik.

Sedih aku tengok muka Along. Dia nangis jer menahan gatal. Demam dia masa tu ada mencecah 39 darjah.
Angah macam biasa, hepi go lucky...
Untuk melegakan gatal2, aku sapu losyen Calamine. ianya tak menyembuhkan tapi cukup untuk melegakan 40% gatal2nya.
Gambar di bawah ni diambil sejurus selepas Along terkena sawan tarik. Muka biru, mulut berbuih, badan kekejangan. Menitik air mata aku beb...ibunya apatah lagi...
Lepas diberi ubat peluru yang masuk melalui punggung, barulah panasnya kebah dan Along tertido terus..
Tapi dia tido kejap jer...tak tahan sakit...
Wife aku selimutkan Along dengan tuala basah...
Barulah aku tau betapa susahnya menjaga anak....dulu masa kita kecik2 memang tak tau ape pun..kepada korang yang belum berumahtangga, benda2 macam ni harus ditempuh dengan sabar. Banyak hikmah yang aku belajar dari kisah ni. KLIK SINI untuk tips apa yang mesti dilakukan sekiranya anak anda terkena sawan.

Comments
10 Comments

Currently have 10 KOMEN JER? BUATLA MACAM BELOG SENDIRI..:

  1. alamak! kesian nya... :(

  2. sian dia.. gatal2 kan masa chicken pox tu.. Allah je tahu betapa sakitnya...

  3. sian along..nasib baik angah x kena sekali..kalau tidak mesti xmenang tangan nk jaga 2-2 yang sakit sekali gus..

  4. alahai...kalu nak kasi cepat kebah demam tu, letak towel basah pada bahagian pelipat spt bwh ketiak, blkg lutut & celah kangkang...inyaAllah panas cepat surut...

  5. bila si kecil tak sihat, bapa tentu tak senang duduk. kesian ada risau pun pun ada. Semoga cepat sembuh.

  6. alololooo
    xpe2
    saba ye :)

  7. kesiannya...dah lh xselesa dgn gatal2..demam lg..sian kt along..

  8. hui...sampai sawan..panas tu...mak saye kate saye dulu pun demam panas sampai sawan.mak cepat2 lap badan sy ngan tuala basah

  9. kalau orang kampung ..masa anak akak kena dulu akak lapik ngan daun pisang atau daun semambu masa diorang tido...daun semambu tu ramas dan bagi diorang mandi...nak cepat abis akak bagi minum air klapa muda...kat gatal tu sapu ngan bedak muntah belut..bukan muntah belut..namanya bedak muntah belut..org bersalin suka pakai ni...just berkongsi pengalaman dan petua org2 dulu...alhamdulillah anak2 akak takde gatal2 ,sawan dan seangkatanya.


Leave a Reply

ShareThis

Related Posts with Thumbnails